Fjernelse af lymfeknuder - kikkertoperation

Information om operationen samt forholdsregler før og efter operationen.

Velkommen i Afdeling for Kvindesygdomme

Du skal indlægges til operation, og med denne folder vil vi give dig svar på nogle af de spørgsmål, du sikkert har, inden operationen. Afdelingens personale vil naturligvis også fortælle dig om den behandling, du skal have og svare på dine spørgsmål.

Det er vigtigt, du læser denne pjece grundigt igennem både før og efter indlæggelsen.

Dekorativt billede

Forholdsregler før indlæggelsen

Medicin

For at nedsætte risikoen for blødning under og efter operationen, bør du pausere med visse medicintyper før operationen:

 • Acetylsalisylsyre fx Kodimagnyl, Magnyl og Treo stoppes en uge før.
 • NSAID-præparater fx Brufen, Diclon og Ibuprofen stoppes to dage før.
 • Blodfortyndende/antikoagulerende medicin. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du være opmærksom på at holde pause med medicinen, som du har aftalt med lægen ved din konsultation.
 • Hvis du er i tvivl, bør du rådføre dig med en læge.
 • Husk at medbringe din vanlige medicin under indlæggelsen.

Naturmedicin

Visse former for naturmedicin kan også påvirke kroppen i forbindelse med en operation. Vi anbefaler derfor, at du 14 dage før en planlagt operation ikke tager følgende former for naturmedicin:

 • Baldrian og perikum (fx Valeriana officinalis) og Johannesblod (fx hypericum perforatum) giver forlænget virkning af bedøvelsen.
 • Stærk lakrids (fx Glycyrrhiza glabra) medfører blodtryksstigning.
 • Hvidløg, fiskeolie, gingko biloba og ingefær medfører en øget tendens til blødning.
 • Ephedra sinica (fx ma-huang, efedrin) og ginseng (fx Panax ginseng) kan medføre forhøjet puls og nedsætte virkningen af den blodfortyndende medicin, som du får forebyggende i forbindelse med en operation.

Alkohol og rygning

Når du skal opereres, er det vigtigt, at du forbereder dig til operationen. Jo bedre din krop har det, jo større er chancerne for et godt resultat. Derfor anbefaler sundhedsstyrrelsen, at du ikke drikker mere end 7 genstande ugentligt samt ophører med at ryge 6 uger før operationen, eller snarest muligt, da det nedsætter risikoen for komplikationer. Se i øvrigt: www.sst.dk.

Smertestillende behandling

Vi anbefaler, du indkøber tbl. Panodil og tbl. Ipren til efter udskrivelsen. Dette er håndkøbsmedicin.

Aftenen før operationen

Mødetid

Efter kl. 17 kan du ringe til det afsnit, hvor du skal indlægges og få oplyst mødetid på operationsdagen.

Fjernelse af kønsbehåring

Rasering foretages for at nedsætte risikoen for infektion i såret i forbindelse med operationen. Raseringen skal udføres, så der ikke er synlig hårvækst i stående stilling.

Udrensning

For at lette forholdene under operationen er det vigtigt, at den nederste del af tarmen er tømt. Du skal derfor udrenses med 1 stikpille i endetarmen. Stikpillen skal du tage ca. kl. 20.

Natten før operationen

Faste

For at mindske risikoen for opkastning under operationen, er det vigtigt, at mavesækken er tom. Derfor må du ikke spise eller indtage pastiller, bolsjer eller tygge tyggegummi efter kl. 02.

Tørste

I løbet af natten må du drikke vand, saft, te, eller kaffe uden mælk - og ikke andet. Kl. 06 anbefaler vi, du drikker 2 glas sød saftevand. Herefter må du ikke drikke mere. Har du diabetes, skal du drikke vand eller sukkerfri saft.

Morgenen på operationsdagen

 • Du skal tage bad og vaske hår.
 • Det er vigtigt at rense navlen grundigt.
 • Du skal undlade creme, neglelak og make up.
 • Du må ikke bære smykker eller have kontaktlinser i til operationen.
 • Ønsker du hovedbeklædning, udleveres denne af personalet.
 • Støttestrømper udleveres inden operationen og skal anvendes under hele indlæggelsen, da de nedsætter risikoen for blodpropper i benene.
 • Inden operationen får du medicin, som mindsker smerter og kvalme efter operationen.

Husk at medbringe

 • Toiletsager.
 • Morgenkåbe eller andet løst, behageligt tøj samt indesko.
 • Høretelefoner til TV på stuen (kan evt. købes i 7-Eleven på Rigshospitalet).
 • Evt. læsestof.
 • Der er mulighed for gratis at komme på internettet via din egen medbragte computer.

Operationen

Mange mennesker gør sig tanker om, hvad der foregår med deres krop under en bedøvelse. Vi lægger stor vægt på, at du bliver behandlet med respekt og omsorg - også mens du er bedøvet. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Der lægges et lille snit i navlen samt 2-3 små snit nederst på maven, hvor instrumenterne indføres. Under operationen pustes maven op med luft, så organerne bedre kan overskues og operationen udføres via instrumenterne.

Lymfeknuderne sidder langs de store kar i bækkenet. Lymfeknuder, der fjernes ved operationen, bliver mikroskopisk undersøgt. Svaret foreligger efter 12-14 dage. Inden du udskrives, aftaler personalet med dig, hvornår og hvordan du får svar på undersøgelsen.

Komplikationer

Ved en operation er der en lille risiko for komplikationer. Det kan dreje sig om blærebetændelse, blødning eller betændelse i sårene. I sjældne tilfælde kan der under operationen ske skade på det omkringliggende væv.

Opstår der komplikationer, vil lægen sørge for, du får den rette behandling. Det er normalt at have let temperaturforhøjelse de første dage efter operationen.

Efter operationen

Opvågning

Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor personale observerer dig og tager sig af dig. Du kommer tilbage til afdelingen efter et par timer.

Smerter og kvalme

Efter en kikkertoperation kan du forvente nogen smerter i maven og muligvis kvalme i nogle dage efter operationen. Dette er dog meget individuelt. Vi forsøger at gøre dig så fri for smerter og kvalme som muligt, så du hurtigere kan begynde at spise og drikke og komme ud af sengen. Du vil få udleveret fast smertestillende medicin, men har du brug for yderligere, må du endelig sige til.

Nogle patienter får forbigående smerter i højre skulder efter kikkertoperationen. Smerterne skyldes rester af den luft, der blev pustet ind i maven under operationen og som trykker på nerven til skulderen. Disse gener forsvinder igen, når luften absorberes af kroppen. Generne kan vare fra timer til 1-2 døgn. Jo mere du er oppe, jo hurtigere absorberes luften.

Kost og aktivitet

Vi stiler mod, at du kommer op at sidde og ud at gå allerede få timer efter operationen. Det er vigtigt, du selv er motiveret for at komme i gang igen. På patientstuerne findes en lamineret instruktion, der viser hvordan du mest hensigtsmæssigt kommer ud af sengen efter operationen.

For at forebygge risikoen for blodpropper vil du dagligt få en blodfortyndende indsprøjtning dagligt under indlæggelsen, og denne skal du fortsætte med 30 dage efter udskrivelsen. Dette vil du blive oplært i under indlæggelsen. Medicinen og yderligere information vil du få af sygeplejersken, når du bliver udskrevet.

Du må spise og drikke lige efter operationen.

Information og udskrivelse

Lægen informerer dig om operationen, og vi planlægger din udskrivelse. Udskrivelsen vil oftest finde sted same dag eller næste formiddag.

Vær opmærksom på, at hvis du udskrives samme dag, skal der være en voksen person hos dig 24 timer efter operationen. Du må ikke selv køre bil 24 timer efter operationen.

Sygemelding

Har du brug for en sygemelding, vil du få den udleveret ved udskrivelsen. Sygemeldingen vil oftest være på 1 uge.

Journalindsigt

Ønsker du at se din journal, kan du gå ind på www.sundhed.dk ca. en uge efter din operation.

Efter udskrivelsen

Forholdsregler

 • Du kan forvente, at der går nogle dage, inden du helt har genvundet dine kræfter og din energi.
 • Der er ingen faste regler for, hvor meget du må løfte efter en kikkertoperation, men får du smerter, bør du være lidt forsigtig de første dage.
 • Du må gerne dyrke almindelig motion som gåture, let løb og cykling.
 • Du må gerne tage brusebad men må først tage karbad og svømme, når sårene er helede (cirka 14 dage efter operationen).
 • De 2 første uger skal du undlade at rense navlen med en vatpind af hensyn til sårheling og for at undgå infektion.
 • Sårene er syet med tråd, der opløses af sig selv og skal derfor ikke fjernes.

Ved udskrivelsen vil du endvidere få udleveret og gennemgået en pjece om forholdsregler efter udskrivelsen.

Udlandsrejse

Da du er blevet opereret, er du ikke forsikret på vanlig vis de første 2 måneder efter operationen. Skal du ud at rejse, anbefaler vi derfor, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab.

Praktiske oplysninger

Parkering

Da Rigshospitalet har begrænsede parkeringsforhold:

 • kan indlagte patienter ikke få udleveret parkeringsbilletter
 • skal pårørende/besøgende bruge de opstillede parkeringsautomater på offentlig vej
 • er parkering mellem kl. 14.45 og kl. 06.30 gratis på Rigshospitalets område.

På vores afsnit kan informationssiden ”Parkering ved Rigshospitalet” udleveres, eller du kan finde relevante oplysninger på rigshospitalet.dk/praktisk.

Værdigenstande

Værdier og større pengebeløb mv. bør du ikke medbringe på hospitalet. Hospitalet er ikke ansvarlig for, hvis du under indlæggelsen mister personlige ejendele.

Telefon

Ved hver seng er der en telefon. Du kan ringe til danske mobil- og fastnettelefoner helt gratis. Ønsker dine pårørende at ringe til dig, er prisen for opkaldet den normale telefoniopkaldstakst. Brugen af telefon og telefonnummeret vil fremgå af en skriftlig vejledning på patientstuen.

Fjernsyn

Der er fjernsyn ved hver seng. For at kunne høre lyden, skal du bruge høretelefoner. Har du høretelefoner hjemme, kan du tage dem med, eller nye kan købes i 7-Eleven på Rigshospitalet.

Patientnet - trådløst internet

Der er mulighed for gratis at komme på internettet via din egen medbragte computer. Du skal kontakte afdelingens personale, hvis du ønsker at benytte dette. Du finder mere information på Rigshospitalets hjemmeside: rigshospitalet.dk/praktisk.

Bibliotek

Der er mulighed for at låne bøger på Rigshospitalets bibliotek i forhallen.

Redaktør