Hovedpulsåre - udposning (abdominalt aortaaneurisme)

Udposning på hovedpulsåren opstår typisk på grund af livsstil eller alder. Den kan ikke behandles medicinsk, men kan opereres, hvis den vokser sig for stor.

Kort om udposning på hovedpulsåren

Hovedpulsåren, også kaldet aorta eller legemspulsåren, fører blod fra hjertet ud til kroppens organer. En udposning (aneurisme) på hovedpulsåren udvikles oftest i maveregionen, sjældnere i brystkassen.

Udposningen udvikler sig langsomt og er undervejs i flere år. Derfor følger vi dig gennem regelmæssige undersøgelser. Hvis udposningen vokser til over 5 cm, vurderer vi risikoen for, at udposningen brister og giver indre blødninger og overvejer sammen med dig en operation.

Udposning på hovedpulsåren findes hos 2-5 % af alle mænd over 50 år. Det er lidt sjældnere blandt kvinder og meget usædvanligt for begge køn før 50-årsalderen.

Illustration af en normal hovedpulsåre og en hovedpulsåre med udposning

Årsager til udposning på hovedpulsåren

Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor en udposning opstår. Men følgende forhold har betydning:

  • Alder.
  • Åreforkalkning.
  • Rygning.
  • Højt blodtryk.
  • Arvelighed, særligt for mænd.

Symptomer på udposning på hovedpulsåren

En udposning på hovedpulsåren giver ofte ingen symptomer. Pludselige smerter i maven eller ryggen kan være tegn på, at der er ved at gå hul på udposningen. Sker det, skal du straks ringe 112. Husk at gøre opmærksom på, at du har en udposning på hovedpulsåren.

Sådan stilles diagnosen

Udposningen opdages som regel tilfældigt, fx når man undersøger for andre sygdomme. Hvis der er mistanke om en udposning, bliver du undersøgt ved en ultralyds- eller CT-skanning. Når diagnosen er stillet, kommer du til regelmæssige ultralydsskanninger som regel cirka en gang om året.

Vi anbefaler, at søskende og børn af patienter med udposning på hovedpulsåren bliver undersøgt, når de fylder 50 år, og igen når de fylder 60 og 70 år. Det sker ved egen læge.

Bilkørsel

Ifølge loven må du ikke køre bil, hvis din udposning er større end 6,5 cm i diameter. Hvis du kører erhvervskørsel, må udposningen ikke være mere end 5,5 cm i diameter.

Behandlingsmuligheder

Ændringer i livsstil

Rygning firedobler risikoen for udposning og for, at udposningen vokser. Derfor er det rigtig vigtigt, at du ikke ryger. Regelmæssig motion og en omlægning til fedtfattig kost, som kan få dit kolesteroltal til at falde, er også vigtigt. Du kan finde opskrifter på fedtfattig mad på www.hjerteforeningen.dk/opskrifter

Derudover er der ingen særlige forholdsregler. Vi anbefaler, at du lever så almindeligt som muligt.

Medicinsk behandling

Der findes ingen lægemidler, der kan nedsætte risikoen for, at der går hul på udposningen. Men hvis du har forhøjet blodtryk, skal det behandles med medicin for at mindske risikoen for, at udposningen vokser. Du skal eventuelt også i blodfortyndende behandling, og du skal have sænket dit kolesteroltal med medicin.

Kirurgisk behandling

Hvis din udposning bliver omkring 5 cm eller vokser meget hurtigt, skal kirurgisk behandling overvejes, fordi der er øget risiko for, at udposningen brister. Der findes to typer af behandling mod udposning, som har nogenlunde lige gode resultater:

  • En åben operation, hvor den udvidede del af blodåren erstattes med en kunstig åre.
  • En operation, hvor vi med et kateter fører en stent op til udposningen gennem blodårer i lyskerne. En stent er et rørformet metalgitter, der kan beskytte blodåren mod at briste.

Vi vurderer sammen, hvilken behandling der er mulig og passer bedst til dig.

Få mere viden

Du kan få mere viden om behandlingen af udposning på hovedpulsåren på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’legemspulsåren, udvidelse’. Du kan også søge på ’Kostråd ved forhøjet kolesterolniveau’.

Redaktør