Penisamputation

På grund af kræft, er det nødvendigt at fjerne penis. Heri findes information om operationen.

Hvorfor skal der opereres?

På grund af kræft, er det nødvendigt at fjerne penis (amputation).

Indlæggelsesdagen

Du skal møde på afsnittet, dagen før du skal opereres. Her vil du blive modtaget af en sygeplejerske, der vil guide dig gennem dagen, gennemgå operationsforløbet med dig og vil kunne besvare evt. spørgsmål.

  • Du skal også have optaget journal af en læge, som vil informere nærmere om operationen.
  • Du skal have taget blodprøver, samt aflevere en urinprøve.
  • Du skal tale med narkoselægen, som vil gennemgå, hvordan du bliver bedøvet.
  • Aftenen inden operationen, skal du fjerne behåring i den lyske du skal opereres og lidt ned af låret.
  • Du skal faste fra kl. 02, men du må drikke 1-1½ glas vand eller saft indtil kl. 06.

Du er velkommen til at tage hjem og sove og møde ind på afsnittet på operationsdagen kl. 6.30.

Operationsdagen

Du vil blive vækket om morgenen, hvor der måles blodtryk, puls og temperatur. Du vil blive tilbudt 2 glas sød saft. Herefter skal du i bad, have rent tøj og støttestrømper på. Portøren vil komme og hente dig og køre dig ned på operationsgangen.

Der er i forbindelse med operationen risiko for blødning, hvorfor blodtransfusion kan blive nødvendig. Dette skal du acceptere.

Efter operationen

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du bliver, indtil du er helt vågen og velbefindende. Det er muligt at modtage besøg, men kun kort og efter aftale med personalet i afsnittet.

De efterfølgende dage

Svarende til det sted hvor penis var, er der efter operationen en sammensyning. Den nye urinrørsåbning er placeret i perineum (mellemkødet). For at holde den nye urinrørsåbning åben, er der under operationen lagt et kateter (et tyndt plastikrør), hvorigennem urinen løber ned i en pose. Kateteret skal bibeholdes i 10-14 dage.

Det er væsentligt at komme ud af sengen dagen efter operationen for at forebygge blodpropper, få gang i maven, bedre vejrtrækning samt bedre din almene tilstand.

For at sikre, at du ikke har smerter efter operationen, vil du få smertestillende medicin. Sygeplejerske vil sørge for, at du får dette. Efter operationen må du spise og drikke det du har lyst til.

Ved udskrivelsen vil vi aftale tid til kontrol i vores klinik. Her vil kateteret blive fjernet, og du vil derefter kunne lade vandet siddende, via den nye urinrørsåbning.

Levevis efter operationen

Der er ingen grund til at have forbinding over såret. Når du er i bad skal du blot skylle såret med håndbruseren. Karbad, svømmehal og havbad skal undgås, indtil sårene er helet op på grund af infektionsrisiko.

Hvis du får feber eller såret bliver rødt og hævet, skal du kontakte afsnittet.

Det er vigtigt at du spiser en sund og varieret kost. Gerne rig på proteiner, da det fremmer kroppens helingsproces.

At blive opereret på sin penis, kan have stor betydning for ens selvopfattelse, derfor er det muligt at blive henvist til Sexologisk Klinik.

Online mødested Cancerforum

Du kan møde andre med peniskræft på Kræftens Bekæmpelses online mødested Cancerforum. Her kan du anonymt dele tanker eller udveksleerfaringer om f.eks. levevis efter en operation og en kræftsygdom med mennesker, som er en lignende situation som dig. Gruppen findes på: www.cancerforum.dk/grupper/kraeftsygdomme/peniskraeft

 

I tilfælde af smerter, hævelse, rødme, temperaturforhøjelse eller andre problemer, eller hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Redaktør