Hæmodialyse med en AV-fistel eller graft

Information til patienter og pårørende

Du har fået anlagt en AV-fistel eller en graft og skal fremover i bloddialyse. Det kaldes også hæmodialyse efter det græske ord for blod. Hæmodialyse er nødvendig, når dine nyrer ikke selv er i stand til at rense dit blod for affaldsstoffer, regulere salte og surhedsgrad samt fjerne eventuel overskydende væske fra kroppen. 

Der går cirka 4 uger efter operationen, før din AV-fistel eller graft kan bruges til hæmodialysebehandling. AV-fistlen skal have tid til at modnes og blive tykkere, og graften skal have tid til at gro fast. Hvis du allerede har et hæmodialysekateter, bruger vi det, indtil din AV-fistel eller graft kan bruges. Når AVfistlen/graften er velfungerende, fjerner vi dit hæmodialysekateter. 

En hæmodialysebehandling varer oftest 4 timer. 

Det er en stor hjælp, hvis du medbringer dit gule sundhedskort, hver gang du skal til behandling.

FØR BEHANDLINGEN

Du bliver vejet

Du skal vejes både før og efter behandlingen. På den måde kan vi vurdere, hvor meget overskydende væske, der skal fjernes under behandlingen. Det, du vejer efter behandlingen, kaldes ”tørvægt”. Tørvægt er en betegnelse for din vægt uden overskydende væske i kroppen. Det er lægen, der fastlægger din tørvægt ud fra en vurdering af blandt andet blodtryk og eventuel væskeophobning i lunger og ben.

BEHANDLINGEN

Hæmodialysemaskinen kobles til

Når du skal i behandling med hæmodialyse lægger vi to kanyler i din AV-fistel/graft, så vi kan lede en mindre mængde af dit blod ud til hæmodialysemaskinen.

Blodet renses

Dit blod passerer igennem en kunstig nyre – også kaldet et filter. Filtret renser dit blod for affaldsstoffer, regulerer salte og surhedsgrad samt fjerner eventuel overskydende væske.

Gener ved hæmodialysebehandlingen

Der er personale til stede under hele forløbet, og behandlingen er normalt ukompliceret. Du kan dog godt opleve lidt smerte og ubehag specielt de første gange, der stikkes i AV-fistlen/graften. Hovedpine, blå mærker og muskelkramper i benene kan også forekomme. Du kan føle dig træt og drænet for energi under og efter behandlingen. Det en god idé at spise et mellemmåltid efter behandlingen for at få ny energi.

Du får løbende taget blodprøver

Hvor ofte du skal behandles med hæmodialyse afhænger af, hvor mange affaldsstoffer, der er i dit blod. Du får derfor løbende taget blodprøver. Som regel skal man have hæmodialysebehandling 3 gange om ugen.

Mad og drikke

Du må gerne have mad med, som du kan spise under dialysebehandlingen. Du kan også få en sandwich på hospitalet. Der er kaffe, te og proteindrik, som du kan få under behandlingen.

Underholdning

Det er muligt at se tv under behandlingen. Du skal selv medbringe hovedtelefoner. Der er også adgang til trådløst internet. Du kan også sagtens få ro til at læse eller få en lur under behandlingen. 

Telefon

Du må gerne bruge din mobiltelefon, når bare du viser hensyn til dine medpatienter. 

Besøg

Besøgende er velkomne under behandlingen.

EFTER BEHANDLINGEN

Fjern plastret

Når behandlingen er slut, fjerner vi de to kanyler og sætter plaster på. Plastret må du selv fjerne efter cirka 6 timer. 
Undgå kraftig brug af din arm Du skal undgå kraftig brug af armen, den dag, du har været i behandling for at forhindre, at indstiksstederne springer op og begynder at bløde.

Vær opmærksom på blødninger

Hvis AV-fistlen/graften begynder at bløde, er det vigtigt, at du eller en pårørende straks sætter en finger eller gazetampon over hullet, trykker på det, indtil blødningen standser, og løfter din arm op over hjertehøjde. 

Blødningen kan vare 5-10 minutter. Hvis blødningen ikke er stoppet inden da, skal du kontakte klinikken eller den vagthavende nefrologiske læge. Se kontaktinformationen nederst. 

Vær opmærksom på betændelse

Hvis det har blødt fra såret, skal du være opmærksom på, at der kan gå betændelse i såret, som skal behandles med antibiotika. Det sker yderst sjældent, men du skal kontakte os, hvis du oplever:

  • rødme
  • hævelse 
  • ømhed
  • en varm fornemmelse omkring såret
  • feber
  • mavesmerter.

FORVENTNINGER TIL DIG

Deltag i din egen behandling

Hæmodialysebehandlingen er et samarbejde mellem dig og personalet i klinikken. Vi vil råde og vejlede dig til, hvad du selv kan gøre, for at behandlingen forløber godt. 
Vi tilstræber, at du tager del i behandlingen i det omfang, det er muligt for dig. 

Vitaminer og mineraler

Du bør kun spise vitaminer og mineraler efter samråd med en læge. 

Læg en plan for din kost

Kosten er vigtig, når du er i hæmodialysebehandling. Derfor skal du lægge en plan for din kost i samarbejde med en af vores kliniske diætister, som tager udgangspunkt i dine nuværende madvaner. 

Samarbejdet med diætisten indledes med en samtale. Vi vurderer også løbende din ernæringstilstand i klinikken. 

KONTAKT OG MERE VIDEN

Læs mere om dialyse

Du kan læse mere om hæmodialyse på www.sundhed.dk. Søg på ’dialyse’.

Patientforening

Du kan også kontakte Nyreforeningen, som er en patientforening for nyresyge. Du kan læse mere på deres hjemmeside: www.nyreforeningen.dk 

Redaktør