PET-CT-skanning (18F-FLT)

En PET-CT-skanning kombinerer to typer skanninger for at fremstille meget detaljerede billeder af kroppens celler og væv.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en PET-CT-skanning med et radioaktivt sporstof (18F-fluor-thymidin). Vi kombinerer to typer skanninger for at fremstille meget detaljerede billeder af kroppens celler of væv.

Du skal forvente at undersøgelsen varer 2-3 timer.

Foto af en PET-CT-skanner.

Vigtig forberedelse

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes, fordi det forstyrrer skanningen. Tag gerne dine smykker af hjemmefra.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før undersøgelsen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Vi giver dig sporstoffet i en blodåre i din arm. Herefter skal du vente i 50 minutter, mens sporstoffet fordeler sig i kroppen. Du må gerne læse, strikke eller lignende i denne periode. Inden vi skanner dig, skal du gå på toilettet og tømme blæren.

Under skanningen skal du ligge stille på ryggen med armene over hovedet. Når du ligger i skanneren, sprøjter vi eventuelt kontraststof ind i din arm. Kontraststoffet kan kortvarigt give dig en følelse af varme i kroppen. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer cirka 10 minutter.

Hjemme igen

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Vi anbefaler, at du drikker rigeligt med vand efter din undersøgelse, så sporstoffet udskilles fra kroppen. Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet.

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du har fået kontraststof og får udslæt, kløe eller rødme på huden eller bliver utilpas, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om en PET-CT-skanning på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’PET/CT-Skanner’ og ’Nuklearmedicinske undersøgelser og risiko’.

Redaktør