Behandling i regnbuestræk
Indlæggelse
Ved behandling med regnbuestræk bliver barnet indlagt med en forælder i 3 uger.
Strækbehandlingen
Formålet med behandlingen er at blødgøre og strække strukturerne omkring hoften. Fysioterapeuten og sygeplejersken lægger i samarbejde barnet i stræk, som oftest lige inden barnet skal sove lur. Vores erfaring er, at børnene hurtigt vænner sig til at ligge i strækket. Sygeplejerskerne vil støtte jer i at få jeres rutiner inkluderet i behandlingen. De fleste synes, at det er rart og trygt at tage ting med hjemmefra, så som egen dyne og tøj.
Under strækbehandlingen ligger barnet på ryggen med benene opad. Barnet får lagt strækket om to gange dagligt - én gang om formiddagen sammen med en sygeplejerske og en fysioterapeut og én gang om aftenen med to sygeplejersker. Om formiddagen bevæger fysioterapeuten barnets hofter og knæ igennem og sygeplejersken vasker eller smører benene med creme og huden ses efter for eventuelle tryk.
Afstanden mellem benene øges gradvist til 120 graders spredning. I forbindelse med behandlingen kan der være behov for at give smertestillende i form af Panodil til at lindre evt. gener barnet kan have i den første tid.
Der tages et røntgenbillede efter ca. 10 dage mhp. at vurdere behov for justering af strækket. Efter de 3 uger i regnbuestræk undersøger lægen om hoften er kommet på plads. Undersøgelsen foregår i fuld bedøvelse. Hvis hoften ikke er på plads, sættes den på plads, evt. med operation. Når hoften er på plads anlægges en hoftegips fra navlen og ud på begge ben. Det er meget almindeligt, at I herefter har en overnatning på hospitalet.
Gipsbehandling
Barnet skal behandles med hoftegips i ca. 4-5 mdr. for at ledskålen kan forme sig ved at bruge ledhovedet som skabelon. Gipsen skiftes undervejs i fuld bedøvelse. De fleste af børnene får anlagt en gipsbandage, som kan tåle brusebad i visse situationer efter f.eks. uheld med afføring. Sygeplejerskerne vil vise jer, hvordan gipsen bedst beskyttes og holdes ren i bleområdet.
I kan kontakte sekretariatet eller sengeafsnittet i Afdeling for Børn og Unge med kirurgiske sygdomme i ansigt, knogler og led, hvis gipsen bliver blød eller begynder at lugte:
- Sekretariatets telefon: 3545 4130.
- Sengeafsnittes telefon: 3545 3083.
Hjælpemidler
Oftest kan barnet ikke være i sin egen barnevogn, fordi benene gipses i frøstilling. I kan derfor låne en tvillingebarnevogn eller en klapvogn fra hospitalet. Hvis barnet er begyndt at sidde op, kan I låne et specielt sæde til en Trip-Trap stol. Ved behov for autostol eller hoftebæresele skal I selv anskaffe/leje dette.
Behandling efter gipsfjernelse
Som opfølgning på behandlingen med hoftegips skal barnet efter gipsfjernelsen sove med en hofteskinne (Camp-skinne) i 3-6 måneder. Skinnen sidder uden på nattøjet og er nem at tage af og på. Bandagisten udleverer og indstiller skinnen til barnet og viser, hvordan den tages af og på.
Den første tid efter gipsfjernelsen er det normalt, at barnet holder det ben, hvor hoften har været ude af led, mere i ro end det andet. Fysioterapeuten vil give vejledning i, hvad du skal gøre for at få normal bevægelse i barnets hofte igen. I skal komme til kontrol hos fysioterapeuten et par gange efter udskrivelsen for at få kontrolleret bevægelsen i hofterne. Ved behov for yderligere fysioterapi kan barnet få en genoptræningsplan til kommunal genoptræning.
Lægekontrol
Tre måneder efter gipsen er fjernet, skal barnet ses til kontrol hos lægen.