Perifert Vene Kateter (PVK)

Om hverdagen med et perifert vene kateter, samt risici og information om PVK.

Observation og pleje af perifere venekatetre (PVK)

Figur der viser hvordan kateterspidsen bliver indsat i venen.

Hvad er et PVK?

Et perifert venekateter – PVK – er en blød og meget kort plastikslange der er ført gennem huden ind i en blodåre, typisk i albuebøjningen eller håndryggen. Gennem kateteret kan der gives medicin, væske og blodprodukter. Kateteret er et fremmedlegeme og der er risiko for at bakterier kan trænge ind gennem katetrets åbning eller ved indstiksstedet i huden. Derfor er det vigtigt med god hygiejne og observation af katetret.

Forbinding

Katetret holdes på plads i blodåren af et plaster på huden over indstiksstedet. Hvis plasteret falder af kan katetret glide ud og der skal derfor straks sættes et nyt plaster på. Plasteret skal altid skiftes, hvis det er løst og urent eller hvis der er kommet vand ind. Det er sygeplejersken der skifter plasteret og renser huden omkring katetret med spritservietter.

Billede af hånd med et PVK indsat

Bad

Et perifert venekateter må ikke komme under vand. Der må derfor ikke bades i svømmehal, badebassin eller i havet. Ved bad beskyttes forbinding og adgangsport (der hvor kateter og infusionsslange er koblet sammen) mod vand evt. med en plastik pose. Hvis gazeforbindingen bliver våd, skal der ny forbinding på. Kommer der vand ind under fikseringsplasteret skal det skiftes af en sygeplejerske.

Risiko ved perifere venekatetre

Da der er risiko for infektion, skal I være opmærksomme på feber, hjertebanken og utilpashed eller rødme, hævelse og ømhed ved indstiksstedet i huden.

Når I er hjemme skal I flere gange i døgnet pakke katetret ud og se om der er rødme, hævelse eller ømhed ved katetret. Hvis dette er tilfældet, skal I stoppe medicinen og ringe til afdelingen.

Hvis kateterslangen er gledet ud skal I observere om det bløder fra indstiksstedet i huden hvor kateteret har siddet. Hvis det bløder, skal I trykke på indstiksstedet indtil blødningen er stoppet. Når blødningen er stoppet sættes et plaster over indstiksstedet og afdelingen kontaktes.

Hvor længe kan katetret ligge?

Katetret kan ligge så længe det er velfungerende og der ikke opstår problemer som hævelse, infektion mm

Hvis nogle af følgende problemer opstår, når I er hjemme, skal I kontakte afdelingen

  • Feber 38,5o
  • Smerter når katetret anvendes
  • Tegn på infektion, f.eks. rødme eller pus
  • Hævelse af området omkring katetret , eller armen hvor katetret ligger er blevet tykkere
  • Katetret er gledet ud 
Redaktør