Hypothyreose - for lavt stofskifte

Information om sygdommen og behandling.

Information til børn og voksne med for lavt stofskifte (hypothyreose).

Illustration af skjoldbruskkirtlen

Hvad er for lavt stofskifte - hypothyreose?

For lavt stofskifte er en sygdom, der skyldes for lave mængder af stofskiftehormonerne T3 og T4, der er nødvendige for mennesket. Stofskiftehormonerne dannes i skjoldbruskkirtlen (thyroidea), der sidder foran på halsen. Den lægelige betegnelse for ”for lavt stofskifte” er hypothyreose eller myxødem.

Symptomer

Symptomerne på lavt stofskifte kan være meget forskellige fra person til person. Nogle har slet ingen symptomer, mens andre kan opleve tydelige og alvorlige symptomer:

 • Træthed, koncentrationsbesvær, hovedpine, depression og hukommelsesbesvær
 • Øget vægt og nedsat appetit
 • Intolerance overfor kulde
 • Nedsat svedtendens, tør og tyk hud
 • Hårtab og skøre negle
 • Langsom puls, forpustethed, hæshed og søvnapnø
 • Forstoppelse
 • Uregelmæssig menstruation
 • Struma (hævelse af skjoldbruskkirtlen)

Hos børn ses endvidere:

 • Langsom højdevækst og evt. forstyrrelser i pubertetsudviklingen
 • Påvirket mental udvikling: Stofskiftehormonerne er vigtige for en normal udvikling af hjernen. Uden tilstrækkeligt niveau af stofskiftehormoner vil barnet blive mentalt retarderet. Såfremt sygdommen opdages tidligt og behandles godt, vil barnet udvikle sig normalt.
Illustration af sammenhæng mellem skjoldbruskkirtlen og hypofysen

Årsager

 • Hashimotos thyreoditis. Den hyppigste årsag til for lavt stofskifte er sygdom i skjoldbruskkirtlen, der skyldes, at kroppens immunforsvar angriber skjoldbruskkirtlen (en autoimmun sygdom). Dette gør, at skjoldbruskkirtlen ikke danner nok stofskiftehormon.
 • Medfødt (kongenit) hypothyreose. Hvis skjoldbruskkirtlen ikke bliver udviklet normalt hos fosteret. Alle nyfødte bliver undersøgt for denne sygdom med en hælprøve 2-3 dage efter fødslen.
 • Hypofysesygdom. Hypofysen regulerer skjoldbruskkirtlens aktivitet.
 • Efter behandling for forhøjet stofskifte med radioiod eller operation kan nogle udvikle lavt stofskifte.
 • Pendreds syndrom: en sjælden medfødt sygdom, som udover lavt stofskifte medfører nedsat hørelse. En sjældent gang skyldes hypothyreose hos nyfødte et syndrom, kaldt Pendreds syndrom, hvor hormondannelsen i skjoldbruskkirtlen ikke virker selv om kirtlen er anlagt. Nogle af disse børn kan have medfødt nedsat hørelse, hvorfor der hos dem laves en udvidet høreundersøgelse som er mere omfattende end den rutinemæssige screening efter fødslen.

Diagnose

Man stiller diagnosen ved at tage en blodprøve, hvor man måler stofskiftehormonerne og det regulerende hormon TSH. Hvis man har mistanke om Hashimotos thyreoditis, vil man også måle antistoffer i blodet.

Behandling

For lavt stofskifte kan nemt behandles. Behandlingen består i at tage stofskiftehormon i pilleform. Pillerne tages en gang om dagen (på samme tidspunkt), helst på tom mave. Oftest skal man tage medicinen resten af sit liv. Den nødvendige dosis er individuel, og behandlingen skal derfor kontrolleres med jævnlige blodprøver.

Der er ikke bivirkninger af behandlingen i sig selv, men bivirkninger kan forekomme, hvis man får for lav eller høj medicindosis. Det er ikke farligt at glemme at tage sin medicin en enkelt gang. Behandles børn rettidigt med daglig medicin, vokser og udvikler de sig normalt. Medicinen kan også fås som mixtur, men det anbefales ikke, da det kan give en ujævn dosering. Tabletterne kan knuses og opløses i vand eller mælk og gives på ske eller i sprøjte.

Kontrol af behandlingen

Behandlingen kontrolleres med blodprøver. I starten hver måned, men senere kun hver 4.-6. måned.

Screening

Nyfødte screenes i Danmark for medfødt (kongenit) hypotherose ved hælprøven 2-3 dage efter fødslen.

Graviditet og for lavt stofskifte

Har man har lavt stofskifte som pige, skal man have kontrolleret sit stofskifte, hvis man bliver gravid, da det kan påvirke barnet. Hvis man tager sin medicin og går til sine kontroller, er der ingen risiko for barnet.

Hyppighed og arvelighed

Der er ca. 5 gange så mange kvinder som mænd, der har for lavt stofskifte. De fleste er ældre, men man kan også få sygdommen som yngre, og i sjældne tilfælde kan den være medfødt. I Danmark får 1600-1800 personer om året konstateret lavt stofskifte. Den livslange risiko for at udvikle sygdommen er ca. 4-5 %. Man har let forhøjet risiko for at udvikle stofskiftesygdom, hvis én i familien har haft sygdommen.

Patientforening

Du kan læse mere om at have for lavt stofskifte hos patientforeningen for stofskiftepatienter, Thyreoidea Landsforeningen, på www.thyreoidea.dk

Logo for Afdeling for Vækst og Reproduktion
Redaktør