NSAID - behandling med

NSAID er en forkortelse af ”Non-steroidal Anti-Inflammatory Drug”. Der findes en lang række NSAID, som først og fremmest anvendes i behandlingen af gigtsygdomme.

NSAID er en forkortelse af ”Non-steroidal Anti-Inflammatory Drug”. Der findes en lang række NSAID, som først og fremmest anvendes i behandlingen af gigtsygdomme. 

Indtagelse
NSAID kan indtages som piller eller en mikstur (flydende). Pillerne kan knuses eller halveres efter behov. De skal opbevares i den originale emballage, tæt lukket for at undgå sollys og fugt.

Virkning
NSAID dæmper de vævsreaktioner (inflammation), som blandt andet ses ved gigtsygdomme - det kan f.eks. være hævede led eller betændelseslignende tilstande i bindevæv. NSAID virker også febernedsættende og smertestillende. Den febernedsættende og smertestillende effekt indtræder hurtigt. Den antiinflammatoriske effekt indtræder i løbet af nogle dage. 

Bivirkninger
De fleste patienter gennemfører behandlingen uden bivirkninger. Der er en risiko for mavesår og maveblødning. Risikoen kan nedsættes ved at kombinerer NSAID med et middel mod mavesår, en såkaldt syrepumpehæmmer.  

Samtlige NSAID kan i sjældne tilfælde give alvorlige allergiske reaktioner, kredsløbsforstyrrelse og påvirkning af nyrefunktionen. Et sjældent hudsymptom (pseudoporphyri) kan ses hos især personer med lys og sart hud. Dette består af små blærer på soleksponerede områder typisk i ansigtet.  

Kontrol

Regelmæssig klinisk kontrol og blodprøvekontrol er nødvendig, for at opdage eventuelle bivirkninger til medicinen. 

For en mere detaljeret information henvises til www.min.medicin.dk

Redaktør