Helkropsskintigrafi efter en operation (I-123, flere dage)

Undersøgelsen forløber over 3 dage og viser resultatet af en operation i skjoldbruskkirtlen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt skjoldbruskkirtlen efter en operation. Undersøgelsen kan blandt andet vise, om der er noget tilbage af skjoldbruskkirtlen, og om der er tegn på sygdom i eller uden for kirtlen.

Undersøgelsen forløber over 3 dage. Den første dag får du et radioaktivt sporstof i en blodåre. De næste to dage skal du skannes. Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 15 minutter den første dag og 1-1½ time de følgende to dage.

Vigtig forberedelse

Hold pause med stofskiftemedicin

Hvis du tager stofskiftemedicin for din sygdom i skjoldbruskkirtlen, skal du holde pause med medicinen forud for undersøgelsen. Undersøgelsen kan kun gennemføres, hvis du har holdt pause med medicinen. Du aftaler med den afdeling, som har henvist dig, hvor længe du skal holde pause.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes, fordi det forstyrrer skanningen. Tag gerne dine smykker af hjemmefra.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Den første dag giver vi dig et radioaktivt sporstof i en blodåre i armen.  Det tager cirka 15 minutter. Bagefter kan du tage hjem.

De to næste dage skal du møde til skanning. Du får taget billeder af halsen og kroppen med et gammakamera eventuelt suppleret med en CT-scanning. Kameraet kommer tæt på din krop for at få så gode billeder som muligt. Du skal ligge helt stille under skanningerne.

Skanningen varer begge dage 1-1½ time.

Foto af en patient i skanneren.

Hjemme igen

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør