Magre sovse - opskrifter

Opskrifter på sovse med lavt fedtindhold.

Holder du af sovs? Sovs kan være en herlig delikatesse, der kan give saft, kraft og fylde til resten af retten. Du kan med god samvittighed spise sovs, hvis bare du laver den rigtigt. Det er ikke sovsens tykkelse, der er afgørende, men indholdet af fedt. 

Næringsindhold

Her kan du se, hvor meget fedt og energi, der er i forskellige sovsetyper:

  • 2 spsk smeltet smør: 24 g fedt, 230 kcal.
  • 1 dl opbagt sauce med fløde: 16 g fedt, 195 kcal.
  • 1 dl opbagt sauce mager: 8 g fedt, 90 kcal.
  • 1 dl jævnet mager skysauce: 0 g fedt, 18 kcal.

Fedtfattig sovs

Som væske til sovsen kan du bruge grøntsags-/kartoffelvand, bouillon eller suppe/sky, hvor fedtet er skummet af. Hvis du har stegt magert kød med 1-2 tsk fedtstof, kan pandeafkoget også bruges. Sovsen jævnes med hvede- eller maizenamel. Hvis du vil have en sauce med en cremet konsistens, kan der jævnes med en blanding af 2 dl A38 og 1 spsk maizenamel.

Saucen kan, efter smag og behag, tilsættes grøntsager (evt. purede), tomatpure, sennep, friske/tørrede krydderurter eller andre krydderier. Der kan desuden tilsættes madkulør.

Dekorativt billede

Karrysovs (2 pers.)

4 spsk. revet løg.
Karry
10 g plantemargarine/flydende oliemargarine.
2 dl buillon.
2 spsk revet æble.
Jævning.
Salt og peber.

Løg og karry svitses i margarinen. Boullionen og æble tilsættes og koges i et par minutter. Sovsen jævnes og koges igennem. Smages til med salt og peber.

Sennepssovs (2 pers.)

1 dl. fiskeboullion.
1 dl letmælk.
1-2 tsk sennep efter smag fx. fiskesennep.
Jævning.
Salt og peber.

Bouillon og mælk bringes i kog. Sovsen jævnes og koges godt igennem. Smages til med sennep, salt og peber.

Persillesovs (2 pers.)

2 dl letmælk.
½ boullionterning.
Jævning.
Persille.
Evt. salt og peber.

Mælken bringes i kog med buillonterningen. Sovsen jævnes og koges godt igennem. Persillen skylles grundigt, hakkes og tilsættes. Sovsen smages til med salt og peber.

Færdiglavet sovs

Læs altid vardeklarationen og vælg sovs med højst 5% fedt (= 5 gram fedt pr. 100 gram).

Sovsepulvere, fx. ”Bearnaise Sovs”

Der skal ofte tilsættes en del smør/margarine ved tilberedningen af pulversovs, hvilket betyder en meget fed sovs. Men pulversovs kan sagtens tilberedes uden brug af fedtstof.: Pisk pulver og kold mælk sammen. Koges op imens der piskes i sovsen.

Kold krydret sovs

Der kan bruges Fromage Frais rørt lind med vand/ skummetmælk/ grøntsagsvand eller ylette, der smages til med: Løg, hvidløg, peberrod, dild, persille, purløg, tørrede krydderurter, sennep, tomatpure, engelsk sauce, karry, paprika, citronsaft, vin- eller kryddereddike.

Sovsen kan også bruges som dressing til kold kartoffelsalat. 

Redaktør