Nyrebiopsi

Heri gives information om, hvad der skal ske før, når og efter dit barn får taget en nyrebiopsi.

Nyrebiopsi – information til forældre

Denne folder giver information om, hvad der skal ske før, når og efter dit barn får taget en nyrebiopsi.

Hvad er en nyrebiopsi?

En nyrebiopsi er et lille stykke nyrevæv, som udtages på børn under fuld narkose. Nyrevævet udtages for at kunne blive undersøgt under mikroskop. Typisk er nyrebiopsien få mm. tyk og 2-3 cm. lang. Den udgør så lille en del af nyrevævets samlede størrelse, at det ikke påvirker nyrernes funktion, at få det fjernet.

Hvem får lavet en nyrebiopsi?

Børn, der har sygdom i nyrerne, hvor lægen har vurderet, at der er brug for denne undersøgelse af nyrerne.

Hvad er formålet?

Nyrebiopsier laves enten for at kunne stille en præcis diagnose på en nyresygdom eller for at vurdere, om en behandling, som dit barn får for nyresygdom, har effekt.

Hvilke forberedelser er der inden nyrebiopsien udtages?

En hverdag før nyrebiopsien skal tages, møder du og dit barn ind i afdelingen til:

  • Måling af blodtryk, puls, iltmætning i blod og temperatur ved en sygeplejerske.
  • Lægesamtale og undersøgelse. Her gennemgår vi (igen), hvad der skal ske. Derudover sikrer vi os, at dit barn er frisk til at kunne gennemføre bedøvelsen og få taget nyrebiopsien, dvs. ikke har feber eller er syg af anden årsag. 
  • Samtale med og undersøgelse af anæstesilæge (lægen, som bedøver). Anæstesilægen forklarer, hvordan bedøvelsen vil foregå og undersøger, om dit barn er klar til kunne blive bedøvet.
  • Blodprøvetagning. Her undersøges bl.a. blodets evne til at størkne. Det er vigtigt, idet nyren får et lille sår, når biopsien tages. Helingen af dette sår er afhængig af, at blodets evne til at størkne er god.

Dit barn skal møde fastende til nyrebiopsi. Barnet må ikke spise mad eller drikke mælk de sidste 6 timer inden nyrebiopsien. Barnet må drikke ”tynde væsker”, dvs. vand og saft, frem til 1 time før. Den sidste time inden undersøgelsen, må barnet ikke spise eller drikke noget overhovedet.

Hvordan foregår det?

Dit barn møder fastende til aftalt tid i afdelingen sammen med dig.
Sygeplejersken sætter EMLA (tryllecreme, som bedøver huden) på håndryggene. Her skal der senere lægges et lille plastik-kateter i blodåren til at kunne give medicin og væske i, under og efter bedøvelsen samt ved udtagningen af biopsien. 

Dit barn får en seng og bliver kørt til operationsgangen i sengen. Her bliver I taget imod af en anæstesisygeplejerske og anæstesilæge, der skal bedøve dit barn. Du er til stede, indtil dit barn sover. 

Du aftaler med personalet, hvor du venter, og hvordan personalet kontakter dig, så du kan komme tilbage, lige så snart biopsien er taget (fx mobilnr.).

Under bedøvelsen er der hele tiden en anæstesilæge eller sygeplejerske ved dit barns side. Selve biopsien udtages af en nyrelæge. Nyrelægen lokalbedøver huden over nyren. Guidet af ultralydskanning, stikkes en tynd, hul nål gennem huden og ind til nyren. Når nålen trækkes ud igen, følger biopsien med. 

Der tages som regel 2 biopsier gennem samme hul i huden. Der sættes plaster over det lille indstikssted efter udtagningen.

Biopsien bliver straks sendt videre til patologisk afdeling, som skal undersøge den.

Hvor lang tid tager det?

Selve biopsi-udtagningen tager få minutter. Inklusiv bedøvelse tager det hele ca. 30 min.

Er der nogen risiko ved at få taget en nyrebiopsi?

Nyren og musklerne over nyren får et lille sår, når der tages en nyrebiopsi. Det kan bløde lidt fra dette sår, og derfor skal dit barn observeres omhyggeligt i timerne efter indgrebet. Typisk kommer der en lille blodansamling ved nyren, og nogle oplever, at urinen bliver lyserød eller colafarvet pga. blod i urinen. Enkelte oplever, at der kommer små klumper af størknet blod i urinen. Dette forsvinder inden for 1 døgn og er helt normalt.

De fleste oplever ømhed i huden og musklerne over indstiksstedet, som når man har fået et blåt mærke. Det er ufarligt og kan afhjælpes med Panodil.

Som ved alle operationer, hvor der laves hul i huden, kan der opstå infektion. Det vil vise sig som rødme, hævelse, varme og smerter i området. Sker det, skal dit barn ses på børneafdelingen med det samme, så vi kan starte antibiotisk behandling. 

Hvad sker der bagefter?

Når dit barn er vågnet fra bedøvelsen, kommer I tilbage i afdelingen. Her skal barnet:

  • Ligge fladt i sengen i de første 2 timer 
  • De næste 2 timer må dit barn sidde op, men skal stadig være i sengen
  • Have målt blodtryk og puls jævnligt af en sygeplejerske.

I må gå hjem 24 timer efter biopsien er taget. Hvis dit barn fortsat tisser blod, efter I er kommet hjem, eller udvikler feber, skal I henvende jer til afdelingen, hvor I var indlagt eller nyreambulatoriet for børn.

De første 14 dage efter nyrebiopsien må dit barn ikke lave voldsomme fysiske lege eller sportsaktiviteter, fordi det kan fremkalde blødning ved biopsistedet. Det er særlig vigtigt ikke at hoppe, springe trampolin, slås eller støde kraftigt ind i andre (fx fodboldtakling), ingen ridning eller springgymnastik og mountainbike, hvor man kan vælte. Andre vilde ting, der kan minde om de nævnte, bør undgås.

Hvornår får vi resultatet af biopsien?

Der går typisk 1 uge, før der er svar på undersøgelserne af biopsien.
I får resultatet af biopsien næste gang I kommer i ambulatoriet, med mindre andet er aftalt. 

Redaktør