GON-blokade (blokade af Greater Occipital Nerve) - behandling

En blokade af en nerve (Greater Occipital Nerve/GON) i nakken kan afbryde ophobede anfald hos patienter med klyngehovedpine. Blokaden behandles med indsprøjtning af binyrebarkhormon og et lokalbedøvende middel i nakken.

En blokade af en nerve (Greater Occipital Nerve/GON) i nakken kan afbryde ophobede anfald hos patienter med klyngehovedpine.

Præparatet

Ved blokaden indsprøjtes binyrebarkhormon og et lokalbedøvende middel i en nerve i nakken (GON). Blokaden virker ved at bedøve nerven og ved at hindre smerteimpulser i at nå hjernen. Blokaden kan således afbryde ophobede anfald og kan have forebyggende effekt i 4 uger eller mere efter indsprøjtningen.

Bivirkninger

En GON-blokade tåles generelt godt. Der kan forekomme ømhed og følelsesløshed omkring indstiksstedet, men dette forsvinder igen inden for nogle få timer.

Sukkersygepatienter kan opleve svingende blodsukker.

I sjældne tilfælde kan opleves hårtab, og der kan opstå en lille fordybning i vævet omkring indstiksstedet.

Når du får behandlingen

Lægen eller sygeplejersken starter med at finde nerven, der løber midtvejs mellem nakkefremspringet og knoglefremspringet bag øret på den side, hvor du får dine anfald. Ofte vil du selv med en finger, kunne mærke præcis, hvor du er øm. Området sprittes af og herefter anvendes en tynd nål til at anlægge blokaden. Væsken fordeles flere steder omkring nerven for at sikre at hele området bedøves. Hvis lægen skønner det nødvendigt, kan blokaden lægges i begge sider af nakken. Da nerven (GON) sidder uden på kraniet, skal du ikke være bekymret for, at nålen kan ramme hjernen.

Behandlingen tager nogle få minutter og kan føles mere ubehagelig end egentlig smertefuld. Nogle oplever en kortvarig varm fornemmelse i baghovedet i forbindelse med indgrebet. Du vil muligvis få en hævelse under huden omkring indstiksstedet, men denne forsvinder igen indenfor nogle få timer og er helt ufarlig.

Virkning

Hvis der effekt af behandlingen, indtræder denne 1-7 dage efter blokaden er lagt. Der kan være effekt i 4 uger, nogle gange længere.

Efter behandlingen

Hvis du ellers føler dig godt tilpas efter behandlingen, kan du godt køre hjem umiddelbart efter.

Der bør normalt gå minimum 3 måneder mellem hver blokade, men den kan i nogle tilfælde gives oftere, hvis lægen skønner det nødvendigt. 

Sygeplejegruppens telefon

Har du spørgsmål til din behandling, kan du ringe til sygeplejegruppen.

Afbud og tidsbestilling

I tilfælde af afbud kan du sende en mail til hovedpine@regionh.dk eller ringe til sekretæren i Dansk Hovedpinecenter.

E-journal

Du kan læse i din egen journal på sundhed.dk.

Redaktør