Kostregistrering, Vejledning

Vejledning omhandlende registrering af dagligt kost indtag i forhold til dagligt energibehov.

Mit daglige energibehov

Energi:...........................kj

Protein:..........................g

Hvordan noterer jeg det som jeg spiser og drikker?

Alle de madvarer som køkkenet på afsnittet har, og som serveres i buffeten finder du på kostregistreringsskemaet. Her finder du så den madvare som du har spist og skriver den i rubrikken ”spist”.  Husk at kigge på den mængde som er angivet. Du kan søge hjælp i mængde og mål på bagsiden af pjecen.

Når du sidst på dagen, har skrevet al den mad du har spist ind i skemaet, kan du udfylde de andre to rubrikker ved siden af, som viser kJ og protein. Til sidst læg-ger du tallene fra hver kolonne sammen, og skriver dem nederst på side 2.

Har du bestilt superkost, grønlands-,  eller færøskkost udfyldes det på et særskilt skema.

For at lave en nøjagtig kostregistrering skal alt, hvad du spiser og drikker, skrives på skemaet. 

Mad er en vigtig del af din behandling

Ved sygdom og behandling med kemoterapi er kroppens behov for mad øget. Når du får tilstrækkeligt med næringsstoffer, og kan holde vægten, er du bedre rustet til at klare din sygdom og de bivirkninger, der kan komme i forbindelse med behandlingen. 

Formålet med kostregistreringen er, at vurdere indholdet af energi og nærings-stoffer (kJ, fedt, protein) i din kost. Sammen kan vi så tilrettelægge måltiderne så du får opfyldt dit ernæringsbehov. Det kan være forskelligt hvor længe du skal kostregistrere, det evaluerer vi løbende sammen. 

Gode grunde til at spise under- og lige efter kemoterapi

  • Din mave/tarm slimhinde får næring og genopbygges derfor hurtigere efter kemoterapi hvis du får dækket dit ernæringsbehov. Tarmslimhinden sørger for optagelse af næringsstoffer til kroppen, og slimhinden fungerer som barriere mellem bakterier i tarmkanalen og blodbanen. Cellerne i slimhinden udskiftes hver 3. dag og næring i tarmen er derfor vigtig, så nye celler kan dannes
  • Du stimulerer spytsekretionen og tyggemusklerne

Sig ikke nej 

Sig per automatik ikke nej tak til et måltid eller et mellemmåltid, som du får tilbudt. Det kan resultere i en ond cirkel og et for stort vægttab. Samarbejd med sygeplejersken, om at finde frem til en god løsning, så du får den næring du har brug for hver dag.

HUSK- lidt har også ret!

Forslag til mellemmåltider:

 

 

 


 

Oversigt over målene på forskellig service, der kan bruges i registreringen af kost.
Redaktør