PET-CT-scanning - børn

Ved en FDG PET/CT-scanning undersøger vi kroppen med radioaktivt mærket sukker. På den måde kan vi fremstille meget detaljerede billeder af kroppens celler og væv.

Børne PET/CT-scanning (FDG)

Når vi undersøger din krop med radioaktivt mærket sukker, kalder vi det en FDG PET/CT-scanning.

Hvad skal du gøre inden undersøgelsen

Du kan smøre Emla-creme, også kaldet ”tryllecreme”, på i albuebøjningerne og på håndrygge. Emla kan du købe på apoteket, og det smøres på ca. 1 time inden undersøgelsen. Det bedøver stedet, hvor du bliver stukket.

Hvis du er under 6 år, skal du have lagt en lille plastiknål (venflon) i armen, inden du møder hos os. Den skal vi bruge til at indsprøjte det sporstof, vi bruger til undersøgelsen. Det vil du og dine forældre få besked om af den afdeling, hvor du plejer at komme. Er du over 6 år, møder du direkte på vores afdeling.

Har du brug for noget afslappende medicin eller for at blive bedøvet, så du kan ligge stille under billedoptagelsen, skal du tale med den afdeling, hvor du plejer at komme.

Efter aftale med Børneafdelingen skal du faste i 4 timer før undersøgelsen, og i de 4 timer må du heller ikke få glukoseinfusion i en blodåre. Du må dog gerne drikke vand, men hvis du skal bedøves, skal du faste i 6 timer og du må ikke drikke 2 timer før scanningstidspunktet. Du skal også undgå hårdere fysisk anstrengelse på undersøgelsesdagen.
Hvis du får medicin, skal du aftale med din læge, om du må tage den, som du plejer.

Hvad gør vi, når vi undersøger dig

Når du er kommet, bliver du lagt på et leje og puttet i en varm dyne. Her skal du ligge i 30 min., hvorefter vi sprøjter sporstoffet ind i din arm. Det du får sprøjtet ind, kommer rundt i hele kroppen, og dine nyrer laver det om til tis, så det kommer ud igen. Har du et kateter til behandling eller et venflon, bruger vi det til indsprøjtning af sporstoffet. Så skal du ligge og vente i 1 time, mens sporstoffet fordeler sig i din krop. Du er velkommen til at se film i loftet i ventetiden, lege med iPAD, læse historier eller andet, men det kan vi tale om, når du kommer.

Herefter skal du scannes, og lige inden bliver du bedt om at gå på toilettet og tisse.
I scanneren skal du ligge på et leje, mens vi tager billeder af din krop. Du beholder dit tøj på under billedoptagelsen. Hvis du har metalknapper eller lynlåse i dit tøj, skal du tage det af, da det ellers kan forstyrre billederne.

Det er vigtigt, at du ligger stille under scanningen, der tager 25-45 min. Her må du også se film i loftet, høre musik eller måske få læst et eventyr op. Det hele varer ca. 2-2½ time, og herefter må du spise og drikke, det du har lyst til. I det næste døgn skal du sørge for at drikke rigeligt.

Svar på undersøgelsen

Vi kigger på dine billeder, og sender svaret til den afdeling, hvor du plejer at komme.

Redaktør