Lukning af mellemrum

Information til patienter der skal have lavet en lukning af mellemrum i overkæben.

Information til patient/forældre vedrørende lukning af mellemrum i overkæbens sideregioner ved hjælp af forankringsimplantat i ganen og tandregulering. Der mangler en lille kindtand i overkæbens sideregion (oftest på grund af medfødt mangel af blivende tand).

 

Enten kan tanden erstattes med en konventionel bro eller et implantat med en tandkrone (se informationsskrivelse om broer/implantater) eller ved tandregulering. Hvis der mulighed for lukning af mellemrummet ved hjælp af tandregulering, anbefales dette generelt af Sundhedsstyrelsen som den bedste behandling.

Behandling

I dit tilfælde skal mellemrummet lukkes ved at man med faste bøjler foretager en fremføring af de store kindtænder bagfra. Dette er ikke muligt uden en stabil forankring af den forreste del af tandbuen ved hjælp af et lille implantat (titanium skrue) anbragt midlertidigt i ganen. Ellers ville man ved tandreguleringen komme til at rykke dine fortænder bagud, da kindtænderne er sværere at flytte end fortænderne.

Før tandreguleringen påbegyndes indsættes et lille implantat (4 mm) i overkæben (i ganen). Denne behandling foregår i lokal bedøvelse og varer ca. 10-15 min. Implantatet skal så vokse fast i knoglen i løbet af de næste 2-3 måneder. Herefter påbegyndes den del af tandreguleringen som sikrer lukningen af mellemrummet. Tandreguleringen foretages med faste bøjler (”togskinner”) udvendigt på tænderne og en bøjle på den indvendige side af tænderne (forbindelsen til gane-implantatet). Varigheden af tandreguleringen varierer, men vil i de fleste tilfælde strække sig over ½-1 år.

Komplikationer

Ganeimplantatet kan i sjældne tilfælde løsne sig eller slet ikke vokse fast. I et sådant tilfælde genindsættes et nyt implantat. Ganebøjlern kan løsne sig - svarende til det sted de er fastgjort til implantatet. I så tilfælde fremstilles en ny bøjle.

Efterbehandling

Herefter skal behandlingsresultatet stabiliseres med en holdebøjle (normalt en gennemsigtig plastskinne) eventuelt suppleret med en pålimet ståltråd på indersiden af tænderne. Implantatet i ganen kan herefter fjernes. Dette foregår ligeledes i lokalbedøvelse og varer ligesom indsættelsen ca. 10-15 min. Fjernelse af implantat er ikke absolut nødvendigt, men foretrækkes af de fleste patienter.

Behandlingssted

Indsættelse og fjernelse af implantat foregår på Afdeling for Kæbekirurgi, mens tandreguleringen normalt foretages på den kommunale tandreguleringsklinik. De ansvarlige behandlere er alle specialtandlæger.

Gane med bøjle.
Gane med bøjle
Redaktør