Frikost-undersøgelse

Undersøgelsen foregår over 4 døgn, hvor vi vil afklare tarmfunktionen ved at måle kost- og væskeindtagelsen samt udskillelsen af urin og afføring.

Undersøgelsen foregår som et samarbejde mellem sygeplejersker og bioanalytikere. Du bliver indlagt på sengeafsnittet og instrueres af afdelingens bioanalytikere.

Du møder på Tarmsvigt og Leversygdomme, sengeafsnit 3124 mellem kl. 8-9. Du må IKKE have spist morgenmad inden.

Hvad er Frikost-undersøgelse?

Undersøgelsen foregår over 4 døgn, hvor vi vil afklare tarmfunktionen ved at måle din kost- og væskeindtagelse samt udskillelse af urin og afføring. Derved kan vi vurdere tarmens optagelse af næringsstoffer og væske. Undersøgelsen kræver, at du deltager aktivt.

Selve undersøgelsen

Alt, hvad du spiser og drikker, skal registreres ved afvejning og afmåling. Afvejningen foregår med husholdningsvægt. Alt, hvad du indtager i de 4 døgn, skal nøje afvejes på denne vægt og en tilsvarende mængde kost og drikkevarer skal opsamles i udleverede spande/dunke. 

Kostens indhold

Du må spise og drikke lige hvad du har lyst til under indlæggelsen, blot du lægger tilsvarende mængder i de udleverede spande. Dette gælder også slik, kager, sodavand, øl, vin og lignende. Salt og peber, der drysses på maden, skal i tilsvarende mængde drysses i spanden. Mad opsamles i spand, drikkevarer opsamles for sig i en dunk. Medicin lægges ikke i spandene!

Praktisk

Bioanalytikeren vil udlevere spande og dunke til opsamling af kost, drikkevarer, afføring og urin. Det er vigtigt, at du går på toilettet før undersøgelsen starter, og at du tilsvarende afslutter undersøgelsen 4 døgn senere ved at benytte spandene.

Det er vigtigt for undersøgelsens resultat, at du er meget omhyggelig med opsamlingerne, således at hverken urin, afføring, kost  eller drikkevarer går til spilde.

Øvrige undersøgelser

Under indlæggelsen bliver du tilbudt en undersøgelse af din fedt-, muskel- og knoglemasse samt en måling af mineralindholdet i dine knogler for at påvise evt. afkalkning. Denne undersøgelse foregår i Tarmsvigt og Leversygdomme, klinik 2101, som findes i opgang 2, 10. etage. 

Vigtigt

Senest 5 dage før indlæggelsen skal du ringe til sengeafsnittet på tlf. 35 45 31 24 (hverdage 8-14) angående kostvaner og særlige behov.

Redaktør