Opskrifter på energitætte drikke

Opskrifter på energitætte drikke til både unge og voksne.

Dette opskriftshæfte er til dig, der gerne vil lave hjemmelavede ernæringsdrikke. Det kan være, du har brug for ekstra energi (kalorier), og så er det ofte lettere at drikke end at spise ekstra. Det kan også være, du har brug for mad/drikke med blød eller flydende konsistens - og så er opskrifterne en inspiration til dig. Alle opskrifter er beregnet, så du får oplysning om indhold af energi, protein og fedt. Du kan tilsætte proteinpulver, hvis du ønsker et højere proteinindhold. Drikkene skal opbevares i køleskab og kan holde sig i ét døgn. 

Indhold

  • Proteinrig koldskål
  • Banansmoothie
  • Appelsinkoldskål
  • Chokolademilkshake
  • Frugtmilkshake
  • Ferskenmilkshake
  • Proteindrik/ frugtshake
  • Jordbærkoldskål
  • Æbleshake
  • Iskaffe
  • Yoghurtdrik
  • Varm cacao
  • Legeret suppe

Proteinrig koldskål (2 glas)

1½ dl kærnemælk
½ dl ymer
1 dl kvark 5+ eller skyr
½ dl piskefløde
1 bæger pasteuriseret æggeblomme
50 g sukker
1 knivspids vaniljesukker
lidt citronsaft
Alle ingredienser blendes, og der smages til med vanilje og citron.
Indhold pr. glas; energi 1468 kJ, protein 12 g, fedt 16 g.

Banansmoothie (2 glas)

2 dl appelsinjuice
2 dl ymer
½ dl piskefløde
1 banan
1 tsk. sukker
Alle ingredienser blendes, og der smages til med sukker.
Indhold pr. glas; energi 1179 kJ, protein 8 g, fedt 13 g.

Appelsinkoldskål (2 glas)

1,5 dl ymer
1,5 dl kærnemælk
½ dl piskefløde
1 bæger pasteuriseret helæg eller æggeblommer
saft af en appelsin eller 1 dl juice
2 tsk. appelsinmarmelade
1-2 spsk. sukker
ymer, kærnemælk, fløde, æg, juice og marmelade blendes. Smages til med sukker.
Indhold pr. glas; energi 1261 kJ, protein 11 g, fedt 17 g

Chokolademilkshake (1 glas)

1 dl sødmælk
100 g chokoladeis
1 pasteuriseret æggeblomme (½ bæger)
Alle ingredienser blendes.
Indhold pr. glas; energi 1288 kJ, protein 10 g, fedt 18 g.

Frugtmilkshake (1 glas)

40 g vanilleflødeis
1/2 dl sødmælk
3 spsk koncentreret frugtsaft (blandingsforhold 1:4)
3 spsk piskefløde
Alle ingredienser blendes.
Indhold pr. glas; energi 1398 kJ, protein 4 g, fedt 26 g.

Ferskenmilkshake (1 glas)

40 g vanilleflødeis
1/2 dl sødmælk
3 spsk piskefløde
3/4 fersken i sukker lage
Alle ingredienser blendes. Der kan tilsættes ferskenlage for at forstærke smagen af fersken.
Indhold pr. glas; energi 1301 kJ, protein 4 g, fedt 26 g.

Proteindrik/ frugtshake (2 glas)

50 g pasteuriseret æggeblomme (1½ bæger)
1 spk. sukker
½ dl piskefløde
1 dl ymer
2 dl kærnemælk
evt. vaniljesukker
Alle ingredienser blendes, og der smages evt. til med blendet frugt eller frugtsaft, f.eks. 50 g jordbær og saft af appelsin, citron, solbær, ananas mm.
Indhold pr. glas; energi 1255 kJ, protein 11 g, fedt 19 g.

Jordbærkoldskål (2 glas)

1,5 dl ymer
1,5 dl kærnemælk
½ dl piskefløde
1 bæger pasteuriseret helæg eller æggeblommer
100 g jordbær
1-2 spsk. sukker
ymer, kærnemælk, fløde, æg og jordbær blendes. Smages til med sukker.
Indhold pr. glas; energi 1176 kJ, protein 11 g, fedt 18 g.

Æbleshake (2 glas)

1 dl kvark 5+ eller skyr
1 dl ymer
½ dl piskefløde
1 dl æblejuice
1-2 spsk. sukker
kanel
kvark, ymer, fløde, juice og sukker blendes. Drys med kanel ved servering.
Indhold pr. glas; energi 893 kJ, protein 10 g, fedt 11 g.

Iskaffe (1 glas)

1 dl kold stærk kaffe
1 dl sødmælk
100 g blød vaniljeflødeis
evt. 2 tsk. sødet kakaopulver
Alle ingtredienser røres sammen
Indhold pr. glas: energi 1900 kj, protein 8 g, fedt 37 g.

Yoghurtdrik (1 glas)

2 dl yoghurt naturel (sødmælk)
½ dl stærk saft f.eks. solbær
1 pasteuriseret æggeblomme (½ bæger)
evt. sukker efter smag
Alle ingredienser røres sammen.
Indhold pr. glas; energi 940 kJ, protein 10 g, fedt 12 g.

Varm cacao (1 kop)

1 dl cacaomælk (letmælk)
1 dl sødmælk
2 spsk. kvark 5+
1 tsk. usødet kakaopulver
1-2 spsk. sukker
evt. 1 tsk. pulverkaffe
Alle ingredienser røres sammen og varmes op. Der kan evt. tilsættes 2 spsk. flødeskum eller 2 spsk. vanilleflødeis.
Indhold pr. glas; energi 1004 kJ, protein 11 g, fedt 6 g.

Legeret suppe

Hjemmelavet suppe, pulversuppe eller andre færdigsupper bliver energirige ved legering.
Grundsuppen koges op og køles let af
1 pasteuriseret æggeblomme (½ bæger) piskes ud i 1 dl piskefløde
Ægge/flødeblandingen hældes i suppen under piskning.
Suppen kan opvarmes til kogepunktet, men må ikke koge igen
Suppen kan tilsættes bløde kødboller, fiskeboller, kogt fisk mm for at øge proteinindholdet.

Redaktør