Forkølelse

Information om forkølelse hos børn, samt behandlingsmuligheder.

Forkølelse er en virusinfektion i næse og svælg, som kan brede sig til de nedre luftveje. Der findes mange forskellige forkølelsesvira, og de fleste mennesker er forkølede en eller flere gange årligt. Mindre børn rammes hyppigere og har i gennemsnit 6-8 årlige forkølelser.

Smitte

Virus smitter via sekret fra næsen, som kommer på tøj, hænder, døre og lignende, f.eks. efter at man har hostet, nyst eller pudset næse. Man bliver syg 1-5 dage efter, at man har været udsat for smitte.

Der er størst sandsynlighed for at blive forkølet om vinteren. Dette kan skyldes, at man tilbringer mere tid indendørs, hvor betingelserne for virusspredning er gode.

Symptomer

De typiske symptomer på forkølelse er nysen, løbenæse, stoppet næse, træthed, løs hoste og ondt i halsen. Feber er et hyppigt symptom, men
feberen er sjældent særlig høj. Sygdommen tager som regel en uges tid, men hosten kan ofte vare flere uger.

Indimellem kommer der komplikationer som f.eks. mellemørebetændelse, astmatisk bronkitis, øjenbetændelse, lungebetændelse og bihulebetændelse.

Hvornår skal man søge læge?

Søg læge, hvis barnet har svært ved at trække vejret, hoster, har ørepine, pus i øjnene eller feber i mere end tre dage. Søg også læge, hvis noget ved tilstanden bekymrer jer.

Behandling

Antibiotika hjælper ikke mod virus, men man kan lindre symptomerne på flere måder:

  • Barnet bør sove med løftet hovedgærde for at lette vejrtrækningen
  • Saltvandsdråber til næsen bruges for at løsne sejt snot. Dråberne kan købes på apoteket, men kan også laves ved at tilsætte ¼ teske bordsalt til en kop lunkent vand
  • Næsesuger - kan købes på apoteket
  • Næsespray mod stoppet næse. Må kun gives til børn over 2 år og max. i 10 dage (f.eks. Otrivin Junior)
  • Paracetamol (mixtur eller stikpille) gives i doser efter barnets vægt - kan nedsætte feberen og reducere smerter. Derved øges chancen for, at barnet vil spise og drikke.

Det er vigtigt, at barnet får rigeligt med væske i sygdomsperioden.

Hostestillende medicin bruges ikke til små børn. Hostesaft i håndkøb er ofte uden særlig virkning.

Barnet kan komme i institution, når feberen er ovre, og det er frisk nok til at lege med de andre børn.

Forebyggelse

Forkølelse kan ikke undgås helt, men smitten kan reduceres med en god håndhygiejne, og ved at barnet lærer at hoste og nyse ned i ærmet, så det
ikke smitter andre.

Undlad at ”rense” barnets sut ved at putte den i munden.

Redaktør