MR undersøgelse - Villads skal til

Børn, der skal MR-undersøges, kan få en større viden og forståelse for, hvad der sker i forbindelse med at blive bedøvet og MR-undersøgt.

Her er Villads. 
Villads skal undersøges i MR-scanneren.

Villads skal MR-scannes

Villads skal ligge stille under undersøgelsen, derfor skal han bedøves. Villads og hans mor aftaler med narkoselægen, hvordan han skal falde i søvn, når han skal bedøves.

Narkoselægen fortæller, at man oftest lægges til at sove ved at sprøjte medicin i hånden gennem en lille plastikslange. Det kan også være, at Villads skal trække vejret i en maske med bedøvegas, som kan få ham til at sove. Han falder meget hurtigt i søvn. Narkoselægen spørger også om, hvad Villads bedst kan lide at lege med, så skal han tage det med på hospitalet.

 

Villads og hans mor taler med narkoselægen

I dag skal Villas bedøves og undersøges. Villads og hans mor møder på den dagkirurgiske afdeling. Her skal Villads også være et stykke tid efter undersøgelsen. 

Sygeplejersken fortæller Villads, at han meget gerne må tage sit sovedyr med, når han skal bedøves. Villas må også tage sit yndlingslegetøj med.

Villads og hans mor møder på den dagkirurgiske afdeling
Villads og sygeplejerske

Fordi Villads skal bedøves, må han ikke spise  morgenmad, men han må gerne drikke vand og  saftevand indtil 1 time før bedøvelsen.

Villads skal have trylleplaster på begge hænder. Så gør det næsten ikke ondt, når Villads skal have lagt den lille plastikslange i hånden.

Villads skal have trylleplaster på

Inden Villads skal bedøves og undersøges, skal han have trylleplastrene af. Villads kan lige nå at tegne en tegning inden han skal bedøves og undersøges.

 

Villads tegner, inden han skal bedøves og undersøges

Nu skal Villads bedøves og undersøges. Villads og hans mor går hen til bedøvelsesrummet sammen med sygeplejersken.

Villads og hans mor går hen til bedøvelsesrummet sammen med sygeplejerske

I bedøvelsesrummet: 

I bedøvelsesrummet er der mange store apparater, der larmer en smule. Villads synes, det er spændende, men der er også nogle børn, der bliver lidt forskrækkede.

Villads og sygeplejerske i bedøvelsesrummet

Sygeplejersken sætter tre klistermærker med ledninger fast på Villads’ bryst. Han får også en blød klemme med rødt lys på fingeren. Nu kan sygeplejersken se hvor hurtigt Villads’ hjerte slår, og hvordan han trækker vejret.

Bød klemme med ledninger
Sygeplejerske skal se, hvor hurtigt Villads' hjerte slår

Villads skal have sovemedicin ind i hånden. Derfor lægger sygeplejersken en meget lille og blød plastikslange ind i hånden. Hun gør det dér hvor trylleplastret har siddet, så Villads mærker næsten ingenting.

Villads får sovemedicin ind i hånden
Villads skal bedøves

Nu er Villads klar til at blive bedøvet, og han får sovemedicin. Mor er hos Villads til han sover.

Villads er klar til at blive bedøves. Mor og sygeplejerske står ved siden af

Villads kan også falde i søvn ved at trække vejret i en maske med bedøvegas.

Nu sover Villads, og man går i gang med undersøgelsen.

Villads får maske på med bedøvegas
Villads bliver kørt til opvågningsstuen

Villads er færdig med at blive undersøgt. Nu bliver Villads kørt til opvågnings-stuen. Han sover stadig.

Villads køres til opvågningsstuen af sygeplejerske og mor

Villads på opvågningsstuen:

Mor sidder ved siden af Villads, når han vågner. Han er stadig træt og lidt rundtosset, ligesom hvis man har snurret mange gange rundt i en karrusel. Klistermærkerne sidder stadig på brystet, og han har også den bløde klemme på fingeren. De skal blive på, indtil Villads er helt vågen.

Villads er på opvågningsstuen med mor og sygeplejerske

Sygeplejersken holder øje med, at Villads har det godt. Villads må gerne drikke igen, og han har glædet sig til at få is. Villads må også spise sin yndlingsmad, som mor har taget med.

Villads spiser is i sengen

Villads er frisk og klar til at komme ud af sengen. Sygeplejersken fjerner plastret og plastikslangen fra Villads’ hånd. Sygeplejersken synes, at han er meget sej.

Villads er klar til at komme hjem. Han siger farvel og går hjem med sin mor.

Villads er klar til at komme hjem og siger farvel til sygeplersken

Vi ønsker med denne billedserie at barnet, der skal til MR-undersøgelse, får en større viden og forståelse for, hvad der sker i forbindelse med det at blive bedøvet og MR undersøgt. Vi håber, at materialet kan bidrage til, at indlæggelsesforløbet bliver genkendeligt og mere trygt for barnet.

I bogen har Villads sin mor med. Far er selvfølgelig også meget velkommen.

Redaktør