Heart assist device - information fra fysioterapeuterne til patienter

Information til patienter med heart assist device, om heling af brystben, vejrtrækning og genoptræning gennem fysisk aktivitet.

HeartMate III, Foto: http://ehealth.eletsonline.com

Indledning

Fysioterapeuterne ønsker med denne pjece at informere dig om, hvorledes du bedst og hurtigst kan komme i form efter implantering af HeartMate. Den store forskel efter operationen er, at du nu kan tillade dig at lave fysisk aktivitet, der belaster kroppen. Dette skal dog gøres med visse hensyn i forhold til dit brystben, da det skal have tid til at hele op og du skal også tage hensyn til den indopererede HeartMate og driveline. Vær opmærksom på at perioderne for disse hensyn og forholdsregler kan være forskellige. Når du har fået indopereret en HeartMate, er det vigtigt, at du fremover sørger for at holde dig i god fysisk form.

Brystbenet

Perioden for ophelingen af brystbenet varer 6-8 uger. I denne periode er det vigtigt, at du er opmærksom på at skåne brystbenet.
Derfor skal du:

  • undgå at løfte mere end 4 kg, fordelt symmetrisk på begge hænder/arme.
  • undgå skæve træk, skub og vrid med armene og overkroppen.
  • undgå bevægelser og aktiviteter, som udløser eller forværrer smerter fra brystbenet.
  • hoste med korrekt teknik ved at støtte brystkasse/brystben.

Hosteteknik

Når du hoster, skal du lægge armene over kors og holde om brystkassen, så du støtter dit brystben. Du skal give dig selv et kram, når du hoster for at modsvare det tryk der kommer, når du hoster.
En anden hosteteknik er at lave et ”stød”, hvilket betyder, at du tager en dyb indånding og ånder hårdt og hurtigt ud med åben mund. Gør dette nogle gange i træk for at løsne sekretet, inden du hoster rigtigt.  

Nedenfor beskrives og illustreres den mest skånsomme metode for brystbenet at komme ud af sengen. Ud til modsatte side af driveline.

1. Bøj benene og sæt fødderne i madrassen.
2. Rul om på modsatte side af hvor drivelinen kommer ud, så undgår du at trække eller vride i brystbenet og drivelinen.

 

 

 

3. Sæt øverste hånd og nederste albue i madrassen, tag benene ud over sengekanten…
4. … og stød fra med begge arme til du sidder på sengekanten.

Når du bevæger dig i sengen, så tænk på ikke at støtte med hele din kropsvægt på armene.

Hvilestilling

Det tilrådes, at du sover på ryggen de første 1-2 uger efter operationen. Herefter kan du sove på modsatte side af driveline, hvis dette ikke udløser smerter fra brystbenet.
 
- Når drivelinen er vokset sammen med huden, kan du også sove på denne side. 

Du må ikke sove på maven.

Belastning

De første 6-8 uger efter operationen må den samlede belastning, af hensyn til opheling af brystbenet, ikke overstige 4 kg og vægten skal fordeles ligeligt på begge arme. Brug begge arme lige meget når du løfter, skubber eller trækker en genstand.

Opheling

Bevægelse øger blodgennemstrømningen i kroppen og er en forudsætning for at knogle, væv og hud kan få de bedste betingelser for at hele. Efter operationen er det derfor vigtig at du er fysisk aktiv i det omfang du formår, spiser og drikker samt får hvile og søvn.

Smerter

Det er ikke ualmindeligt, at du, ud over fra selve operationsområdet, også kan opleve ømhed i nakke/skulder- området og mellem skulderbladene efter operationen. Ømhed kan lindres ved fysisk aktivitet og ved udførelse af øvelser bagersti pjecen. og husk at du gerne må bevæge og bruge dine arme indenfor smertegrænsen. Du kan udover ømhed have gener på venstre side og fortil på brystkassen, hvor HeartMate pumpen ligger og det kan føles svært at trække vejret dybt.

Daglige aktiviteter

Når du kommer hjem, kan du genoptage lettere daglige gøremål, som at vaske op, madlavning, foretage små indkøb m.m. - blot dette ikke udløser smerter fra brystbenet.

Cykel

Du må gerne cykle på motionscykel, men afvent med alm. cykel til du har talt med lægen til tre måneders kontrol. Din balance, koordination og muskelstyrke skal være klar til at kontrollere cyklen.

Seksualliv

I forhold til hjertet/HeartMate er der ikke noget i vejen for, at du kan genoptage dit seksualliv. Hjertet arbejder på samme måde, uanset om du går på trapper, cykler eller dyrker sex. Vælg en stilling hvor brystbenet ikke belastes.

Emotionelle udslag

Hver person reagerer forskelligt efter at have fået indopereret en HeartMate. For nogen vil det at skulle hjem være overvældende og de vil bekymre sig om, hvordan de skal klare hverdagslivet. Det er normalt med humørsvinger og afbrudt søvn efter operationen – også når du kommer hjem. Vi tilråder, at du får talt med en, du føler dig tryg ved, så du får vendt de tanker og følelser, du kan have. Hvis du har været svært syg gennem længere tid, har du måske været
afhængig af din partner eller andre. Denne rolle bør nu ændres i takt med, at du bliver stærkere. Jo mere du selv påtager at udføre, jo hurtigere bliver du bedre, både fysisk og psykisk.
Vejen frem til en almindelig hverdag, er at tage udfordringen op. Det er kun dig selv, der kan give dig styrken og livskvaliteten tilbage.

Fysisk aktivitet

Sundhedsstyrelsen anbefaler en halv times daglig fysisk aktivitet. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Sørg for at få indarbejdet gode vaner og læg fysisk aktivitet ind som et fast punkt i din dagligdag.
Fysisk aktivitet nedsætter desuden risikoen for knogleskørhed og livsstilssygdomme.

Forslag til fysisk aktivitet kan være:

  • Daglige gåture. Gør turene gradvist længere og sæt tempoet op.
  • Gå på trapper. Hold en pause hvis du bliver for forpustet. Hvis du ikke har trapper, men bruger fitness-center kan du gå på stepmaskine eller løbebånd, hvor der gradvist kan sættes mere stigning på i takt med at din styrke og kondition forbedres.
  • Motionscykel. Kør en længere periode og øg senere modstanden. ”Køl af” til slut med lav modstand.

Træning

Træning er vigtig for at få øget din muskelstyrke, kondition og balance, samt det kan øge din livskvalitet. Sundhedsstyrelsen anbefaler at du mindst to gange om ugen skal være fysisk aktiv med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken.
Den træning du er startet på under indlæggelsen fortsættes og intensiveres efter udskrivelsen. Stil krav til dig selv og husk at du godt må presse dig selv under træning når du træner.
Start altid med let opvarmning i ca. 10 minutter, så kroppen og musklerne bliver opvarmet, inden du påbegynder styrke- og konditionstræning. Under træning skal du blive moderat forpustet, dog ikke mere forpustet end at du samtidig kan føre en samtale i korte sætninger. Det kaldes snakkegrænsen.

Det er naturligt, at dine muskler udtrættes, når du træner, og at træningsømhed kan opleves bagefter. Det sidste kan afhjælpes ved at afslutte træningen med udspændingsøvelser.

OBS:

  • Du må IKKE deltage i kontaktsport, springaktiviteter (løb og hop), lave mavebøjninger eller øvelser liggende på maven.  Derudover må du ikke gå i svømmehal / pool eller bade i havet eller badekar, så længe du har en HeartMate. 

HUSK

Du har dagligt behov for protein for at kunne opbygge dine muskler. Det er vigtig at du indtager protein i løbet af dagen, så dit daglige behov er dækket. Derved giver du kroppen de bedste betingelser for at opbygge muskelvæv.

Hygiejne

Det er vigtigt med god håndhygiejne. Når du har været ude at træne f.eks. i træningscenter eller været ude at handle, så sørg for at vaske hænder, når du kommer hjem.

Efter 6-8 uger

Dit brystben er nu vokset sammen og er stabilt. Du kan nu øge dit aktivitetsniveau og intensivere din træning yderligere til over snakkegrænsen. Husk blot – start stille og roligt og lyt til din krop.

Arbejde

Det er umuligt at sætte regler for, hvornår du kan begynde at arbejde. Det afhænger af arbejdets karakter og om der er specielle forhold, du skal tage hensyn til efter operationen. Tal med lægen, når du kommer til kontrol.

Efter 3 måneder

Du må nu være fysisk aktiv og træne efter evne, dog må du ikke dyrke kontaktsport, hoppe eller løbe.

    Konsekvensen af inaktivitet/sengeleje og behov for efterfølgende genoptræning.

    Nedenstående skema viser konsekvensen af inaktivitet hos raske mennesker. Hos syge og kroniske patienter er konsekvensen af inaktivitet større og genoptræningen tager derfor længere tid. Det vil sige at nedenstående genoptræningstid er absolut minimum for optræning efter implantering af HeartMate.

    VævSengeleje ændring i % af udgangsværdiGenoptræningstid efter sengeleje
    Muskel6 uger, 40%8-12 uger
    Knogle3-4 uger, 5-20%10-12 uger
    Sener/ ledebånd6 uger, 20-25%25-50 uger
    Kondition3 uger, 20%12 uger, 3 x ugentligt

    Efter 2-3 ugers sengeleje hos en utrænet person, kan pulsen ved fx. trappegang være 20-30 slag højere end normalt. 

    Kilde: Klinisk Reumatologi (Munksgaard 2002)

    Øvelsesprogram

    Følgende øvelser må udføres umiddelbart efter operationen. Øvelserne udføres i roligt tempo og må ikke give smerter fra brystbenet.

    Udfør hver øvelse 3 x 10 gange.

     

    Skulderrulninger

    1. Hold armene ned langs siden.
    2. Kør skuldrene rundt i store cirkelbevægelser, først den ene vej og så den modsatte vej.

    Albuecirkler

    1. Sid med rank ryg og læg fingrene op på skuldrene.
    2. Udfør store cirkelbevægelser med albuerne, først den ene vej og så den modsatte vej.

    Biceps

    1.  Sid med ret ryg med en ½ til 2kg håndvægt i hånden.
    2. Bøj og stræk albuen i en kontrolleret bevægelse. Gerne i hele bevægebanen.

    Gentag øvelsen med modsatte arm

    Skuldermuskel:

    1. Sid med ret ryg med en ½ til 1kg håndvægt i hånden.
    2. Hold albuen strakt og løft armen op foran dig til lodret. Du kan også skubbe hånden op mod loftet.
    3. Før den kontrolleret ned igen.

    Gentag øvelsen med modsatte arm

    Forsiden af låret:

    1. Sid med elastikken rundt om begge ankler og begge ben godt bøjet.
    2. Stræk det ene knæ helt ud og bøj det langsomt igen. Hold ryggen ret under hele øvelsen.

    Gentag øvelsen på modsatte ben

    Bagsiden af låret:

    1. Sid med elastikken rundt om begge ankler og begge knæ strakt.
    2. Bøj det ene knæ helt og stræk det langsomt igen. Hold ryggen ret under hele øvelsen.

    Gentag øvelsen med modsatte ben.

    Rejse-sætte-sig

    1. Rejs dig fra stolen, læn overkroppen fremover og læg hænderne på knæene til støtte.
    2. Stræk hoften og kroppen helt ud inden du sætter dig igen.

    Baldeøvelse:

    1. Stå med front mod sengen el.lign. Elastikken placeres omkring ankelleddene. Hold ryggen ret.
    2. Benet føres strakt ud til siden. Undgå at læne dig til modsatte side.

    Gentag med modsatte ben.

    Baldeøvelse:

    1. Stå med front mod sengen el.lign. Elastikken placeres omkring ankelleddene. Hold ryggen ret.
    2. Det ene ben føres skråt bagud, så tæerne vender ind mod midten. Hold knæet strakt. Undgå at læne dig fremover.

    Gentag øvelsen med modsatte ben. 

    Bækkenløft:

    1. Lig på ryggen med bøjede knæ og fødderne i underlaget.
    2. Løft bagdel så højt op som muligt og sænk langsomt.
    3. Sæt evt. fødderne længere væk fra bagdelen for at gøre øvelsen sværere

     

     

     

     

     

    Venepumpeøvelser:

    1. Lig på ryggen med strakte ben, evt. med hævet fodende, eller lav øvelsen siddende på sengekant eller i stol.
    2. Bøj og stræk anklerne.
    3. Lav cirkler med fødderne.

    Udspændingsøvelser

    - hold strækket 20-30 sekunder under hver øvelse.

    Sidebøjning for nakken:

    1. Sid med ret ryg og træk hagen ind.
    2. Læg højre øre mod højre skulder og læg højre hånd på venstre øre - hånden skal ligge og ikke trække.

    Gentag til modsatte side.

    Skrå sidebøjning for nakken:

    1. Sid med ret ryg og træk hagen ind.
    2. Læg højre øre mod højre skulder. Drej hovedet, så du kigger mod højre armhule. Læg højre hånd skråt om på baghovedet - hånden skal ligge og ikke trække.

    Gentag på modsatte side

    Bagside af lår:

    1. Sid langt fremme på en stol. Det ene ben bøjet og det andet strakt.
    2. Læn dig forover med ret ryg, så det er i hoften du bøjer og så det strammer i baglåret på det strakte ben. Strækket øges ved at vippe foden opefter.

    Gentag til modsatte side.

    Lægmuskel øvre:

    1. Skridtstående mod væg. Fødderne peger lige frem. Bagerste ben skal være strakt og forreste ben bøjet.
    2. Flyt vægten tilbage på bagerste ben og pres bagerste hæl i underlaget, så det strammer i læggen.

    Gentag på modsatte side.

    Lægmuskel nedre:

    1. Skridtstående mod væg. Fødderne peger lige frem. Bagerste ben skal være let bøjet og forreste ben bøjet.
    2. Flyt vægten frem på forreste ben og pres bagerste hæl i underlaget, så det strammer nederst i læggen.

    Gentag til modsatte side.

    OBS: må først udføres efter 8 uger!

    Udspænding af brystmuskler:

    1. Stå med siden til væggen. Læg hånd og underarm på væg i skulderhøjde - kan varieres med hånd og underarm over skulderhøjde for de nedre muskelfibre og under skulderhøjde for de øvre muskelfibre.
    2. Rotér overkroppen væk fra væggen.

    Gentag til modsatte side.

    Redaktør