Instruktion i brug af PEP-maske til børn

Instrukser til forældre med børn der skal bruge PEP-maske.

Formålet med pep-maske behandlingen er at forebygge og afhjælpe aflukning af de små luftveje, samt løsne slim så det bliver lettere for dit barn at hoste slimen op og trække vejret. PEP er en forkortelse af Positive Expiratory Pressure.

Hvordan virker PRP-masken?

Barnet kan frit trække vejret ind igennem masken. Under udåndingen sørger
modstandsventilen for en let modstand, der hjælper til at åbne luftvejene og løsne slim, så det bliver lettere for dit barn at hoste slimen op.

Brug af PEP-masken

Hold masken helt tæt for næse og mund og lad dit barn trække vejret gennem masken _______ gange.

Hold en pause, hvor du ændrer på dit barns stilling for at forbedre vejrtrækningen og barnet får mulighed for at hoste. Gentag i alt ______ gange. Tag masken væk, hvis barnet hoster spontant.

Hvor ofte skal behandlingen gentages?

Hyppigheden af behandlingen er individuel og besluttes i samråd med lægen. Gentag behandlingen __________ gange pr. dag. Afskrydningsskema findes på bagsiden. Barnet skal have PEP- behandling i de vågne timer i døgnet. Behandlingen fortsætter typisk i en uge eller indtil lægen siger, at behandlingen afsluttes. 

Sådan fungere PEP-masken

Skal mit barn ligge ned eller sidde op?

Når små børn skal have PEP-maske, skal de sidde på skødet af en voksen. Det giver den voksne bedst mulighed for, at holde masken med et fast tryk mod barnets ansigt. Se billedet. Instruer dit barn i at trække vejret stille og roligt og fjern masken ved host. Du kan eventuelt aflede dit barns opmærksomhed med sang, musik, legetøj, mm. 

Tegning af mor og barn, der bruger PEP-masken.

Når spædbørn skal have PEP-maske, ligger de bedst på armen hos mor eller far. Drej evt. ensretterventilen, så du kan mærke luften, der kommer ud. Det kan være en fordel, at gå rundt med dit barn på armen, det hjælper ofte til at aflede
barnets opmærksomhed fra masken.

Børn må ikke håndtere maskerne alene

Masken består af små dele, der nemt kan puttes i munden eller blive væk. Lad derfor ikke masken ligge frit fremme, og lad aldrig dit barn håndtere masken alene.

Rengøring

Du kan skille masken ad og vaske de tre dele i lunket sæbevand. Delene skal være helt tørre inden du samler masken igen.

DatoMorgenMiddagEfter-middagAftenSengetid
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
         /     
Redaktør