Neoglans

Neoglans er fjernelse af den yderste del af penis.

Hvad er neoglans?

Neoglans er fjernelse af den yderste del af penis. Der vil blive lavet en rekonstruktion af penishovedet ved hjælp af hudtransplantation fra låret. 

Hvorfor fjerne den yderste del af penis?

Der er fundet kræft i den yderste del af penis, og derfor er det nødvendigt at fjerne glans. 

Inden operationen 

Du skal møde på Afdeling for Urinvejskirurgi hverdagen før du skal opereres. Her vil du blive modtaget af en læge og sygeplejersken, som vil gennemgå operationsforløbet med dig og vil kunne besvare eventuelle spørgsmål. 

Under indlæggelsessamtalen, skal du:

 • have optaget journal og informeres nærmere om operationen 
 • have taget blodprøver
 • aflevere en urinprøve 
 • tale med narkoselægen, som vil gennemgå, hvordan du bliver bedøvet
 • have taget mål til støttestrømper, som du skal anvende under og efter operationen, for at stimulere kredsløbet, og mindske risikoen for en eventuel blodprop 
 • eventuelt have taget hjertekardiogram (EKG) 
 • tale med den læge der skal operere dig.  
 • have taget stilling til om du er indstillet på blodtransfusion, hvis det skulle blive nødvendigt. 


Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du aftale med lægen, hvor mange dage før indgrebet, du skal holde pause. Hvis du får hjertemagnyl skal du holde pause i 3 dage. 

Overnatning

Du kan overnatte hjemme hos dig selv, og møde fastende på afsnittet på operationsdagen. Alternativt kan du aftale med personalet at du overnatter på afsnittet eller på patienthotellet, hvis dette passer dig bedre. Hvis du overnatter derhjemme, vil sygeplejersken instruere dig i forberedelserne til operationen aftenen inden og på selve operationsdagen.

Aftenen inden operationen 

Du skal fjerne hårene fra under navlen, kønsbehåring, behåring i lysken samt på det ene lår, hvor hud til transplantationen vil blive taget fra med en elektrisk barbermaskine eller trimmer. Hvis du ikke har en derhjemme, kan du låne en på afsnittet. Det er vigtigt at der ikke er hår, der hvor du skal opereres. Du vil blive instrueret i hvor du skal fjerne hår. 

Du skal tage en indsprøjtning med blodfortyndende medicin. Medicinen skal sprøjtes ind i underhuden enten på låret eller på maven. Du vil få medicinen med hjem i en færdigoptrukket sprøjte, hvis du overnatter hjemme. Du vil blive instrueret i hvordan du giver dig selv indsprøjtningen.

Faste og tørste

Du skal faste før operationen. For at mindske risikoen for opkastning under bedøvelsen, er det vigtigt at mavesækken er tom. Du skal faste 6 timer før operationen, det vil sige, at du ikke må spise fast føde eller spise/drikke mælkeprodukter i 6 timer inden bedøvelsen. Du må heller ikke indtage pastiller, bolsjer eller tyggegummi. 

Du må drikke klare væsker (vand, saft, the eller kaffe uden mælk) indtil 2 timer før operationen, og du kan med fordel drikke 1-2 glas saft 2 timer før operationen.

Operationsdagen

Forberedelse hjemme 

Inden du møder på hospitalet, skal du:

 • kl. 06 tage den smertestillende medicin, du har fået udleveret fra afsnittet. Du skal gerne indtage 2 glas sød saft i forbindelse med at du tager medicinen.  
 • tage brusebad hjemmefra, anvend vand og hudvenlig sæbe, således at huden fremstår ren – husk grundig rengøring af navleområdet. Hudcremer, makeup og neglelak skal undgås på operationsdagen.  
 • møde på sengeafsnittet kl. 07.00, med mindre andet er aftalt. 

 
Forberedelse på afsnittet, hvis du overnatter

 • Du vil blive vækket kl. cirka 6, hvor du skal tage den smertestillende medicin, som du får udleveret af sygeplejersken. Du skal gerne indtage 2 glas sød saft i forbindelse med, at du tager medicinen. 
 • Hvis du ikke har været i bad aftenen før, skal du gå i bad, anvend vand og hudvenlig sæbe, således at huden fremstår ren – husk grundig rengøring af navleområdet. Hudcremer, makeup og neglelak skal undgås på operationsdagen.  

Klargøring til operation (på afsnittet)

Personalet viser dig til rette i afsnittet

Inden du bliver kørt til operation, skal du:

 • have identifikationsarmbånd på
 • tager rent operationstøj samt støttestrømper på. 
 • have målt temperatur, puls og blodtryk.  
 • vejes på afsnittets vægt 
 • have låst dine værdigenstande inde i skabet på stuen og aflevere nøglen til personalet. Du må ikke bære smykker eller ur under operationen. 

Du må gerne beholde eventuelle briller, høreapparat og tandprotese

På operationsstuen

Du bliver hentet af en portør og kørt til operation. På operationsstuen får du inden bedøvelsen lagt et drop. I denne gives bedøvende medicin og væske under indgrebet. 

Operationen varer ca. 1-2 timer. 

Efter operationen 

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du bliver, indtil du er helt vågen og velbefindende. 

Det er muligt at modtage besøg, men kun kort og efter aftale med personalet i opvågningsafsnittet.

I forbindelse med operationen har du fået forskellige ”slanger” med hver deres funktion: 

 • Et perifert venekateter (tynd plastikkanyle) i en blodåre i hånden eller halsen, hvor igennem du får væske. 
 • Et kateter (tyndt plastikrør) i urinrøret, hvor igennem urin fra blæren løber ud i en pose. 
 • En iltslange ved næsen til iltbehandling. 

Alle ”slangerne” fjernes efter lægelig vurdering under indlæggelsen.

De efterfølgende dage

Under operationen bliver din penis pakket ind i en skumplastforbinding, som er syet fast i huden. Formålet med den er at give den nye hud ro til at vokse fast. På 5. dagen efter operationen vil forbindingen blive fjernet.
Du vil under operationen få anlagt et kateter, som er et tyndt plastikrør, der går op gennem urinrøret og tømmer blæren for urin og lader det løbe ned i en pose. Dette er for at skåne hudtransplantatet. Kateteret vil blive fjernet på 6. dagen efter operationen.

Huden, der er brugt til transplantationen, er taget fra låret. Herfra vil du opleve, at der kan være en del sviende smerter. Dette sted skal være forbundet i 14 dage og forbindingen skiftes kun, hvis der har været stor sivning fra såret.
Efter operationen skal du være sengeliggende i 5 dage. Det er for at sikre, at den nye hud får mest mulig ro til at sætte sig fast. Sygeplejerskerne på afsnittet vil derfor hjælpe dig med den personlige hygiejne i sengen. Du vil også få serveret mad og drikke ved sengen. På 6. dagen når forbindingen på penis og kateteret er blevet fjernet, vil du blive udskrevet.

Smerter

Du kan forvente at have smerter efter operationen. Du vil få udleveret kontinuerlig smertestillende medicin som tabletter. Det er vigtigt, du gør personalet opmærksom på, hvis smertebehandlingen ikke fungerer optimalt. 
Ved udskrivelse vil sygeplejersken tale med dig om behov for smertestillende derhjemme. 

Ernæring

Du må spise og drikke frit efter operationen. Du skal være opmærksom på at din krop har brug for en proteinrig kost efter operationen. Proteiner findes især i: kød, fisk, mælkeprodukter, æg og nødder. Protein er vigtigt for kroppen, da det fremmer heling af væv og genopbygger muskler.

Aktivitet

Da du skal være sengeliggende i 5 dage efter operationen, er det vigtig, at du laver venepumpeøvelser i sengen flere gange dagligt for at forebygge blodpropper. Efter 5. dagen er det væsentligt, at du kommer ud af sengen. Personalet vil hjælpe dig de første gange. 

Rygning og alkohol

Tobaksrygning må generelt fraråde, og du bør undlade at indtage alkohol 4 uger før operationen. Herved reducerer du risiko for komplikationer i forbindelse med operationen. Læs mere om rygning, alkohol og operationer i Sundhedsstyrelsens pjecer.

Såret

Den første uge efter udskrivelsen må transplantatet kun holdes rent ved forsigtigt, at duppe med et stykke saltvandsvædet gaze, det er vigtigt at forhuden trækkes tilbage under personlig hygiejne.

Efter den første uge kan du gå i brusebad, men du skal undgå karbad, svømmehal og havbad pga. infektionsrisiko.

14 dage efter operationen skal du komme i vores klinik til kontrol og svar på de sidste undersøgelser. På dette tidspunkt fjernes forbindingen på låret og eventuelle tråde. 

Huden på låret og på glans er meget sart. Når sårene er helet, anbefales det at smøre med en parfumefri fed creme flere gange om dagen. Endvidere er det vigtigt, at beskytte huden mod direkte sollys og solarium det første år efter operationen, for at forebygge misfarvning af den nydannede hud. Anvend enten tøj eller solcreme/stift med høj faktor. 

Udskrivelse

Du kan forvente at være indlagt i cirka 6 dage efter operationen. Inden du forlader afsnittet, aftaler vi det videre forløb, og du vil modtage information omkring sårpleje. 

Du vil også få udleveret en pjece med nyttig information omkring, hvad du skal være opmærksom på efter udskrivelse. 

Seksualitet

Du skal være seksuelt afholdende i seks uger efter operationen, for at huden skal have sat sig tilstrækkelig fast. At blive opereret på sin penis, kan have stor betydning for ens selvopfattelse, derfor er det muligt at blive henvist til afsnittets kliniske sexolog.

Komplikationer

Der er en lille risiko for at den transplanterede hud ikke sætter sig fast. Hvis dette er tilfældet, konstateres det, når skumplast forbindingen fjernes på 5. dagen. Det er muligt at forsøge med et nyt transplantat.

Ved enhver operation er der risiko for komplikationer, hyppigst blødning og infektion. Blødning under selve operationen vil kirurgerne behandle. Det kan blive nødvendigt at give blodtransfusion ved større blødning, hvilket du skal acceptere. Skader på andre organer vil man i reglen opdage og håndtere under operationen. 

Endvidere er der risiko for infektion i operationsområdet. Når du er udskrevet, er det vigtigt at holde øje med, om der tilkommer hævelse, rødme, varme og feber.

Nyttige telefonnumre og mailadresser:

Sexologisk Klinik Rigshospitalet

Torsdag mellem kl. 10.00 – 11.00
Telefon 35 45 76 85
Mail: sexologi@rh.dk

Kræftens Bekæmpelse

Mandag – fredag mellem 9.00-21.00
Lørdag - søndag mellem 12.00 – 17.00 Telefon 80 30 10 30 www.cancer.dk Mail: info@cancer.dk

Redaktør