Nervebiopsi

Formålet med biopsien er at tage en prøve af en nerve, så man nærmere kan undersøge årsagen til en nervesygdom, og om denne sygdom kan behandles.

 

Til udredning af nervesygdom.

Kort om proceduren

Operationen har til formål at tage en prøve af din nerve, så man kan undersøge nærmere, hvad der er årsag til at du har en nervesygdom, og om denne sygdom kan behandles.

Det er vigtigt, at du er klar over, at selvom vi får en prøve af en nerve, er der ikke garanti for at denne kan give det nøjagtige svar. En vurdering af, hvilken sygdom du har, består ofte af en lang række prøver, hvoraf en nervebiopsi er en af de prøver du vil få foretaget.

Du skal derfor, forud for operationen, have en samtale med den læge fra Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi, Rigshospitalet, der skal operere dig. Her kan du få viden om, hvordan din operation kommer til at forløbe.

Efter operationen

Du kan få smerter eller irritation omkring arret i en kortere eller længere periode efter operationen. Det er ikke et udtryk for, at der er noget galt. Symptomerne er for mange patienter meget generende, idet de ofte kan vare mere en den måned.

Forberedelser inden operation

Noget medicin kan betyde, at din operation bliver udsat. Det er vigtigt, at du læser pjecen ”Vigtig information om medicin og kosttilskud”. Den får du udleveret af Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi, Rigshospitalet, eller du kan få den udleveret af os.

Din operation kan blive udsat, hvis du har taget medicin, der påvirker dit blods evne til at størkne.

På operationsdagen

Vær opmærksom på, at du ikke selv kan køre bil på operationsdagen. Kirurgen undersøger dig og vil informere om operationen. Du kan forvente, at besøget vil vare ca. 2 timer. Af hygiejniske grunde er det vigtigt, at du ikke bærer neglelak på tånegle, og at negle er rene og kortklippede. Du må ikke have creme på benene.

Du får lagt en lokalbedøvelse omkring ydersiden af anklen. Herefter bliver din fod og ankel afvasket sterilt. Det er en god idé at have bukser på man let kan tage af og på og som sidder løst omkring anklen. Du skal ligge på den ene side, mens du bliver opereret.

Ved operationen lægges et ca. 4 cm langt snit på ydersiden af anklen. Herefter fritlægges nerven og man udtager et stykke af nerven. Man vil forsøge, at en del af nerven fortsat er intakt, dvs. at man kan undgå at klippe den helt over.

Efter operationen

Du får en forbinding på operationssåret som sidder meget stramt. Du skal forsøge at holde benet hævet så meget af dagen og natten som muligt. De første par timer efter operationen er der stadig virkning af lokalbedøvelsen. Herefter kan det være nødvendigt at tage smertestillende håndkøbsmedicin, Paracetamol (Pamol/Pinex) maks. 1 g x 4 i døgnet. Det første døgn efter operationen er det vigtigt, at du holder foden/benet hævet så ofte du kan. Du må godt gå på benet.

Pleje af såret

Der skal gå 14 dage før trådene fjernes. Dette skal foregå hos din egen læge. Det er vigtigt, at såret holdes rent og tørt. Hvis der opstår feber, kraftig rødme, hævelse, gult pus, røde striber på benet eller tiltagende smerter, skal du kontakte Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi, Rigshospitalet (hverdage kl. 8-15) eller 1813 (aften/ weekend). 

Opfølgning og kontakt 

Ved opfølgning på operationen eller spørgsmål til symptomer efter operation vil vi anbefale, at du kontakter Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi, Rigshospitalet

Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi, Rigshospitalet kan kontaktes i dagene efter operationen på 

Telefon 35 45 80 67 mandag-fredag kl. 08.00-15.00

Ved andre spørgsmål er du velkommen til at kontakte os, Klinik for Nerve- og Muskelsygdomme, Rigshospitalet:

TELEFONTIDER I KLINIKKEN

Tfl. 3545 8077

Åbent daglig mellem 8.00-15.00

Redaktør