Hudbiopsi - undersøgelse ved mistanke om small fiber neuropati

Formålet er at undersøge en hudprøve, der skal vise, om der er for få nervefibre i huden på grund af sygdom (small fiber neuropati).

Formålet er at undersøge en hudprøve der skal vise, om der er for få nervefibre i huden på grund af sygdom (small fiber neuropati).

Sygeplejerske udfører undersøgelse på patient

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Hudprøven skal vise, om der er for få nervefibre i huden på grund af sygdom (small fiber neuropati). Vi undersøger en bestemt type nervefibre, der bruges af følesansen til at give besked om smerte, varme og kulde.

Undersøgelsens varighed

Undersøgelsen varer ½ time.

Hvordan skal jeg forberede mig til undersøgelsen?

Der er ingen forberedelse, men hvis du har mange problemer med sårheling eller kraftig væskeansamling, vil vi gerne vide det inden besøget.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Hudprøven tages på ydersiden af underbenet. Der lægges en lokalbedøvelse ved påsætning af et medicinsk plaster (lidocain og prilocain)
på underbenet. Hudprøven er rund og 3mm i diameter.

Hvordan skal jeg forholde mig efter undersøgelsen?

Det lille sår fra biopsien dækkes af en forbinding, som skal beskytte såret, og som kan fjernes dagen efter. Såret skal behandles som en hudafskrabning med forsigtig vask med sæbe og du skal holde øje med infektionstegn (smerte, rødme, hævelse). Er du i tvivl om der er kommet en infektion i såret, skal du
kontakte din egen læge.

Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?

Det er ikke muligt at få svar på undersøgelsen umiddelbart efter denne. Resultatet modtages af henvisende læge efter ca. 8 uger. Det er så henvisende afdeling/læge, som giver svar på undersøgelsen.

Spørgsmål

Spørgsmål angående undersøgelsen og specielle forhold i forbindelse med denne skal rettes til Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelser
telefon 38 63 48 26 på Rigshospitalet - Glostrup.

Redaktør