PET-CT-skanning (68Ga-PSMA)

En PET-CT-skanning kombinerer to typer skanninger for at fremstille meget detaljerede billeder af kroppens celler og væv.

Kort om undersøgelsen

Du skal skannes for prostatakræft ved en PET-CT-skanning. Vi bruger et radioaktivt sporstof (68Ga-PSMA). I nogle tilfælde bruger vi også røntgenkontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer 2-3 timer.

Foto af en PET-CT-skanner.

Vigtig forberedelse

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes, fordi det forstyrrer skanningen. Tag gerne dine smykker af hjemmefra.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Vi giver dig sporstoffet i en blodåre i din arm. Herefter skal du hvile dig i 45 minutter, mens sporstoffet fordeler sig i kroppen. Mens du venter, skal du drikke ½ liter kontrastvæske. Inden vi skanner dig, skal du gå på toilettet.

Under skanningen skal du ligge stille på ryggen med armene over hovedet. Når du ligger i skanneren, sprøjter vi eventuelt også kontraststof ind i din arm. Kontraststoffet kan kortvarigt give en følelse af varme i kroppen. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer 30 minutter.

Hjemme igen

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du har fået kontraststof og får udslæt, kløe eller rødme på huden eller bliver utilpas, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om en PET-CT-skanning på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’PET/CT-Skanner’ og ’Nuklearmedicinske undersøgelser og risiko’.

Redaktør