Hjernens blodforsyning - undersøgelse med Diamox (skintigrafi - CBF)

Ved skanningen bruger vi et radioaktivt sporstof til at hjernens celler og væv tydeligere. Vi bruger Diamox til at udvide blodkarrene og dermed gøre dem mere synlige.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt hjernens blodforsyning ved en skintigrafi. En skintigrafi er en skanning, hvor vi bruger radioaktivt sporstof. Sporstoffet gør hjernens blodgennemstrømning synlig på skanningsbillederne. Vi giver dig medicin (Diamox) inden undersøgelsen for at udvide dine blodkar, så blodforsyningen bliver tydeligere. 

Skanningen kan bruges til at vise ændringer i hjernens blodgennemstrømning, som blandt andet kan skyldes blodpropper i hjernen eller hukommelsesforstyrrelser. Du er meget velkommen til at have en pårørende med til undersøgelsen.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer 2 timer.

Billede af en patient i en SPECT-skanner

Vigtig forberedelse

Du må ikke indtage koffein

For at undersøgelsen kan gennemføres, må du ikke indtage koffein i form af fx chokolade, kaffe, cola, Faxe Kondi, te eller energidrik fra aftenen inden undersøgelsen.

Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge fra aftenen inden undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Fjern smykker inden undersøgelsen

Øreringe og andre smykker i ansigtet forstyrrer skanningsbillederne, og du vil derfor blive bedt om at fjerne dem. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Du får først medicin, som udvider dine blodårer. Du ligger ned med øjnene dækket til, mens vi giver dig sporstoffet i en blodåre i armen. Herefter skal du vente i venteværelset i en time, mens sporstoffet fordeler sig til hjernen.

Under skanningen skal du ligge stille på ryggen. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer cirka 30 minutter.

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør