Gastroskopi og koloskopi

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, og koloskopi er en undersøgelse af tyktarmen og den nederste del af tyndtarmen.

- udrensning under indlæggelse

Vandflaske

LÆS HELE VEJLEDNINGEN - SE INSTRUKS OM UDRENSNING PÅ BAGSIDEN

Hvad er Gastroskopi?

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Kikkerten føres gennem mund og svælg, mavesæk og tolvfingertarm mens der tages billeder/video af din slimhinde. Når du får foretaget gastroskopien samtidigt med koloskopien, får du medicin i en blodåre, som vil få dig til at sove. Du vågner straks efter undersøgelsen.

Hvad er koloskopi?

Kikkert undersøgelse af tyktarmen er en sikker og effektiv måde at se, vurdere og kontrollere sygdomme i tyktarmen og den nederste del af tyndtarmen. I forbindelse med undersøgelsen, er det muligt at tage vævsprøver, fjerne polypper eller udvide forsnævringer.

Forholdsregler

Hvis du er i blodfortyndende behandling eller får hjertemagnyl, acetylsalicylsyre eller lignende skal du se under Supplerende oplysninger nedenfor, og eventuelt afklare det med sygeplejersken/lægen inden indlæggelsen. Hvis du får jern tabletter, skal du holde pause fra 7 dage før undersøgelsen.

Forberedelse

Se bagsiden for instrukser om, hvordan du forbereder udrensning derhjemme fra 7 dage før undersøgelsen.

Se bagsiden for instruks om udrensning og forberedelser dertil i ugen op til.

Det er vigtigt at du er ordentligt udrenset, for at lægen kan se tarmens slimhinde ordentligt. Hvis du ikke er udrenset godt nok, kan undersøgelsen blive mere smertefuld og der er øget risiko for komplikationer.

Jo bedre du følger vejledningen, jo mindre sandsynlighed er der for at du skal have lavement (mekanisk skyldning via endetarmen) om morgenen. Din egen indsats er derfor vigtig og du bør følge vejledningen for udrensning.

Undersøgelsen

Selve undersøgelsen varer ca. 1 time. Forud for undersøgelsen anlægges en intravenøs adgang (drop) i hånden til medicin. Du vil normalt kunne udskrives samme dag. Du må ikke selv køre bil eller cykel og det kan være en fordel at blive hentet hvis det er muligt. Først næste dag må du køre bil eller cykel. Hvis der er foretaget fjernelse af større polypper eller udvidelse af forsnævringer vil vi gerne beholde dig til næste dag.

Svar på undersøgelsen

Normalt vil undersøgeren give et umiddelbart svar i forbindelse med undersøgelsen og et skriftligt svar til afsnittet. Du får mulighed for at få uddybet svaret enten senere på afsnittet eller ambulant. Endeligt svar kan først gives når der er svar på biopsier efter ca. 10 dage. Du skal derfor sørge for at få en tid i klinikken ca. 14 dage efter undersøgelsen, medmindre der er truffet en anden aftale.

Siddende læge og patient

Er der risiko ved undersøgelsen?

Ved koloskopi forekommer der komplikationer f. eks. blødning eller hul gennem tarmens væg i mindre end 1 ud af 1000 tilfælde. Hvis vi i forbindelse med undersøgelsen finder polypper eller forsnævringer i tarmen, vil vi behandle dem om muligt. Det betyder at risikoen ved undersøgelsen kan være lidt højere end du er blevet oplyst om.

Når der er fjernet polypper eller udført anden behandling i forbindelse med undersøgelsen, forekommer komplikationer i 1 ud af 100 tilfælde. I enkelte tilfælde, kan sådanne komplikationer nødvendiggøre en operation. Symptomerne er svære mavesmerter, feber eller blødning fra tarmen. Der kan også være overfølsomhed eller kraftig reaktion ved medicinen.

I alle tilfælde med mistanke om bivirkninger eller komplikationer, beder vi dig om at kontakte Afdeling for Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 3164 (35 45 31 56) eller Afdeling for Tarmsvigt og Leversygdomme, sengeafsnit 3124 (35 45 31 24).

Supplerende oplysninger

Er du kronisk forstoppet, kørestolsbunden eller har sygdomme der hindrer tarmens normale bevægelsesmønster, bedes du kontakte Tarmsvigt og Leversygdomme, sengeafsnit 3124 på tlf. 35 45 31 24. Så sørger vi får at forberede et særligt udrensningsprogram for dig.

Blodfortyndende behandling m.m.

Kontakt afsnittet hvis du:

  • Er i blodfortyndende behandling
  • Er i behandling med smertestillende gigtmedicin
  • Har hjerteklap, stent i hjertet kranspulsåre eller har haft blodprop inden for de sidste 3 måneder.

Hvorfor indlæggelse

De fleste steder udføres undersøgelsen ambulant. Det har vi valgt ikke at gøre. Mange af jer er rigtig syge i tarmen og har vanskeligt ved at opnå en tilstrækkelig udrensning hjemme. Under indlæggelsen sikrer vi, at du er ordentligt udrenset.


Har du spørgsmål til indlæggelsen eller udrensningen, kontakt da venligst afdelingen.

Sådan udrenser du tarmen - Gastroskopi og koloskopi

En succesfuld udrensning af tyktarmen afhænger af hvordan din tarm fungerer og om du følger vejledningen. Du indlægges til udrensing for at sikre, at tarmen er ordentligt udrenset og undersøgelsen kan gennemføres.

DAGENE OP TIL UNDERSØGELSEN

7 dage før undersøgelsen skal du pausere med jerntilskud. Du kan starte igen efter undersøgelsen.

5 dage før undersøgelsen skal du undgå kerner i brød, frugt og grønt.

Dagen før udrensning: Let morgenmad (undgå mælkeprodukter og fiberholdig kost). Du må gerne spise lyst brød/toast, croissant, honning, gele (syltetøj uden kerner), æg, avocado, kylling (uden skind), kartofler (uden skræl), hvide ris, hvide pasta, gennemkogte grøntsager, klar suppe. Drik mindst 3 glas vand til måltiderne.

Vigtigt: Efter kl. 10 må du kun indtage tyndt flydende (klar suppe uden fyld, buillon, saft, vand, te, kaffe, sodavand, juice uden frugtkød. IKKE mælkeprodukter!)

Først efter undersøgelsen må du spise igen. Du kan bede om en pille mod kvalme, hvis du får brug for det.

Sygeplejersken vil følge din udrensning, og om nødvendigt får du ekstra udrensningsvæske.

SÅDAN TAGER DU MOVIPREP (KL. 10 OG KL. 17 DAGEN FØR UNDERSØGELSEN)

  • Moviprep blandes med 1 liter vand
  • Drik blandingen indenfor 1 time
  • Drik herefter minimum 3 liter fordelt over nogle timer. Du skal formentlig drikke mere end hvad du synes er behageligt (saft, vand, te, kaffe, sodavand, juice uden frugtkød. IKKE mælkeprodukter!)
  • Sygeplejersken kontrollerer effekten af udrensningen om eftermiddagen (ca. kl. 13) samt om aftenen (ca. kl. 21). Fortsæt med at drikke tynde væsker indtil sygeplejersken har sagt at du er udrenset.
  • Hvis du ikke har effekt af udrensningen når sygeplejersken kontrollerer, får du udleveret en ekstra udrensningsvæske.
Vandglas i hånd
Redaktør