Nefrostomikateter

Et nefrostomikateter er en tynd blød slange som lægges gennem huden ind i nyren.

Hvad er et nefrostomikateter?

Et nefrostomikateter er en tynd blød slange som lægges gennem huden ind i nyren. Nefrostomikateteret bliver holdt på plads i nyren enten ved hjælp af en lille ballon med saltvand i, ved at blive syet fast til huden eller gennem et snorretræk-system i selve kateteret.

Hvorfor anvende nefrostomikateter?

Et nefrostomikateter anvendes, når urinen fra nyren ikke kan komme den normale vej gennem urinlederen ned i blæren. Kateteret sikrer at der er frit afløb for urin fra nyren.

Dagligdagen med nefrostomikateter

Nefrostomikateteret er tilsluttet en urinpose. Denne urinpose skal placeres nedenfor det sted, hvor kateteret kommer ud af huden. Urinposen tømmes gennem bundventilen efter behov. Det anbefales at tømme posen, når den er 3/4 fuld. 
En urinpose kan anvendes i op til en uge. Den brugte urinpose tømmes for urin og kasseres som almindelig dagrenovation.

Hvad med forbindingen?

Der, hvor nefrostomikateteret går ind gennem huden, sidder en forbinding. Kateteret klistres fast hen over maven, da det er væsentligt at undgå knæk eller træk på kateteret. Forbinding og plaster skal skiftes en gang om ugen.
Du kan ikke selv skifte forbindingen, da den sidder på ryggen. 

Sygeplejersken på afsnittet sørger for at en hjemmesygeplejerske kan komme og skifte forbinding og plaster. Sygeplejersken kan også instruere dine pårørende i at skifte forbinding og plaster.
Du skal være opmærksom på at forbindingen over nefrostomikateteret altid skal være tør. Hvis forbindingen bliver våd, løs eller forurenet skal den skiftes.

Hygiejne

Det er vigtigt at være omhyggelig med den personlige hygiejne, når man har nefrostomikateter. Du skal derfor altid vaske hænder før og efter du rører ved kateteret og urinposen. Du må gerne tage brusebad (men ikke karbad). Du skal dog altid sætte et vandtæt plaster hen over forbindingen ved nefrostomikateteret, så den ikke bliver våd. Dette vil sygeplejersken instruere dig i inden udskrivelsen.

I øvrigt 

Når man har et nefrostomikateter, er det væsentligt at drikke rigeligt med væske. Det vil sige i hvert fald 2 liter dagligt. Du skal undgå træk i slangen til nefrostomikateteret, ligesom du skal udgå knæk/snoring af slangen.

Seksualitet

Det er fortsat muligt at have et aktivt sexliv, også med nefrostomikateter. Hvis du skulle have problemer eller spørgsmål i den forbindelse, er du meget velkommen til at tale med afsnittets læger eller sygeplejersker. 

Hvor længe skal du have nefrostomikateter?

Ved udskrivelsen vil du blive informeret om, hvor og hvornår du skal have skiftet nefrostomikateteret. Normalt skiftes et nefrostomikateter cirka hver 3. måned. 

Problemer med nefrostomikateteret I visse tilfælde kan der forekomme:

  • Ingen funktion af nefrostomikateteret
  • Grumset, ildelugtende urin
  • Blod i urinen
  • Ømhed, der hvor nefrostomikateteret går ind gennem huden
  • Smerter over lænden
  • Temperaturforhøjelse
Redaktør