Immunterapi, til dig der modtager kræftbehandling med

Information til patienter om immunterapi og bivirkninger ved dette.

Bivirkninger til immunterapi – hvad kan jeg selv gøre?

Hvad er immunterapi og hvordan virker det?

Immunforsvaret er kroppens forsvar mod fremmede organismer, primært bakterier, svampe, virus og parasitter. Immunsystemet kan også ofte genkende kræftcellerne via deres indhold af kræftproteiner, men immunsystemet reagerer ikke tilstrækkeligt over for kræftcellerne. Årsagen til dette er, at kræftcellerne er dygtige til at udvikle forskellige mekanismer, der kan beskytte dem mod immunforsvarets angreb. 

Kort fortalt, så går immunterapi ud på at styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller eller svække kræftcellernes evne til at forsvare sig. Det kan ske gennem immunaktiverende stoffer, der direkte kan stimulere en øget aktivitet i forskellige dele af immunforsvaret.

Hvorfor kan der opstå bivirkninger?

Immunterapi virker ved, at immunsystemet sættes i gang med at angribe kræftcellerne. Men kroppens egne celler kan blive påvirkede. Man kan derfor opleve bivirkninger, der ligner såkaldte autoimmune sygdomme. Autoimmune sygdomme er en tilstand, hvor immunsystemet angriber kroppens raske celler.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg får symptomer på bivirkninger?

Det er vigtigt, at du fortæller os om dine bivirkninger. Nogle bivirkninger kan vi behandle eller lindre og nogle kan vi forebygge udvikler sig til alvorlige permanente gener. Læs derfor vejledningen nedenfor. Vejledningen beskriver hvilke symptomer der kan være tegn på bivirkning og den fortæller dig, hvordan du skal handle hvis du mistænker bivirkninger.

Tegn og symptomer på bivirkninger – hvad kan du selv gøre?

Symptomer og tegn på bivirkninger er oftest milde, men kan forværres hurtigt. Behandles bivirkningerne ikke i tide, kan det udvikle sig til vedvarende gener eller alvorlige bivirkninger.

Kontaktoplysninger

Alle hverdage i tidsrummet 8.00-15.30

Du skal ringe til det afsnit______________ på tlf. ___________________________

Alle hverdage i tidsrummet 15.30-08.00 samt hele døgnet i weekender og helligdage

Du skal ringe til sengeafsnit_____________ på tlf. __________________________

Redaktør