Øjenbetændelse

Information om symptomer, behandling og forebyggelse af øjenbetændelse hos børn.

Øjenbetændelse er en infektion, der kan skyldes virus eller bakterier, som overføres ved direkte kontakt fra en smittet person, f.eks. med hænderne. Øjenbetændelse starter som regel i det ene øje, men spreder sig hurtigt til det andet. Tilstanden er meget smitsom og forekommer især, hvor mange mennesker færdes tæt, f.eks. i daginstitutioner.

Pige holder sig for øjet

Man bliver syg 1-7 dage efter smitte. Selv om man har haft øjenbetændelse en gang, kan man alligevel blive smittet igen.

Symptomer

Når barnet har øjenbetændelse, ses det ved, at der kommer pusklatter i øjet - og øjet er særlig klistret om morgenen. Øjet kan være rødt og kløende, og omgivelserne hævede. Spædbørn er særligt udsatte da tårekanalen ikke er åben og ikke kan dræne betændelsen væk. Vær opmærksom på hævelse under øjenkrogen, da det kan være tegn på infektion i tåresækken.

Hos nyfødte kan betændelsen komme af en bakterie, der kaldes klamydia. Smitten sker her under selve fødslen.

Hvornår skal man søge læge?

I skal kontakte lægen, hvis der er meget pus eller hævelse, eller hvis betændelsen ikke fortager sig efter et par dage. Desuden hvis et spædbarn får
øjenbetændelse i første levemåned.

Behandling

Øjenbetændelse er næsten aldrig kompliceret at helbrede. I lette tilfælde er det som regel nok at vaske øjnene med afkølet kogt vand eller at skylle øjnene i saltvand. I kan købe saltvand hos en optiker eller på apoteket. Hvis betændelsen er meget voldsom, kan barnet få antibiotika som salve eller dråber. Lægen udskriver medicinen og vurderer, hvor mange gange dagligt behandlingen skal gives.

Behandling skal gives i begge øjne, selvom der ikke er symptomer, da man nemt smitter det raske øje. Fortsæt altid behandlingen til barnet har været rask i et døgn.

Barnet skal have medicinen, når det ligger ned. Få evt. en anden til at hjælpe med at adsprede barnet og holde i hånd.

Start med at vaske pusset væk - vask fra inderste øjenkrog og ud. Træk nederste øjenlåg lidt ned og læg en dråbe eller stribe medicin i og klem
forsigtigt øjet sammen et øjeblik.

Barnet kan ikke komme i institution, hvis der er meget pus, lysskyhed eller barnet på anden måde er påvirket af betændelsen. Såfremt der er tale om en bakteriel infektion, vil behandling med antibiotiske øjendråber føre til bedring efter få timer, hvorefter smittefaren er ovre.

Forebyggelse

Øjenbetændelse smitter, når man kommer i kontakt med pus eller snot.

Det er derfor vigtigt at vaske hænderne grundigt for at forebygge smitte, gerne med desinficerende midler til slut.

Barnet bør ikke dele håndklæde med andre.

Redaktør