Mellemkædede fedtsyrer (MCT) og leversygdom

Ved forringet optagelse af fedt fra kosten, kan der anvendes MCT-fedtstof. MCT kan findes som olie, margarine og Liquigen. I forbindelse med leversygdomme er der nogle særlige ting at være opmærksomme på. Her findes information om MCT og opskrifter.

- En vejledning til forældre

Pjecen indeholder opskrifter beriget med MCT olie, MCT margarine og Liquigen.

Udarbejdet af:
Julia Véronique Berger Aamodt, Stud. Klinisk diætetik
Marts 2010

Indhold

Indledning.......................................................................................................... 2
Leverens funktion og fedtfordøjelsen.................................................... 2
Når fedtfordøjelsen ikke er tilstrækkelig............................................... 3
Kort om syge børns ernæring.................................................................... 3
Hvad kan mit barn spise? .......................................................................... 4
Mellemkædede fedtsyrer (MCT).............................................................. 4
Hvor meget MCT kan mit barn spise? ................................................... 5
Opskrifter med mellemkædede fedtsyrer.............................................5

 • Langtidshævede boller .................................................................. 6
 •  Karrysovs............................................................................................. 7
 •  Kartoffelmos ..................................................................................... 8
 •  Havregrød............................................................................................ 8
 •  Smoothie ............................................................................................ 9

Hvor meget energi og MCT er der i opskriften? ............................... 10
Efterord............................................................................................................. 11

Indledning

Denne pjece er tiltænkt dig, som er forældre til et barn der har en forringet optagelse af fedtet fra kosten.

Den behandling dit barn får, kan medføre at appetitten påvirkes, og det er ikke altid at dit barn har lyst til at spise, og/eller kan spise særlig meget ad gangen.

Hvis dit barn er småtspisende og samtidig ikke kan optage fedtet fra kosten medfører dette en risiko for en dårlig ernæringstilstand som på længere sigt kan påvirke dit barns modstandskraft overfor eventuelle infektioner og dermed en yderligere forringelse af dit barns sygdom.

For at hjælpe dit barn til et øget energiindtag, kan man berige den daglige kost med en anden form for fedtstof som kan optages af kroppen. Dette fedtstof kaldes MCT og er forkortelsen for mellemkædede fedtsyrer.

Denne pjece indeholder opskrifter der er beriget med mellem-kædede fedtsyrer i form af tre forskellige specialprodukter; MCT olie, MCT margarine og Liquigen. Samtlige opskrifter i pjecen er undergået en sensorisk test, for at sikre at de er appetitlige.

De råd og opskrifter pjecen giver dig, vil ikke være dækkende for alle syge børn. Nogle kan du bruge direkte andre kan måske være en inspiration for dig og dit barn. Opskrifterne er tiltænkt som en inspiration til den daglige madlavning med mellem-kædede fedtsyrer.

Leverens funktion og fedtfordøjelsen

Leveren er et centralt organ i fordøjelsen af den mad vi spiser, og har mange nyttige funktioner hertil.

Leveren danner bl.a. galde som er med til at fordøje den fedt vi får fra kosten til mindre partikler, så tarmen herefter er i stand til at optage fedtet.

Ved sygdom i leveren hvor galdeproduktionen er forringet, eller hvor galden har svært ved at komme ud i tarmen hvor den fedtholdige mad er, sker fordøjelsen af fedt ikke som den skal.

Når fedtfordøjelsen ikke er tilstrækkelig

Når fedtfordøjelsen ikke er tilstrækkelig tabes fedtstoffer og dermed energi (brændstof) med afføringen uden at kroppen får glæde af dem.

Når dette sker, kan der opstå en risiko for mangel på nogle vigtige vitaminer, mineraler og fedtstoffer som kroppen normalt får gennem kosten. Desuden er der risiko for at dit barn taber sig i vægt, især hvis dit barn er småt spisende.

Mangel på vigtige vitaminer, mineraler og fedtstoffer samt et stort vægttab kan resultere i en dårlig ernæringstilstand med nedsat muskelmasse og fedtdepoter, nedsat modstandskraft mod infektioner og øget træthed. Alt sammen noget som er med til at forringe dit barns tilstand.

Fakta om leveren

I levercellerne dannes galde der er med til at
nedbryde fedt fra kosten således at
kroppen bedre kan optage fedtet.

Fakta om galdeblæren

Galdeblæren oplagrer den galde
leveren danner. Når der er fedtholdigt
mad i tarmen tømmes galdeblæren

Kort om syge børns ernæring

Børn har forskelligt ernæringsbehov afhængigt af deres alder, køn, vægt og fysisk aktivitet m.m..

Energi fra maden er kroppens brændstof, og den findes i form af de energigivende næringsstoffer kulhydrat, fedt og protein. Fedt er det næringsstof der giver mest energi. Det giver dobbelt så meget som protein og kulhydrat.

Børn har brug for meget energi igennem den mad de spiser, fordi de vokser, og fordi de ofte bevæger sig meget i løbet af en dag. Børn skal spise større mængder mad i forhold til deres vægt end voksne for at få dækket deres energibehov. Jo mindre barnet er, jo større mængder skal de spise i forhold til deres vægt.

Selvom syge børn ofte er mindre aktive end raske børn, har de stadig brug for meget energi. Nogle sygdomme kan medføre, at barnet har et øget behov for energi, og har et barn tabt i vægt, skal det bruge ekstra energi for at tage på igen. 

Hvad kan mit barn spise?

Mad med en lille mængde fedtstof, skal spises i store mængder for at dække energibehovet. Det kan være svært for et barn at indtage så store mængder mad – især når appetitten er lille.

Når et barn ikke kan spise ret meget mad og samtidig har brug for meget energi, er det en god idé, at maden har et højt indhold af fedt. På den måde kan barnet få mere energi i en mindre mængde mad.

I situationer hvor dit barn ikke kan udnytte det normale fedt fra kosten, er det muligt at anvende en anden form for fedtstof i maden som kan supplere den naturlige fedt, og dermed sikre et højt fedtniveau i dit barns mad. Det er såkaldte mellem-kædede fedtsyrer.

Mellem-kædede fedtsyrer (MCT)

Mellem-kædede fedtsyrer kan anvendes når fordøjelsen af madens fedtstoffer ikke fungerer optimalt. De er lidt anderledes i deres struktur idet de har en kortere kædelængde end det fedt der normalt er i maden, men giver næsten ligeså meget energi.

Mellem-kædede fedtsyrer fordøjes hurtigere og lettere end almindelig fedt fra kosten. Derfor kan kroppen nemmere optage de mellemkædede fedtsyrer, og bruge disse som energi. Mellem-kædede fedtsyrer kan dermed medvirke til at øge energiindholdet i maden, og dermed mindske madens volumen, og på den måde bidrage til et øget energiindtag for dit barn.

Mellem-kædede fedtsyrer omtales ofte som MCT. De findes naturligt i kokosolie og palmekerneolie, modermælk og meget lidt i almindelig mælkefedt. Mængden af det i den naturlige form er dog så lille, og forekommer i så få fødevarer, at det ikke er muligt at dække dit barns energibehov med disse fødevarer.

Der findes forskellige MCT specialprodukter baseret på disse mellemkædede fedtsyrer, hvor indholdet af MCT og andre næringsstoffer varierer, og som kan anvendes afhængigt af behov. Mere information om disse produkter samt hvorledes de bør anvendes, kan du få af din diætist og/eller din læge.

Hvor meget MCT kan mit barn spise?

Det er meget individuelt hvor meget MCT dit barn kan spise, og har behov for at spise. Det afhænger bl.a. af hvor effektiv dit barns fedtfordøjelse er og hvor store mængder dit barn kan spise uden at få eventuelle bivirkninger.

Generelt anbefales det at starte langsomt og gradvist op med MCT over nogle dage. I samråd med din diætist kan I vurdere hvor meget dit barn kan spise af MCT, og hvordan dit barns opstart skal forløbe.

I hvor lang tid dit barn skal spise MCT er meget individuelt, og til dels afhængigt af sygdomsforløbet. Det kan din diætist være behjælpelig med at vurdere.

Bivirkninger

Nogle børn oplever kvalme, mavekramper, diarré og opkast, og andre børn oplever slet ingen bivirkninger.

Hvis du oplever fedt i dit barns afføring, så er det en god ide at tale med en diætist. Det er altid en god ide at tale med en diætist om de symptomer du oplever dit barn har, så maden kan tilpasses dit barns behov.

Tal med din diætist for at finde ud af, hvor meget fedtstof
dit barn kan tåle – både almindeligt fedt og MCT fedtstof.

Opskrifter beriget med mellem-kædede fedtsyrer

Opskrifterne er ment som inspiration til hvordan du kan berige dit barns daglige mad med MCT. Opskrifterne kan beriges som de ønsker, både hvad angår MCT produkt og mængde.

Samtlige opskrifter er undergået en sensorisk test, for at sikre at de er appetitlige.

Målet med udviklingen af opskrifterne var at tilsætte så meget MCT fedtstof som muligt, således at dit barn kan indtage så store mængder energi, i form af MCT, i en lille mængde mad. Opskrifterne indeholder derfor forholdsvis store mængder fedtstof i forhold til hvad man naturligt ville anvende i en tilsvarende opskrift. Derfor kan de anbefalede MCT mængder for nogle virke voldsomme mens andre synes det er tilpas.

Generelt er det meget forskelligt hvad børn kan lide at spise, og det vigtigste er sådan set at dit barn får noget at spise så det kan få dækket deres energibehov under sygdom. Oftest er det nemmest at få sit barn til at spise deres yndlingsretter. Så prøv eventuelt at berige dit barns yndlingsret med MCT.

Det anbefales at du får vejledning og råd af din diætist i forbindelse med berigelse med MCT i dagligdagen. Snak med din diætist om anvendelse af andre mælkekilder til opskrifterne, afhængigt af dit barns alder, behov og fedtfordøjelse. Andre mælkekilder kan være; modermælk, modermælkserstatning, mini-, let-, og sødmælk.

Langtidshævede boller

15g gær
3½ dl koldt vand
1 strøget spsk. sukker
100 g grahamsmel eller havregryn
Ca. 350-400 g hvedemel
MCT fedtstof

MCT: Det anbefales at anvende op til 15 gram MCT olie eller 30 gram
MCT margarine.

 1. Rør gæren ud i det kolde vand.
 2. Tilsæt resten af ingredienserne.
 3. Rør dejen med en røreske, til den er ensartet og hænger sammen i en stor klump. Dejen skal ikke æltes med hænderne.
 4. Dæk skålen til med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet til næste dag.

DAG 2

 1. Tænd for ovnen på 200 grader og læg bagepapir på en bageplade.
 2. Del dejen i 12 lige store dele ved hjælp af en spiseske.
 3. Tilsæt det foretrukne MCT fedtstof i den ønskede mængde, i det antal boller du ønsker – rør grundigt til alt fedtstoffet er opblandet i dejen.
 4. Form derefter bollerne med 2 spiseskeer ved at tage dej op svarende til en bolle på den ene spiseske og skubbe dejen ned på bagepapiret med den anden.
 5. Lad bollerne efterhæve ca. 10 min.
 6. Pensl evt. bollerne med lidt MCT olie, mælk eller æg og bag dem i ca. 20-25 min. til de er gyldne.
 7. Stil de nybagte boller til afkøling på en bagerist. De er velegnet til frysning.

Karrysovs

15g hvedemel
1 tsk. mild karry
3 dl vand
MCT fedtstof

MCT: Det anbefales at anvende op til 34 gram MCT olie eller 18 gram MCT margarine.

 1. Smelt/varm det foretrukne MCT fedtstof i den ønskede mængde i en gryde. Tilsæt karry og pisk det ind i fedtstoffet.
 2. Pisk melet i, til alt fedtstoffet er opsuget.
 3. Tilsæt 1 dl vand, og pisk kraftigt, til det er klumpfrit og jævnt.
 4. Tilsæt resten af vandet af flere omgange. Pisk, og kog karrysovsen op mellem hver tilsætning.
 5. Kog over svag varme i 5-10 min. Smag evt. til med salt og karry.

Tip. I stedet for vand kan der anvendes suppe fra bollerne hvis karrysovsen anvendes til boller i karry. Ligeledes kan man anvende bouillon, men vær evt. opmærksom på saltindholdet hvis dit barn er på salt-restriktion.

Kartoffelmos

1-3 kartofler (ca. 150g)
1-2 dl kogende vand
½ dl. Skummetmælk
MCT fedtstof

MCT: Det anbefales at anvende op til 48 gram Liquigen, 24 gram MCT olie eller 18 gram MCT margarine.

 1. Skræl kartoflerne, og skær dem i små stykker.
 2. Kom kartoflerne i en lille gryde, og hæld kogende vand over, til de lige er dækket.
 3. Lad dem småkoge i ca. 12-15 min. under låg.
 4. Hæld kartoffelvandet fra og gem det til senere.
 5. Damp kartoflerne tørre ved svag varme, mens de moses med en gaffel.
 6. Tag gryden af varmen og mos kartoflerne fuldstændig ud med en gaffel.
 7. Tilsæt det foretrukne MCT fedtstof i den ønskede mængde og pisk kartoflerne kraftigt med et godt piskeris indtil klumperne er væk og MCT fedtstoffet er opblandet helt.
 8. Lun mælken i den samme gryde som kartoffelmosen og pisk den ind i mosen. Ønskes en hel blød mos uden klumper kan mosen presses igennem en fin sigte.

Havregrød

1 dl havregryn (ca.35g)
2 dl koldt vand
MCT fedtstof

MCT: Det anbefales at anvende op til 68 gram Liquigen, 24 gram MCT olie eller 42 gram MCT margarine.

 1. Bring vand og havregryn i kog under omrøring og skru ned.
 2. Lad grøden småkoge i ca. 2-3 min. Rør af og til.
 3. Tag gryden fra varmen og tilsæt MCT fedtstoffet, og rør grundigt indtil det er opblandet i grøden.
 4. Giv om nødvendigt grøden et kort opkog under omrøring og server ved spisetemperatur.

Smoothie

75g jordbær, frosne
1 banan, skrællet
2½ dl skummetmælk
2 tsk. Sukker
MCT fedtstof

MCT: Det anbefales at anvende op til 24 gram MCT olie

 1. Kom jordbær, banan i mindre stykker, sukker og mælk i blenderen og kør, til smoothien er helt ensartet.
 2. Tilsæt MCT olie og blend indtil fedtstoffet er helt opblandet i smoothien.
 3. Smag evt. til med lidt sødt (se under Tip nedenfor)

Tip. I stedet for sukker kan anvendes ½ vaniljestang (flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv), vaniljepulver eller honning. Dit barn må dog først få honning når det er over 1 år gammelt.

Yderligere anbefalinger med berigelse af MCT

MCT produkterne er ligeledes blevet sensorisk testet i Nestlés pæremos (til 6 mdr.) og i skummetmælk, hvor det anbefales at anvende følgende mængder MCT fedtstof:

Det anbefales at anvende op til 68 gram Liquigen i et glas skummetmælk (200 ml). Det anbefales at anvende op til 48 gram Liquigen og op til 24 gram MCT olie i Nestlés pærebabymos (190g).

Generelle tips

Lav evt. en større portion hvis hele familien skal spise med, og opbland MCT fedtstoffet i den del dit barn skal spise. Lav også gerne større portioner end skrevet i opskrifterne og frys ned. Fx er bollerne velegnet til frysning. På den måde har du altid noget mad med MCT lige ved hånden. Især også hvis dit barn er småt spisende, så kan det godt betale sig at fryse en del af den tilberedte mad ned.

Afhængig af barnets alder og behov kan der anvendes modermælk, modermælkserstatning eller sødmælk i stedet for skummetmælk. Snak evt. med din diætist om hvilken mælk der er den rette for dit barn.

Opskrifterne er fra Sundhedsstyrelsens; ”Mad til spædbørn & småbørn – fra skemad til familiemad”, 2009. Smoothien er fra Tina Scheftelowitz’s ”Suveræne Smoothies”, herunder ”de seriøst børnevenlige”, Politikens Forlag.

Hvor meget energi og MCT er der i opskriften?

Nedenfor ses et skema der viser hvor meget energi der er i 100 gram af opskriften uden MCT og med MCT fedtstof. Energien svarer til mængden af kilojoule (kJ). Jo flere kJ der er, jo mere energi er der i opskriften pr. 100g. Der står også hvor meget MCT fedtstof opskriften er blevet beriget med.

Skemaet er tænkt som et redskab til dig, så du kan vælge opskrift og MCT produkt og MCT mængde efter dit barns behov og præferencer.

OpskriftMCT produkt og mængdeMCT mængdeEnergiindhold pr. 100g af opskriften uden MCT/med MCT
Langtids-hævede boller15g MCT olie15g MCT984 kJ/1507 kJ
 30g MCT margarine24g MCT984 kJ/1506 kJ
Karrysovs34g MCT olie34g MCT87 kJ/490 kJ
 18g MCT margarine15g MCT87 kJ/255 kJ
Kartoffelmos48g Liquigen24g MCT297 kJ/623 kJ
 24g MCT olie24g MCT297 kJ/674 kJ
 18g MCT margarine15g MCT297 kJ/510 kJ
Havregrød68g Liquigen34g MCT337 kJ/798 kJ
 24g MCT olie24g MCT337 kJ/763 kJ
 42g MCT margarine34g MCT337 kJ/832 kJ
Smoothie24g MCT olie24g MCT259 kJ/635 kJ
1 glas skummetmælk68g Liquigen34g MCT149 kJ/581 kJ
Nestlé pærebabymos24g MCT olie24g MCT190 kJ/834 kJ
 48g Liquigen24g MCT190 kJ/728 kJ

Opskrifterne er beregnet med de ingredienser der står i denne pjece. Opskrifterne er beregnet uden tilsat salt. Der er kun tilsat det anbefalede MCT fedtstof foruden de andre ingredienser.

Den anvendte MCT produktmængde svarer til forskellige mængder ren MCT fedtstof. I skemaet kan man se hvor meget ren MCT man får fra de forskellige mængder af produkterne.

Efterord

Denne pjece omhandler kun berigelse med mellem-kædede fedtsyrer. Snak med din diætist om hvorledes du kan hjælpe dit barn med at få dækket behovet for andre næringsstoffer, vitaminer og mineraler og eventuelt få hjælp til at lave et dagskostforslag således at du sikrer at dit barn får dækket sit behov for alle de nødvendige næringsstoffer.

Man kan også berige opskrifter med andet end mellem-kædede fedtsyrer for at øge energiindholdet, fx med kulhydrater. Dette kan din diætist også være behjælpelig med.

Kontakt din diætist for samråd og individuel
rådgivning til dig og dit barn

Redaktør