Plasmaferese af levertransplanterede patienter

Information til levertransplanterede patienter, der skal have foretage plasmaferese.

Hvad er plasmaferese?

Plasmaferese er en behandling, hvor dit eget blodplasma fjernes og erstattes med plasma fra en bloddonor.

Det er nødvendigt fordi du efter din transplantation, har udviklet donor specifikke antistoffer rettet mod donorleveren. Disse antistoffer, som kan være sygdomsfremkaldende, er bundet til dit plasma.

Når man fjerner plasma og erstatter det med nyt, fjerner man også disse antistoffer.

Plasmaferese foregår oftest over fem gange med en dags pause mellem hver behandling. Det kommer altså til at være ca. 10 samlede indlæggelsesdage. Hvis du har brug for at være hjemme på de dage, hvor der ikke foregår nogen behandling, er der mulighed for det.

Hvis der skal tages blodprøver på ikke-plasmaferese dage, er der mulighed for at disse kan tages på dit lokale sygehus.

Første behandlingsdag

Når du møder til den første plasmaferese, skal du have taget blodprøver og derefter skal du have lagt et kateter til behandlingen ind i en blodåre. Blodprøverne bliver taget enten i Blodprøvetagning, klinik 5001 eller i afdelingen.

Kateteret bliver lagt i en blodåre i halsen, og bliver lagt i lokalbedøvelse af en narkoselæge. Inden kateteret kan tages i brug, skal der tages et røntgenbillede. Nogle patienter kan opleve ubehag ved anlæggelse og fjernelse af dette kateter.

Du er indlagt på Afdeling for Organkirurgi og Transplantation, sengeafsnit 2124, men plasmaferesen foregår i Afdeling for Nyresygdomme her på Rigshospitalet.

Skal jeg faste og tørste til behandlingen?

Du må gerne spise, drikke og tage din vanlige medicin inden behandlingen (dog IKKE din vanddrivende medicin på behandlingsdagen). Du må gerne køre bil efter behandlingen.

Behandlings varighed

Behandlingen tager 2-3 timer. Når du er færdig med din behandling, kommer du tilbage til Organkirurgi og Transplantation, sengeafsnit 2124 og her får du tablet Prednisolon 20 mg. Herefter kan du eventuelt tage hjem.

Det vil være muligt, at vi aftaler et fast tidspunkt med afdeling P, så du ikke skal bruge så meget ventetid i afdelingen de dage, hvor behandlingen foregår.

På alle behandlingsdage skal du have taget blodprøve inden din behandling. De bliver taget i Organkirurgi og Transplantation, sengeafsnit 2124 eller i Blodprøvetagning, klinik 5001, inden du skal være på Afdeling for Nyresygdomme.

Den sidste behandlingsdag

På den sidste behandlingsdag skal du overnatte på sengeafsnittet, da du efter den sidste behandling skal have noget supplerende medicin - infusion af Privigen og infusion af Mabthera.

Selve infusionen af Privigen og Mabthera kan tage op til 6 timer.

Medicin information

Privigen er et lægemiddel med humane normale immunglobuliner. Immunglobuliner er antistoffer og blodproteiner, der normalt hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner. Efter plasmaferese har kroppen brug for at få tilført disse immunoglobulinger.

Mabthera (Rituximab) er et biologiske middel, et antistof mod specifikke hvide blodlegemer, som skal forebygge, at du på ny danner donorspecifikke antistoffer.

I forbindelse med den medicinske behandling, kan der forekommet et fald i de hvide blodlegemer, samt influenzalignede symptomer, der kan medføre yderligere behandling eller eventuel genindlæggelse. Nogle patienter oplever træthed i forbindelse med behandlingen, hvilket er helt normalt.

Når medicinen er givet, vil plasmaferese-kateteret som udgangspunkt skulle fjernes, og herefter er du klar til at kunne udskrives.

OBS

Du skal være opmærksom på, at du efter endt Mabthera behandling som kvinde ikke bør blive gravid, og som mand ikke bør gøre din partner gravid, i 12 måneder efter endt behandling.

Effekten af behandlingen kan ofte først ses efter 3-4 plasmaferese og nogle patienter kan have behov for, at man forlænger behandlingsserien, typisk med yderligere 2-3 behandlinger.

HUSK medbring gerne blade, Ipad eller lignende.

Plasmaferese behandlingsforløb

Dag 1: Blodprøver - Anlæggelse af kateter - Plasmaferese Dag 2: Ingen behandling Dag 3: Blodprøver - Plasmaferese Dag 4: Ingen behandling Dag 5: Blodprøver - Plasmaferese Dag 6: Ingen behandling Dag 7: Blodprøver - Plasmaferese Dag 8: Ingen behandling Dag 9: Blodprøver - Plasmaferese Dag 10: Infusion af Privigen og Mabthea Dag 11: Fjernelse af kateter

Redaktør