Øjen- og mundpleje ved ansigtslammelse

Ved en ansigtslammelse er nerverne til halvdelen af ansigtet beskadiget, således det er svært at bevæge og/eller føle i halvdelen af ansigtet.

Vi vil her give dig og dine pårørende en vejledning i, hvordan du passer på dit øje og din mund når du har en lammelse af din ene ansigtshalvdel. 

Hvad er en ansigtslammelse?

Ved en ansigtslammelse er nerverne til halvdelen af dit ansigt beskadiget. Det kan betyde, at du har svært ved at bevæge og/eller føle i halvdelen af dit ansigt. Måske smiler du kun med den ene mundvig og tungen kan føles stor eller klodset i munden fordi du har svært ved at styre den og følesansen er heller ikke den samme. 

Øjet kan du have svært ved at lukke. Din evne til at holde øjet fugtigt er derved nedsat og det kan påvirke din mulighed for at holde øjet rent på almindelig vis.

Hvis ansigtets følenerve er påvirket, vil du også have nedsat følesans i øjet.

Mundpleje

På grund af den nedsatte følesans kan du have svært ved at fornemme madrester, og fordi tungen er svær at styre, har du måske svært ved at rense din mund efter du har spist. 

Derfor er det vigtigt, at du holder dine tænder, tandkød og slimhinder rene. Det gør du ved at børste tænder, også efter hvert måltid, og skylle godt efter med vand.

Øjenpleje

- Hvis du har svært ved at lukke øjet eller blinke

Det er vigtigt at dit øje holdes fugtigt. På den måde mindskes risikoen for at du får irritation og infektion i øjet. Infektion og udtørring af øjet gør ondt, og kan i værste fald ødelægge hornhinden og påvirke dit syn. 

Om dagen skal du dryppe øjet med neutrale (viskøse) øjendråber uden konserveringsmiddel. Du kan gøre det så ofte du har brug for det – gerne op til 10-12 gange om dagen.
Hvis det ikke er nok til at holde øjet fugtigt, kan du i stedet bruge neutrale øjensalve om dagen. Salven lægger du på indersiden af det underste øjenlåg mindst tre gange daglig. Salven fordeles over øjeæblet ved at du fører øjenlåget op og ned over øjet, lukket øjet og med let massering på øjenlåget fordeler salven over øjeæblet. 

Om natten 

Om natten anvendes neutral øjensalven sammen med en urglasforbinding, som hjælper til med at holde på fugten. 

På billedet nedenfor kan du se hvordan urglasforbindingen skal sidde. 
Det vigtigste er at den sidder tæt til huden.
 

Hvis du har tendens til øjenbetændelse kan du med fordel vaske dit øje tre gange dagligt med saltvand.

Hvis du får rødme og irritation i øjet, bør du under alle omstændigheder kontakte din praktiserende læge, så du kan blive behandlet for en eventuel øjenbetændelse.

Hvis din ansigtslammelse ikke forventes at være varig, vil du ved udskrivelse få udleveret de ting, som er nødvendige for at pleje dit øje i hjemmet.

Derudover kan du kan købe både øjensalve, viskøse dråber uden konserveringsmiddel, saltvand og urglasforbindinger i håndkøb på dit apotek.

Redaktør