Nervefibre - undersøgelse ved mistanke om small fiber neuropati

Formålet er at undersøge, om der er forstyrrelser i en bestemt type nervefibre, der bruges til at mærke varme eller kulde.

Formålet er at undersøge, om der er forstyrrelser i en bestemt type nervefibre, der bruges til at mærke varme eller kulde. Undersøgelsen undersøger også nervefibre, som bruges til at styre svedfunktionen.

Sygeplejerske undersøger sengeliggende patient

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Undersøgelsen skal påvise forstyrrelser i en bestemt type nervefibre, der bruges af følesansen til at give besked om smerte, varme og kulde. Undersøgelsen undersøger også nervefibre, som bruges til at styre svedfunktionen. Disse nervefibre kan være påvirkede ved sygdomme i nerver på arme og ben (small fiber neuropati). Der tages desuden en hudprøve (se særskilt information). I den kan vi måle, om der er for få nervefibre på grund af sygdom.

Undersøgelsens varighed

Undersøgelsen varer 1½ time.

Hvordan skal jeg forberede mig til undersøgelsen?

Der er ingen forberedelse, men hvis du har mange problemer med eksem, vil vi gerne vide det inden besøget. Du bedes ikke bruge creme på arme og ben på undersøgelsesdagen, da det kan vanskeliggøre undersøgelsen og forringe undersøgelsesresultatet.

Hvordan foregår undersøgelsen?

I liggende stilling påvirkes din hånd eller fod med varme eller kulde med stigende styrke. Du skal markere, når du mærker ændringer i det følte. Under undersøgelsen vil du kunne føle lette smerter. Undersøgelse af svedfunktionen sker ved at måle svedproduktionen under nogle kapsler, der spændes på huden på armen og benet. Sveden provokeres frem ved at påvirke svedkirtlerne
i huden med et kemisk stof, som nerverne reagerer på. Stoffet passerer ind i
huden ved påvirkning fra en svag elektrisk strøm. Denne del af undersøgelsen giver en let svien under kapslerne. Stoffet vi anvender virker kun lokalt i huden og optages ikke i kroppen.

Hvordan skal jeg forholde mig efter undersøgelsen?

Du skal ikke tage specielle hensyn. Du vil være i stand til at forlade afdelingen lige efter undersøgelsen, og undersøgelsen påvirker ikke din hjemrejse.

Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?

Det er ikke muligt at få svar på undersøgelsen umiddelbart efter denne. Resultatet og konklusionen modtages af henvisende læge efter ca. 8 uger. Det er så henvisende afdeling/læge, som giver svar på undersøgelsen.

Spørgsmål

Spørgsmål angående undersøgelsen og specielle forhold i forbindelse med denne skal rettes til Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelser telefon 38 63 48 26 på Rigshospitalet - Glostrup.

Redaktør