Hvad du kan forvente, hvis dit barn skal have en stomi

Information til forældre og andre pårørende om hvad man kan forvente, når et barn skal have en stomi.

Information til forældre og andre pårørende

Hvad er en stomi?

En stomi er en kunstig skabt åbning i maven, hvor man fører et stykke tarm ud gennem huden, så afføringen kan komme ud den vej. Omkring stomien vil der blive påsat en pose til opsamling af afføring.

En stomi er ikke en sygdom, men resultatet af en kirurgisk behandling, hvis dit barn har været syg i tarmen, og derfor ikke kan få afføringen ud af endetarmen, som normalt.

Klargøring til stomi

Når et barn skal have en stomi, foregår det på følgende måde:

  • Ved operationen vil tarmen blive delt i to, og der kan således være to ender som ligger ude på maven. Enderne kan ligge op ad hinanden eller to forskellige steder på maven.
  • I nogle tilfælde vil et stykke af tarmen være så syg at der er behov for at fjerne dette helt. I andre tilfælde kan det være nok at operere en mindre forsnævring på tarmen eller anden årsag til forstoppelse.

Efter operationen

Når dit barn kommer tilbage fra operation, vil barnet stadig være let bedøvet og derfor sovende, og barnet vil oftest være tilkoblet en maskine, der hjælper barnet med at trække vejret et stykke tid, til barnet vågner op igen.

Efter operationen vil dit barn formegentlig have brug for mere udstyr og anden medicin end før operationen. 

F.eks. respiratorbehandling, særlige drop, blodtryksdæmpende medicin, smertestillende medicin og antibiotika. Hvis du har spørgsmål til noget af det der sker med dit barn, må du ikke tøve med at spørge os herom, enten før eller efter operationen.

Observationer efter operation

Lige efter operationen vil sygeplejersker, læger og kirurger holde godt øje med dit barns stomi, operationssåret og maven. Vi holder særligt øje med tegn på infektion, om stomien virker, som den skal. Sammen med dig som forælder eller pårørende holder vi også øje med, om barnet har tegn på smerte, og om operationssåret heler godt. Smertebehandlingen tilpasses individuelt, efter hvordan barnet har det.

Selve stomien skal helst være rød og fugtig, men kan godt ændre sig en smule i størrelse og udseende undervejs.

Vær opmærksom på, at det godt kan bløde en lille smule, når man skifter posen og vasker omkring stomien, men det er helt normalt.

Heling og fjernelse af sting

Det første døgns tid vil der være et plaster hen over såret, som godt kan væske lidt, og plastret kan have behov for at blive skiftet. Plasteret fjernes ofte efter et døgn. Efter omkring 10–14 dage vil stingene blive fjernet.

Aflastende stomier

Mange af de stomier, vi anlægger hos tidligt fødte børn, er som regel ”aflastende”. Det betyder, at et stykke af tarmen i en periode har brug for ro til at komme sig efter sygdom. Derfor kan de to ender med tiden sættes sammen og lægges ind i maven igen. Ofte 3-12 uger efter den første operation.

Mad og drikke efter stomi-operationen

Når barnet har fået en stomi, har tarmen brug for ro til at komme sig. Dit barn kan derfor ikke få mad på normal vis, før tarmen fungerer igen. Det kan tage 2-14 dage. Indtil da vil dit barn få næring via væske i blodårerne. Efterhånden som tarmen begynder at arbejde igen, vil dit barn blive tilbudt mælk, enten på sonde, flaske eller ved amning.

Du vil opleve, at barnets behov for ernæring og væske vil ændre sig i perioden, hvor dit barn har stomi. Det kan f.eks. skyldes at en del af tarmen måske mangler eller ikke bliver brugt. Derfor kan barnets tarm have svært ved at optage maden. For at holde øje med dette, kan det være nøvdendigt at tage ekstra blodprøver i den første tid, efter at stomien er anlagt.

Pleje af stomien

Personalet tager sig af stomiplejen i fællesskab med jer som forældre eller pårørende. I skal være forberedt på, at stomiplejen kan være ret tidskrævende, og den kræver ofte to personer ad gangen; Én til at holde og støtte barnet og én til at udføre stomiplejen.

Husk på, at du kender dit barn bedre end personalet og du kender dit barns signaler. Derfor opfodrer vi til, at du deltager så meget som overhovedet muligt i stomiplejen. Stomiplejen og arbejdsgangen herfor er forskellig fra barn til barn og afhængig af stomi og forløb.

Derfor beskriver vi den specifikke pleje for netop dit barn i barnets plejeplan. Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til plejen eller stomien i det hele taget. Husk at skrive dine spørgsmål ned, når de dukker op, så du husker dem og kan tage dem med til konsultationerne ang. dit barn.

Redaktør