Koloskopi under indlæggelse

Kikkertundersøgelse af tyktarmen er en sikker og effektiv måde at se, vurdere og kontrollere sygdomme i tyktarmen og den nederste del af tyndtarmen.

Udrensning under indlæggelse

Vandglas i hånd

LÆS HELE VEJLEDNINGEN - SE INSTRUKS OM UDRENSNING TIL SLUT

Hvad er en koloskopi?

Kikkertundersøgelse af tyktarmen er en sikker og effektiv måde at se, vurdere og kontrollere sygdomme i tyktarmen og den nederste del af tyndtarmen. I forbindelse med undersøgelsen er det muligt at tage vævsprøver, fjerne polypper eller udvide forsnævringer.

Forholdsregler

Hvis du er i blodfortyndende behandling eller får hjertemagnyl, acetylsalicylsyre eller lignende, skal du se i afsnittet Supplerende oplysninger, og evt. afklare det med sygeplejersken/lægen inden indlæggelsen. Hvis du får jerntabletter, skal du holde pause fra 7 dage før indlæggelsen


Hvis du har erfaring med at du er vanskelig at udrense, tit er forstoppet eller har en forsnævring på tarmen, skal du se under Supplerende oplysninger, samt tale med sygeplejersken / lægen.

Forberedelse

Se til slut i vejledningen for instrukser om, hvordan du forbereder udrensning derhjemme fra 7 dage før undersøgelsen

Læs videre for vejledning til udrensning.

Det er vigtigt at du er ordentligt udrenset, for at lægen kan se tarmens slimhinde ordentligt. Hvis du ikke er udrenset godt nok, kan undersøgelsen blive mere smertefuld og der er øget risiko for komplikationer.

Jo bedre du følger vejledningen, jo større sandsynlighed er der for, at undersøgelsen kan gennemføres tilfredsstillende. Din egen indsats er derfor vigtig og du bør følge vejledningen for udrensning.

Undersøgelsen

Selve undersøgelsen varer ca. ½ time. Forud for undersøgelsen anlægges i en intravenøs adgang (drop) i hånden til beroligende/sederende medicin. Du vil normalt kunne udskrives samme dag. Du må ikke selv køre bil eller cykel og det kan være en fordel at blive hentet hvis det er muligt. Først næste dag må du køre bil eller cykel.

Hvis der er foretaget fjernelse af større polypper eller udvidelse af forsnævringer vil vi gerne beholde dig til næste dag.

Svar på undersøgelsen

Normalt vil undersøgeren give et umiddelbart svar i forbindelse med undersøgelsen og et skriftligt svar til afsnittet. Hvis der er givet medicin i forbindelse undersøgelsen husker de fleste kun delvist informationen, hvorfor du får mulighed for at få uddybet svaret enten senere på afsnittet eller ambulant.

Endeligt svar kan først gives når der er svar på biopsier efter ca. 10 dage. Du skal derfor sørge for at få en tid i klinikken ca. 14 dage efter undersøgelsen, medmindre der er truffet en anden aftale.

Siddende læge og patient

Er der risiko ved undersøgelsen?

Ved koloskopi forekommer der komplikationer f. eks. blødning eller hul gennem tarmens væg i mindre end 1 ud af 1000 tilfælde. Hvis vi i forbindelse med undersøgelsen finder polypper eller forsnævringer i tarmen, vil vi behandle dem om muligt. Det betyder at risikoen ved undersøgelsen kan være lidt højere end du er blevet oplyst om.

Når der er fjernet polypper eller udført anden behandling i forbindelse med undersøgelsen, forekommer komplikationer i 1 ud af 100 tilfælde. I enkelte tilfælde kan sådanne komplikationer nødvendiggøre en operation.
Symptomerne er svære mavesmerter, feber eller blødning fra tarmen. Der kan også være overfølsomhed eller kraftig reaktion ved medicinen.
I alle tilfælde med mistanke om bivirkninger eller komplikationer, beder vi dig om at kontakte Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 (35 45 31 56) eller Tarmsvigt og Leversygdomme, sengeafsnit
3124 (35 45 31 24).

Supplerende oplysninger

Er du kronisk forstoppet, kørestolsbunden eller har sygdomme der hindrer tarmens normale bevægelsesmønster, bedes du kontakte Tarmsvigt og Leversygdomme, sengeafsnit 3124 på tlf. 35 45 31 24. Så sørger vi for at forberede et særligt udrensningsprogram for dig.

Blodfortyndende behandling m.m.

Kontakt afsnittet hvis du:

  • Er i blodfortyndende behandling
  • Er i behandling med smertestillende gigtmedicin
  • Har hjerteklap, stent i hjertet kranspulsåre eller har haft blodprop inden for de sidste 3 måneder.

Hvorfor indlæggelse

De fleste steder udføres undersøgelsen ambulant. Det har vi valgt ikke at gøre. Mange af jer er rigtig syge i tarmen og har vanskeligt ved at opnå en tilstrækkelig udrensning hjemme, hvorfor vi får for mange utilstrækkelige og mislykkede undersøgelser. De fleste af jer bor ikke lige ved siden af hospitalet, og skulle i givet fald transportere jer herind på et ubekvemt tidspunkt. Mange af jer
får medicin i forbindelse med undersøgelsen, og har brug for en seng at hvile i efter undersøgelsen. Det er der ikke kapacitet til i undersøgelsesafsnittet.

Sådan udrenser du tarmen

En succesfuld udrensning af tyktarmen afhænger af hvordan din tarm fungerer og om du følger vejledningen. Du indlægges til udrensing for at sikre, at tarmen er ordentligt udrenset og undersøgelsen kan gennemføres.

DAGENE OP TIL UNDERSØGELSEN

7 dage før undersøgelsen skal du pausere med jerntilskud. Du kan starte igen efter undersøgelsen.

5 dage før undersøgelsen skal du undgå kerner i brød, frugt og grønt.

Dagen før undersøgelsen: Let morgenmad (undgå mælkeprodukter og fiberholdig kost). Du må gerne spise lyst brød/toast, croissant, honning, gele (syltetøj uden kerner), æg, avocado, kylling (uden skind), kartofler (uden skræl), hvide ris, hvide pasta, gennemkogte grøntsager, klar suppe. Drik mindst 3 glas vand til måltiderne.

Vigtigt: Efter kl. 10 må du kun indtage tyndt flydende (klar suppe uden fyld, buillon, saft, vand, te, kaffe, sodavand, juice uden frugtkød. IKKE mælkeprodukter!

Først efter undersøgelsen må du spise igen. Du kan bede om en pille mod kvalme, hvis du får brug for det.

Sygeplejersken vil følge din udrensning, og om nødvendigt får du ekstra udrensningsvæske.

SÅDAN TAGER DU MOVIPREP (kl. 10 og kl. 17 dagen før)

  1. Moviprep blandes med 1 liter vand
  2. Drik blandingen indenfor 1 time
  3. Drik herefter minimum 3 liter fordelt over nogle timer. Du skal formentlig drikke mere end hvad du synes er behageligt (saft, vand, te, kaffe, sodavand, juice uden frugtkød. IKKE mælkeprodukter!)
  4. Sygeplejersken kontrollerer effekten af udrensningen om eftermiddagen (ca. kl. 13) samt om aftenen (ca. kl. 21). Fortsæt med at drikke tynde væsker indtil sygeplejersken har sagt at du er udrenset.
  5. Hvis du ikke har effekt af udrensningen, når sygeplejersken kontrollerer, får du udleveret en ekstra udrensningsvæske.
Vandglas i hånd
Redaktør