Øjenhulen - indlæggelse af implantatkugle

Hydroxyapatit- og aluminakugler er implantatkugler, som kan opereres ind i øjenhulen under slimhinden.

I denne patientinformation vil vi forsøge at besvare de spørgsmål du kan have i forbindelse med din øjenoperation. Indholdet er generelt og kan ikke erstatte samtaler med personalet i Afdeling for Øjensygdomme.

Hvad er implantatkugler?

Hydroxyapatit- og aluminakugler er implantatkugler, som kan opereres ind i øjenhulen under slimhinden.
De er ikke nødvendige for at kunne anvende øjenprotese, men det kosmetiske resultat er pænest med en kugle.
Man opnår bedre bevægelighed og protesen ser mere naturlig ud. Kuglen fylder også øjenhulen ud, så protesen ikke bliver for stor og tung.
Kuglerne er fremstillet af et kalklignende materiale med hulrum. Materialet kan stamme fra en havkoral, men fremstilles nu også syntetisk.

En kugle kan indopereres i følgende situationer

  • Under operationen, hvor øjet eller dets indhold og hornhinde fjernes.
  • Øjet eller dets indhold og hornhinde er allerede fjernet ved en tidligere operation, og kuglen indopereres i øjenhulen for at give bedre bevægelighed og fylde.

Forberedelser før operationen

Operationen foretages oftest under fuld bedøvelse, og du skal derfor igennem en lægeundersøgelse og en samtale, hvor du taler med kirurgen og narkoselægen. Dette foregår ofte dagen før operationen.
På grund af bedøvelsen skal du være fastende, aftales nærmere med narkoselægen.

Afhængigt af dit helbred og praktiske omstændigheder, vil du eventuelt blive indlagt dagen før operationen.

Blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin (herunder visse  kosttilskud/naturmedicin) skal du muligvis holde pause op til operationen. Pausens længde skal du aftale med kirurgen.
Hvis du let får blå mærker i huden eller har øget blødningstendens skal du fortælle det til kirurgen.


Selve operationen

Om morgenen på operationsdagen skal du vaske dit ansigt grundigt. Før operationen vil du få et drop i armen, dvs. en plasticslange i en vene, til bedøvelsesmidler og anden nødvendig medicin.
Når du sover, vil du få anbragt en slange i halsen eller luftrøret for at sikre vejrtrækningen under operationen. Denne slange kan give lidt irritation i halsen efter operationen.
Hvis man fjerner hele øjet og senehinden (som er det hvide af øjet), er kuglen, man lægger ind i øjenhulen, beklædt med et opløseligt trådnet.
Ved operationens afslutning dryppes øjet med bakteriedræbende øjendråber, og bag øjenlågene ilægges en midlertidig øjenprotese med et hul svarende til pupillen.
Til sidst anbringes en klap over øjet. Du kan fjerne klappen dagen efter operationen.

Operationen varer omkring en time. Udover det tager også bedøvelsen og opvågningen tid.

Hvad sker der efter operationen?

Efter operationen vil du i en seng blive kørt enten til opvågningsafsnittet eller tilbage til vores sengeafsnit.

Nogle patienter har ondt efter operationen, men så er et muligt at få smertestillende medicin.
De fleste foretrækker at være indlagt til dagen efter operationen, men hvis du ønsker det, kan du blive udskrevet allerede om aftenen.
Vi ordinerer forebyggende, bakteriedræbende øjendråber, du skal bruge i 1-3  uger efter operationen. Ca. en uge efter operationen skal du komme til en ambulant kontrol på Afdeling for Øjensygdomme.

Hjemme igen

Når du er kommet hjem igen, anbefaler vi, at du tager den lidt med ro, dvs. venter med at gøre hovedrent, dyrke sex og løfte tunge ting i 2-3 dage efter operationen. I denne tid skal du forsøge at holde hovedet over hjertets niveau.

Efter en dag kan du vaske hår og tage brusebad.

De fine tråde, som anvendes til at sy øjets slimhinde sammen, opløser sig selv.
Om du skal sygemeldes, det afhænger af dit arbejdets karakter, men det er almindeligt at være væk fra arbejde 1-4 uger.

Risici og komplikationer ved operationen

Blødning

Lidt sivende blødning fra øjets slimhinde er almindelig de første døgn. Det ser ofte ud af mere end det er, fordi blodet er blandet med tårer.

Misfarvning af huden

I dagene efter operationen vil øjenomgivelserne i forskellig grad være misfarvede og hævede. Det vil oftest aftage i løbet af 1-2 uger.

Infektion

Infektion er sjælden. Hvis man får en betændelse, behandles den med antibiotika. Hvis betændelsen er alvorlig, må man fjerne kuglen ved en ny operation.

Afstødning af kuglen

En kugle af hydroxyapatit er et fremmedlegeme, og der er en lille risiko for hel eller delvis afstødning.
Dette opdages ved at der opstår et hul i slimhinden, og den hvide kugle kommer til syne. Nogle gange kan hullet i slimhinden repareres, men det kan blive nødvendigt helt at fjerne kuglen.

Tilpasning af plastprotese

Tilpasning af protesen foregår tidligst 4-6 uger efter operationen.
Oftest vælger man at indlægge en plastprotese, idet denne også vil kunne anvendes, hvis man senere vælger at isætte en såkaldt 'koblingspind' mellem kuglen og protesen.


Ved uventede gener efter operationen

Kan du kontakte Afdeling for Øjensygdomme. 

Redaktør