Information om behandling af karmisdannelse

Heri findes information om behandling af karmisdannelse.

Med denne pjece vil vi gerne informere om dit indlæggelsesforløb i forbindelse med behandling af karmisdannelse.

Behandlingen foregår på røntgenafdelingen i fuld bedøvelse.

Ved SKLEROSERING sprøjtes et lokalirriterende, alkohollignende stof ind i de misdannede blodkar via et tyndt plastikrør, stukket gennem huden i området med misdannelsen. Stoffet får blodet i de misdannede blodkar til at koagulere og derved blokeres karrene.

Ved EMBOLISATION sprøjtes et materiale ind, der danner en prop i blodkarret. Materialet sprøjtes ind i misdannede arterier (pulsårer) via et langt plastikrør, der er lagt i lyskens pulsåre og ført gennem pulsåresystemet til det misdannede område. Det indlagte materiale forsvinder ikke.

Hvad sker der inden operationen?

 • Du må ikke spise fra kl. 02.00 aftenen før operationen – Se venligst uddybende information om dette i pjecen ”Anæstesi/Bedøvelse.”

Hvordan forløber dagen hvor du bliver behandlet? 

 • For at forebygge infektion er det vigtigt, at du tager brusebad om morgenen (se badevejledning i baderummet) og børster dine tænder grundigt.
 • Om morgenen, før behandlingen får du evt. noget beroligende medicin, såfremt du har aftalt dette med narkoselægen
 • En portør vil køre dig til røntgenafdelingen, hvor du vil blive modtaget af en sygeplejerske
 • Behandlingen tager mellem 1-3 timer

Hvad sker der efter operationen?

 • Efter behandlingen kommer du tilbage til afdelingen.
 • Du har et tyndt plastikrør i en blodåre, hvorigennem du får væske.
 • Nogen har smerter lige efter behandlingen, andre kan opleve, at smerterne tiltager de første dage efter behandlingen. Du vil få smertestillende medicin i det omfang, du har brug for det. Hvis du trods medicinen fortsat har smerter, er det vigtigt, at du kontakter sygeplejersken for at få yderligere eller anden smertestillende medicin. Den dag, du er behandlet, skal du tage den med ro, men derefter må du som regel bevæge dig inden for smertegrænsen, med mindre du har fået anden besked af lægen.
 • Det behandlede område kan hæve i dagene efter behandlingen, især hvis behandlingen er givet i ansigtet. Jo mere hævelse, jo mere skal området holdes i ro og oppe.
 • Hvis du er behandlet i ansigtet kan der være nogle restriktioner for hvad du må spise.
 • Du har et plaster på det sted hvor du er blevet stukket.
 • Dagen efter operationen må du gerne gå i bad.

Hvor længe skal jeg være indlagt?

Som regel bliver du udskrevet dagen efter behandlingen. 

Hvad skal jeg være opmærksom på efter udskrivelsen?

 • Det er ikke ualmindeligt, at dine smerter tiltager i dagene efter operationen. Såfremt den smertestillende medicin du har fået anbefalet ikke er nok, må du kontakte egen læge.
 • Du skal holde øje med det område, der er behandlet. Lidt hævelse og let farveændring af huden er normalt. Hvis hævelsen eller farveændringen er voldsommere skal du kontakte Ambulatorium for Led og Knoglekirurgi og Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, afsnit 7036. Uden for ambulatoriets åbningstid skal du kontakte den afdeling, du har været indlagt på.  
 • Hvis karmisdannelsen ligger i eller tæt på hudoverfladen, kan der udvikle sig sår, når misdannelsen går til grunde i ugerne efter behandlingen. I de fleste tilfælde kan man forudse det, og lægen      vil på forhånd have forberedt dig på at der kan eller vil opstå sår.
 • Hvis du er blevet behandlet gennem blodkar i lysken, får du udleveret et informations kort på røntgenafdelingen, om hvordan du skal forholde dig efter udskrivelsen.

Hvornår skal jeg komme til kontrol?

Ca. 6-8 uger efter behandlingen skal du komme til kontrol i Ambulatorium for Led og Knoglekirurgi og Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, afsnit 7036. Inden udskrivelsen vil du få udleveret et kort med tid og dato for dette.

Hvor længe skal jeg være sygemeldt?

Som regel er der ikke behov for dette; men det afhænger af stedet på kroppen og omfanget af behandlingen. Spørg lægen, som har behandlet dig.

Redaktør