Flysimulationstest

At bedømme ’flyve-egnethed’ hos børn og unge med lungesygdom og beslutte om personen med lungesygdom eventuelt skal have ekstra forsyninger af ilt med under flyveturen.

Patientinformation
Flysimulationstest (FST)
Måling af ”Flyve-Egnethed”

Undersøgelsen finder sted på afsnit 5003, opgang 5, stuen (ved Juliane Maries Vej), rum 403. Henvendelse i receptionen.

 

Aftalt dato_________ kl._________

Har du spørgsmål til undersøgelsen eller er du forhindret i at komme som aftalt, bedes du kontakte os på telefon 35 45 48 02 mellem kl. 8.00 og 9.00, mellem 10.00 og 12.30 og mellem 13.30 og 15.00. Det er meget vigtigt, at du møder op til den aftalte tid, da undersøgelsen er meget ressource- og tidskrævende, og ventelisten er lang.

Baggrund

I et almindeligt rutefly, der flyver ca. 10.000 meter over havets overflade, er der kun 15 % ilt i flykabinen mod de normale 21 % vi indånder ved havoverfladen.

Formålet med undersøgelsen

At bedømme ’flyve-egnethed’ hos børn og unge med lungesygdom og beslutte om personen med lungesygdom eventuelt skal have ekstra forsyninger af ilt med under flyveturen. Yderligere vurderes de fysiologiske mekanismer, som den lungesyge person kompenserer med under indånding af luft med mindre ilt i hvile og under let anstrengelse. Ophold i en lufthavn eller destination, som ligger i ca. 2000 meters højde, vil ligeledes udsætte personen for en lavere koncentration på 15 % ilt i indåndingsluften.

Er der forberedelser?

Medbring gerne en DVD-film, som er stille og rolig i handlingen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Med en maske for ansigtet sidder, ligger, står og går du, mens du indånder en speciel gas, som indeholder 15 % ilt imod det normale på 21 % i rummet. Du skal trække vejret ganske normalt. Du vil få en selvklæbende elektrode på maven og på fingeren, som måler saturationen, samt hvor meget ilt og kuldioxid du har i blodet under testen. Der kan indlægges pause, hvor du får masken af. Under hele testen kan du se DVD-film.

Speciel gas:

Gasblandingen, som indåndes under undersøgelsen, indeholder 15 % ilt opblandet med kvælstof som grundgas og overholder de internationale regler for renhed. Ilt og kvælstof er de gasser vi alle indånder fra atmosfæren, hvor der er 21 % ilt.

Hvem skal have foretaget undersøgelsen?

Patienter med meget dårlig lungefunktion.

Hvem foretager undersøgelsen?

Undersøgelsen foretages af en person, der helt specifikt er uddannet til at varetage denne undersøgelse (bioanalytiker, medicinstuderende, phd-studerende). Der kan forekomme oplæring/supervision af nyt personale imens undersøgelsen finder sted.

Hvor længe varer undersøgelsen?

Ca. 2½ time.

Er der ubehag eller bivirkninger?

Man kan blive tør i munden ved indånding af gasblandingen. Dette forsvinder dog hurtigt ved at drikke lidt vand. Den selvklæbende elektrode kan efterlade et lille rødt mærke på huden. Dette forsvinder dog efter nogle timer. Der er ingen kendte bivirkninger eller risici ved denne undersøgelse.

Svar på undersøgelsen

Når undersøgelsen er afsluttet skal alle data beregnes. Du vil derfor ikke få et svar samme dag. Resultatet af FST vil foreligge ca. en uge efter undersøgelsen og vil sammen med den ambulante konsultation indgå i den samlede bedømmelse af ”flyve-egnethed”.

Redaktør