Nerve ved kravebenet - operation

Operationen har til formål at fjerne smerter og evt. muskelsvækkelse i den påvirkedearm. Generne skyldes, at der er for lidt plads i området bagved kravebenet.

Kort om behandlingen

Behandlingen har til formål, at fjerne dine smerter og eventuel muskelsvækkelse i din påvirkede arm. Generne skyldes, at der er for lidt plads i området bagved kravebenet. Når du skal behandles for thoracic outlet syndrome (TOS) kan det behandles, enten ved at kirurgen fjerner dit halsribben eller skærer den forreste skalenermuskel, som sidder på forsiden af halsen, over.

Tegning af nerve ved kravebenet

Forberedelser inden du møder på hospitalet

Noget medicin kan betyde, at din operation bliver udsat

Det er vigtigt, at du læser pjecen ”Vigtig information om medicin og kosttilskud”. Din operation kan blive udsat, hvis du har taget medicin, der påvirker dit blods evne til at størkne.

Du skal gå i bad

Inden din operation skal du tage et bad og tage rent tøj på hjemmefra.

Du skal faste og tørste inden operationen

Det vil sige:

  • 6 timer før din behandling skal du stoppe med at spise. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller.
  • 6 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
  • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker 1-2 glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed, både før og efter operationen
  • 2 timer før skal du stoppe med at ryge, da rygning giver mavesyre.

Operationen

Du bliver fuldt bedøvet

Du bliver fuldt bedøvet, så du ikke er vågen under operationen.

Operationen forgår ved, at kirurgen skærer et snit i huden over kravebenet og enten bider halsribbenet over eller skærer den forreste skalener-muskel over. Det giver bedre plads til kar og nerver i området bag ved kravebenet.

Operationen varer ca. en time.

Vi observerer dig

Efter operationen bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet, hvor du bliver modtaget af en sygeplejerske, der observerer og plejer dig, indtil du er klar
til at tage hjem. Kirurgen vil også se til dig efter operationen.

Sig til, hvis du har smerter

De første par timer efter operationen er der stadig virkning af bedøvelsen. Det er naturligvis vigtigt, at du tager evt. vanlig medicin, men på sengeafsnittet kan du få ekstra smertestillende, hvis du har behov for det.

Udskrivelse

Du kan gå hjem, når du i samarbejde med personalet vurderer, at du er klar til det. De fleste bliver udskrevet hen af aftenen på operationsdagen.

Hjemme igen

Bilkørsel

Du må ikke selv køre bil de første 24 timer efter fuld bedøvelse.

Du må ikke være alene

Vi anbefaler, at du efter udskrivelsen er sammen med en anden voksen indtil næste morgen.

Smertebehandling

Når du kommer hjem, kan det være nødvendigt at fortsætte med ekstra smertestillende medicin efter aftale med den læge, der har behandlet dig.

Efter din udskrivelse

Efter operationen anbefaler vi, at du tager det med ro i 2-3 dage.
Undgå træk i såret (for eksempel voldsom rotation med hovedet) og hård fysisk træning de første to uger efter operationen. Du kan genoptage vanlige aktiviteter, herunder arbejde efter 2-3 dage.

Du kan gå i bad efter 24 timer

Hvis såret er tørt, må du gerne tage brusebad efter 24 timer. Det er en god idé at føntørre håret efter du har været i bad, så såret fortsat holdes tørt.

Kontakt din læge

Du skal have fjernet tråde hos din egen læge. Det er kun de synlige ender af trådene, der skal fjernes. Når du udskrives, får du at vide, hvordan du skal forholde dig. Hvis der opstår feber, kraftig rødme, hævelse, gult pus, røde striber eller tiltagende smerter omkring indstiksstedet, skal du kontakte din egen læge
eller 1813.

Få mere viden

Du kan få mere viden om thoracic outlet syndrom på patienthaandbogen.dk. Søg på ”Thoracic-outlet-syndrome”.

Opfølgning

Du vil blive indkaldt til kontrol i Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi ca. tre måneder efter din operation.

Redaktør