HCG test

En HCG-test undersøger om testiklerne kan producere normale mængder af testosteron.

Husk sundhedskort

Dekorativt billede
Dekorativt billede

Hvad er baggrunden for en HCG-test?

HCG er en forkortelse for hormonet Humant Chorion Gonadotropin.

I et område i hjernen (benævnt hypofysen) produceres hormonet luteiniserende hormon (forkortet LH). LH regulerer testiklernes produktion af det mandlige kønshormon testosteron.

HCG har samme effekt på testiklerne, som LH har. Dog har HCG en mere langvarig effekt, hvilket udnyttes ved undersøgelsen.

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Med HCG-testen undersøges, om testiklerne kan producere normale mængder af testosteron.

Hvordan udføres testen?

Undersøgelsen kræver ingen forberedelse.

Først tages en blodprøve (start-blodprøve) fra en blodåre i armen. Herefter gives en indsprøjtning med HCG i en muskel. Efter 3 døgn tages der en blodprøve igen (slutblodprøve). I blodprøverne undersøges, om indsprøjtningen med HCG medfører en normal stigning i testosteron.

Er der bivirkninger?

Der er sædvanligvis ingen bivirkninger til undersøgelsen. I meget få tilfælde kan der komme lidt ømhed omkring brystvorterne i dagene efter indsprøjtningen med HCG. Bivirkningerne hører op igen, i takt med at effekten af HCG ophører.

Hvor udføres testen?

Undersøgelsen foretages på Afdeling for Vækst og Reproduktion.

Slutblodprøven tages enten i klinikken på Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet (afsnit 9541) eller hos din praktiserende læge. Hvis din praktiserende læge skal tage slutblodprøven, skal dette aftales med Afdeling for Vækst og Reproduktion.

Svar på undersøgelsen?

Du får svar på undersøgelsen hos din læge i Afdeling for Vækst og Reproduktion enten ved fremmøde i klinikken eller ved telefonisk kontakt fra lægen. Dette aftales ved undersøgelsens start.

Der kan gå op til 4 uger fra slutblodprøven tages, og indtil svaret på undersøgelsen foreligger. 

Dekorativt billede
Dekorativt billede
Logo for Afdeling for Vækst og Reproduktion
Redaktør