Forkalkning i halspulsåren - hjemme igen efter operation

Efter operation for forkalkning i halspulsåren er der forholdsregler, det er vigtigt at være opmærksom på.

Ubehag eller smerter

Ring 112, hvis du får symptomer på blodprop i hjernen

I meget sjældne tilfælde kan du igen få en blodprop i hjernen. Ring 112, hvis du bliver lammet i den ene del af kroppen eller ansigtet eller får problemer med at tale, koordinere og balancere.

Ring 112 ved kraftig blødning

Hvis det pludseligt bløder kraftigt fra operationssåret, eller der er en voksende blodansamling omkring det område, skal du ringe 112, sidde op og presse hårdt på såret. Det er yderst sjældent, at det sker.

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være hævet og øm omkring sårene. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i et sår. Det er sjældent, at det sker, men hvis det sker, skal det behandles. Du skal kontakte egen læge eller akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Forværring af ømhed.
  • Øget rødme.
  • Øget hævelse eller en bule ved et sår.
  • Øget varme omkring et sår.
  • Gullig væske fra et sår.
  • Et sår åbner sig.
  • Feber over 38 grader uden, at der er anden grund til det.

Du kan få hovedpine

Du kan få hovedpine efter operationen. Hovedpinen skal gerne holde op, når du lægger dig ned og hviler. Hvis hovedpinen fortsætter, skal du kontakte os med det samme.

Du kan blive hæs eller få synkebesvær

Enkelte oplever, at stemmen bliver hæs i forbindelse med operationen. Det går oftest over. Hvis det bliver ved, skal du kontakte os. Hæshed kan være tegn på, at stemmelæben er påvirket, og det skal eventuelt behandles.
Du kan også have fornemmelsen af en klump i halsen. Det skyldes ofte hævelse og forsvinder hurtigt. Hvis det bliver ved, skal du kontakte os. Enkelte gange kan det skyldes påvirkning af nerverne på halsen, og det skal eventuelt behandles.

Pleje og hygiejne

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå havet, gå i karbad eller svømmehal i de første 10 dage, da det øger risikoen for betændelse. Du skal duppe såret forsigtigt med et rent håndklæde eller en ren vaskeklud, når du tørrer dig, og gerne lufttøre lidt, før du tager tøj på.

Vær forsigtig, hvis du barberer dig

Du må gerne barbere dig på halsen efter operationen, men du skal være forsigtig i den opererede side, indtil såret er helet.

Du kan have nedsat appetit

Mange har mindre appetit efter en operation. Spis små, hyppige måltider i starten, og supplér eventuelt med proteindrikke. Når din appetit er tilbage, skal du spise fedtfattig mad med et lavt indhold af kolesterol. Du kan finde fedtfattige opskrifter blandt andet på www.hjerteforeningen.dk.

Du kan få søvnproblemer

Det er almindeligt at have søvnproblemer eller at være træt og have mindre overskud efter en operation. Hvis du har problemer med at sove, skal du forsøge at skabe en regelmæssig døgnrytme, hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag, også selvom du ikke har sovet ret meget. Frisk luft og bevægelse i løbet af dagen giver naturlig træthed og kan gøre det nemmere at falde i søvn. Du kan få mere viden på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Gode råd til en bedre søvn’ eller ’Søvnløshed’.

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, og du får et ar, skal du beskytte det mod direkte sol og solarium. Huden omkring arret er særligt udsat i forhold til solskoldning og kan blive mørk af solen. Den mørke farve forsvinder ikke igen. Vi anbefaler, at du dækker arret med tøj eller plaster de første 12 måneder efter operationen og derefter er omhyggelig med at bruge solcreme med høj faktor. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Stop med at ryge

Hvis du ryger, skal du stoppe med al tobak inklusiv e-cigaretter. Der findes mange forskellige måder at slippe vanen på. Du kan bruge nikotinerstatning i form af tyggegummi eller plaster i en periode eller tilmelde dig et rygestopkursus. Din egen læge eller kommune kan hjælpe dig videre, eller du kan søge hjælp hos Stoplinien: www.stoplinien.dk.

Hjælp din krop med at komme sig

Efter din operationen har bevægelse, kost, rygning og alkohol stor betydning for, hvor hurtigt du får kræfterne tilbage, og hvor godt dit sår heler. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.rigshospitalet.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Følelsesmæssige reaktioner er normale

Både patienter og pårørende får følelsesmæssige reaktioner, når alvorlig sygdom bliver en del af livet. Nogle oplever angst, utryghed eller svingende humør. Det kan være en god hjælp at tale med venner og familie eller med en psykolog. Du skal henvende dig til din egen læge, hvis du ønsker henvisning til en psykolog.

Tag medicin resten af livet

Vi anbefaler, at du fortsætter med blodfortyndende medicin, som forebygger blodpropper, resten af livet. Vi anbefaler også, at du resten af livet tager medicin, som sænker dit kolesteroltal. Du skal også sænke dit kolesteroltal med motion og ændrede kostvaner. Læs mere på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’kostråd ved forhøjet kolesterolniveau’.

Bevægelse og hvile

Undgå hård motion og tunge løft

Området omkring såret må ikke belastes. Derfor må du ikke cykle, dyrke motion eller løfte tunge ting over 2 kilo (1 kilo i hver hånd) den første uge.

Gå i mindst 30 minutter om dagen

Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig igen efter operationen. Vi anbefaler en daglig gåtur på mindst en halv time for at forebygge svækkede muskler og blodpropper.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Du kan genoptage seksuel aktivitet, når du har kræfter og lyst til det. Det kan ikke skade dig.

Praktiske forhold

Sygemelding

Vi anbefaler cirka 4 ugers sygemelding. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere. Hvis du har brug for en sygemelding, kan du få den hos din egen læge.

Vent med at køre bil

Når du har haft en blodprop, må du ikke køre bil, motorcykel eller andre køretøjer i en periode. Du taler med de læger, der har behandlet din blodprop, om hvad der gælder for dig. Hvis du kører erhvervskørsel, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler.

Kom til kontrol

Du bliver tilbudt at komme til en opfølgende kontrol hos os cirka 6 uger efter din operation. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post.

Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det, og vi ultralydsskanner den opererede pulsåre. Hvis du har spørgsmål til os denne dag, kan det være en god idé at skrive dem ned hjemmefra. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Undersøg, om du har en forsikring mod kritisk sygdom

Vi anbefaler, at du undersøger, om du er forsikret mod kritisk sygdom via dit arbejde eller via en privat forsikrings- eller pensionsordning. Du kan have ret til at få udbetalt et engangsbeløb.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Redaktør