Mad og hygiejne i "Patient- og pårørende køkkenet"

Information omkring retningslinjer og hygiejneregler ved brug af Patient- og pårørende køkkenet på sengeafsnittet i Afdeling for Blodsygdomme.

Her kan du læse retningslinjer og hygiejneregler, når du tager mad med til tilberedning i ”Patient- og pårørende køkkenet”.

 

På Sengeafsnittet i Afdeling for Blodsygdomme har du som patient eller pårørende mulighed for at opvarme mad i ”Patient- og pårørendekøkkenet”. Køkkenet er åbent på alle tider af døgnet. Når du er i køkkenet, er det vigtigt at du/I overholder hygiejneforholdsreglerne.

Håndhygiejne - hvordan?

Hvis du har infektion i rifter, sår eller eksem må du ikke opholde dig i køkkenet.

  • Fjern ringe, ur og armbånd
  • Gør hænderne våde med lunkent vand
  • Fordel sæben på alle fingre, mellem fingrene, på håndryggen og håndfladen
  • Vask også omkring håndleddet
  • Skyl sæben grundigt af
  • Luk vandhanen med engangshåndklæde
  • Tør hænderne i engangshåndklæde
  • Suppler med håndsprit

Har du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte personalet.

Mål temperatur på maden – hvordan?

  • Rengør termometeret med en desinfektionsserviet
  • Anbring termometeret så du kan måle kernetemperaturen, som skal være 75 grader eller derover
  • Efter brug skal du rengøre termometeret igen med desinfektionsserviet

Som patient må du få mad leveret af Centralkøkkenet og anrettet i afsnitskøkkenet. Personalet sørger for at du får tilbudt mad eller du kan selv gå til buffeten, hvis det er muligt.

Hvis du medbringer mad, skal du huske

  • Maden opbevares i et ”patientkøleskab”, i ”Patient- og pårørende køkkenet”
  • Al mad skal mærkes med dit navn og dato for, hvornår den er anbragt i køleskabet.
  • Mad, der ikke er mærket, kasseres hvert døgn.
  • Hvis du medbringer uåbnede pakninger, skal de være datomærkede.
  • Genopvarm ikke mad flere gange.
  • Råt kød, rå grøntsager med jord og æg, må ikke medbringes til afsnittet.

Mad der må tilberedes i ”Patient- og pårørendekøkken”

  • Koges ris og pasta samt ristet brød og anrette smørrebrød
  • Opvarme mad
  • Skære frugt, grøntsager
  • Brygge kaffe te, kakao og lign.

Medbragt mad indtages på patient- og pårørendes eget ansvar

Oprydning

Du og dine pårørende er ansvarlig for at rydde op efter endt tilbredning af mad. Alt service skal i opvaskemaskinen. Borde, komfur og ovn skal gøres rent.

For patienter, der bliver knoglemarvstransplanteret, henvises endvider til pjecen ”Mad og hygiejne, når du har nedsat immunforsvar”, som du kan få udleveret hos personalet.

Patient- og pårørendekøkkenet er underlagt kontrol fra Fødevarestyrelsen, hvorfor der er skærpede retningslinjer for hvilken form for fødevarer, der må tilbrededes i køkkenet.

Redaktør