Kammerpunktur - Prøvetagning fra væsken i øjets forkammer

I denne patientinformation får du generel information og praktiske oplysninger i forbindelse med prøvetagning af væske fra øjets forkammer.

I denne patientinformation får du generel information og praktiske oplysninger i forbindelse med prøvetagning af væske fra øjets forkammer.

Baggrund for kammerpunktur

Inflammation (betændelse) i øjet kan skyldes virus, bakterier, svampe eller parasitter.  For at finde ud af, hvad betændelsen skyldes, og hvordan den kan behandles, kan det være nødvendigt at tage en prøve fra væsken i øjets forkammer (se billede). Hvis prøven viser tegn på infektion, kan det i nogle tilfælde betyde ændring af behandlingen.

Risici ved kammerpunktur

Der er kun en lille risiko forbundet med prøvetagning, og kammerpunktur medfører kun i sjældne tilfælde komplikationer, der kræver behandling. Den alvorligste komplikation er smitte med bakterier fra egen hud eller omgivelser, der kommer ind i øjet i forbindelse med injektion. I sjældne tilfælde kan der komme en ridse I regnbuehinden med blødning i øjets forkammer. Man kan også komme til at beskadige linsen under operationen.

Dagen hvor du skal have indsprøjtningen

Du skal holde øjenomgivelserne rene, og du må ikke bruge mascara eller anden make-up den dag, du skal have taget prøven.

Kammerpunkturen

Du får lavet kammerpunkturen på en operationsstue. Proceduren varer ca. 15 minutter.

  • Dit øje dryppes med lokalbedøvende øjendråber
  • Dit øje og øjenomgivelser renses med desinficerende væske
  • Du får lagt en tynd plastfolie over øje og kind, samt en lille holder, der holder øjet åbent.
  • Herefter tager lægen prøven fra øjets forkammer gennem en kanyle, der stikkes ind i øjet i randen af hornhinden. Når prøven er taget, sprøjter lægen antibiotika i øjet.

Kammerpunktur er som regel ikke forbundet med smerter, men du kan opleve at få et forbigående let trykkende ubehag i øjet.

Det er i de fleste tilfælde nødvendigt at tage en blodprøve fra armen i forbindelse med kammerprøven.

Efter kammerpunktur

Øjentrykket bliver målt cirka 15 minutter efter, at prøverne er taget. Når trykket er målt kan du gå hjem.

Forholdsregler efter prøvetagning

Du skal undgå svømmehal/svømmebassin eller havbad 1 døgn efter kammerpunkturen.

Du skal dryppe med de dine sædvanlige øjendråber, som aftalt ved sidste lægekonsultation.

Hvad er normalt efter prøvetagning?

Der kan komme en blødning uden på øjet, hvor kanylen har været stukket ind, eller hvor øjet har været fastholdt med pincet. Det er ganske harmløst. Blødningen vil forsvinde indenfor 2-6 uger.

Synet kan være lidt sløret, og du kan have en fornemmelse af at have grus i øjet efter prøvetagningen. Disse gener skal være aftaget efter to til tre dage.

Kontrol efter kammerpunktur

Prøven, der er taget fra dit øje, sendes til analyse. Du vil få svar på prøven ved næste kontrol eller via et opkald fra Afdeling for Øjenygdomme. Hvis prøvesvaret betyder ændring i din behandling, modtager du besked. Der går typisk 2-4 uger, før vi modtager svar, da nogle prøver skal sendes til analyse i udlandet.

Du skal kontakte Afdeling for Øjensygdomme

Hvis du oplever nedenstående, skal du kontakte Afdeling for Øjensygdomme

  • Tiltagende rødme, hævelse og vedvarende smerter i eller omkring øjet
  • Tiltagende sløret syn i dagene efter indsprøjtningen
  • Tiltagende uklart syn, mange lysglimt, ”sorte fluer” og nytilkomne skygger i synsfeltet

Se kontakt sidst i denne patientinformation.

Svar på ofte stillede spørgsmål

Gør det ondt at få taget en prøve fra øjets forkammer?

  • Det kan svie kortvarigt, når øjet dryppes med lokalbedøvende øjendråber og vaskes med desinficerende væske. Selve prøvetagningen kan være forbundet med let trykkende ubehag i øjet, og efterfølgende kan du have en fornemmelse af grus i øjet, der aftager i løbet af det første døgn.

Hvad hvis jeg får blodfortyndende behandling?

  • Det er ikke nødvendigt at holde pause med den blodfortyndende behandling. Du skal fortsætte med at tage din medicin som sædvanligt.
Redaktør