Gastroskopiundersøgelse

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm.

Kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm for at undersøge for åreknuder i spiserøret og vurdere forholdene i mavesækken.

Hvad er en gastroskopi?

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm.
Undersøgelsen udføres ved at lægen fører en bøjelig slange på tykkelse med en lillefinger (endoskop = gastroskop) ind i munden og ned gennem spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. Gastroskopet er på spidsen forsynest med et kamera, som er tilsluttet en fjernsynsskærm og gennem kameraet kan lægen efterse slimhinden, samt undersøge om der skulle være åreknu- der i dit spiserør.

Ved behov for vævsprøver kan lægen føre en lille tang gennem gastroskopet og helt smertefrit tage vævsprøverne. Ved fund af åreknuder vil disse kunne behandles gennem gastroskopet.

Forberedelser før undersøgelsen

Du skal et par dage før undersøgelsen have taget blodprøver enten på dit lokalsygehus eller hér på Rigshospitalet.

Du skal være fastende i minimum 6 timer før undersøgelsen. Indtil 2 timer før må du heller ike tygge tyggegummi eller ryge. Nødvendig medicin i form af tabletter må indtages som vanligt med få mundfulde vand.

Hvis du har sukkersyge der behandles med tabletter, skal du vente med at tage medicinen til efter undersøgelsen. Får du insulin, kan det også være nødvendigt at vente med at tage det til efter undersøgelsen. Det vil vi planlægge forud for undersøgelsen, når du møder i afsnittet.

Det kan envidere være nødvendigt at holde pause med blodfortyndende medicin i forbindelse med din undersøgelse og behandling. Dette vil du få besked om i dit indkaldelsesbrev.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du vil blive lokalbedøvet i svælget med en spray for at dæmpe svælgreflekserne i halsen. Hvis du ønsker at få beroligende medicin, bliver der lagt en tynd kanyle i blodåre i armen, som medicinen gives igennem.

Hvis du har fået indsat kroner, stifttænder, broer eller lignende bedes du oplyse om dette. Hvis du har protese, skal denne tages ud før undersøgelsen.

Under undersøgelsen ligger du på venstre side. Du får en bidering mellem tænderne og den kikkert, der bruges til undersøgelsen. Det kan være ubehageligt at få gastroskopet gennem halsen, men selve undersøgelsen gør ikke ondt. Der pustes luft ned i mavensækken under undersøgelsen og dette
kan give let ubehag og tendens til bøvsen. Luften suges ud igen ved undersøgelsens afslutning.

Du kan trække vejret normalt under hele undersøgelsen, som sjældent varer mere end 10 minutter.

Hvis du har åreknuder i spiserøret og lægen finder grund til at behandle disse, vil gastroskopet tages op og gøres klar til behandling. Behandlingen vil være elastikbehandling, hvor åreknuderne afsnøres ved påsætning
af elastikker (banding). Elastikkerne vil selv falde af, når åreknuderne er skrumpet. Det sker efter 3-7 dage.

Efter undersøgelsen

Du skal fortsat være fastende 1 time efter undersøgelsen, da den lokalbedøvende medicin, du har fået i svælget, kan medføre risiko for fejlsynkning. Har du fået behandelt åreknuder med påsætning af elastikker, må du i de følgende 4 timer kun få kold, flydende kost og derefter flydende kost indtil næste morgen. Efter behandling med elastikker kan du opleve at have let besvær med at synke i det første døgn efter behandlingen.

Før du forlader afsnittet, vil du få besked om resultatet af undersøgelsen og om eventuelle forholdsregler. Afhængig af fundende ved undersøgelsen vil vi planlægge det efterfølgende kontrolprogram, som du også vil blive informeret om.

Hvis du har fået beroligende medicin i forbindelse med gastroskopien, må du ikke føre motorkøretøj, cykel, betjene maskiner eller farligt værktøj de kommende 24 timer.

Risiko for komplikationer

Der er en lille risiko for komplikationer ved gastroskopi (1 ud af 10.000 tilfælde). Der kan forekomme overfølsomhed overfor den anvendte medicin. Meget sjældne komplikationer er hul på spiserøret/mavesækken eller blødning fra slimhinden. Disse komplikationer viser sig ved ved svære mavesmerter, blodige eller sorte opkastninger og/eller høj feber.

I alle tilfælde hvor der er mistanke om bivirkninger, beder vi dig om at kontakte sengeafsnit 3164 på 35 45 31 64. Er det uden for dagtid, bedes du kontakte Rigshospitalet på 35 45 35 45 og bede om vagthavende læge på Afdeling for Tarmsvigt og Leversygdomme.

Redaktør