Fedtfattig kost til børn med chylothorax efter hjerteoperation

Efter en hjerteoperation er der risiko for at få chylothorax (lymfevæske i brysthulen). En speciel diæt er vigtig for behandlingen. Her findes eksempler og tips til hvad der må og ikke må spises.

Denne pjece er udarbejdet med henblik på kort at forklare hvad chylothorax er og hvordan den kostrelaterede del af behandlingen ser ud.

Hjerteafdelingens læger vil give en detaljeret information til dig om dit barns situation og det er lægen der beslutter hvilken behandling der er den optimale for netop dit barn.

Indhold

Forord
Hvad er Chylothorax?
Hvordan opstår det?
Symptomer
Afklaring af symptomer
Hvad har kosten med chylothorax af gøre?
Behandling
Dagskostforslag til fedtfattig kost
Produktforslag

Hvad er chylothorax?

Chylothorax betyder at lymfevæske siver ud i brysthulen fra
en utæthed på Ductus Thoracicus (store lymfegang).

Hvordan opstår det?

Chylothorax kan bl. a. opstå efter hjerteoperationer, især efter Total-Cavo-Pulmonary-Connection (TCPC) operationer og hjertetransplantationer. Tilstanden skyldes ofte at der er opstået læsion på Ductus Thoracicus i forbindelse med operationen.

Sypmtomer

  • Væsken, der kommer i barnets dræn bliver uklar og mælkehvid
  • Saturationen (iltmætningen i blodet) falder
  • Respirationsbesvær

Afklaring af symptomer

  • Chylothorax måles i drænvæske og blodprøver
  • Røngten/ scanning af brystet

Hvad har kosten med Chylothorax at gøre?

Når vi til dagligt spiser og drikker optages næringsstoffer fra kosten efterfølgende i vores mavetarmkanal. Inden da, er de blevet spaltet (opløst) til mindre dele gennem mange processer og ved hjælp af enzymer, som er med til at lette processerne.

Af de fedtstoffer der findes i vores kost er langt størstedelen fedtstoffer, som kaldes Long-ChainTriglycerider (LCT). Måden disse LCT- fedtstoffer optages på, er anderledes end for alle de øvrige næringsstoffer, idet de efter spaltning ikke optages i blodet, men transporteres i kroppen på en anden måde, nemlig i lymfen. Det er bl.a. dette fedt der bevirker at væsken i barnet dræn blilver uklar og mælkeagtig. Der findes fedtstoffer, som efter spaltning kan optages i blodet Medium–Chain Triglycerider (MCT), men de findes kun i meget begrænset mængde i vores daglige kost.

For at begrænse mængden af lymfevæske kan man nedsætte mængden af LCT-fedt i kosten og begrænse hvor meget væske barnet må drikke. Men en fedtfattig kost vil altid betyde, at der skal spises en større mængde mad, hvis den skal have samme indhold af kalorier/ kilojoule, end i en kost hvor fedtandelen er højere.

Da det ofte er svært for et nyopereret barn at spise store mængder mad, kan der være behov for at supplere kosten med MCT–fedt enten som olie, margarine eller pulver. Ligeledes kan der være behov for at tilsætte kulhydrat pulver til såvel mad som drikke, også for at øge energiindholdet i kosten.

Essentielle fedtsyrer er fedtstoffer (LCT-fedtstoffer), som vores krop ikke selv kan danne ud fra andre fedtsyrer, men som vi skal have tilført gennem kosten i en vis mængde. Det kan blive nødvendigt at supplere med det i barnet kost. LCT og MCT er ikke det samme som polyumættede og monoumættede fedtstoffer.

Behandling

Kan ud over diæten også være medicinsk og kirurgisk.

Formålet med diætbehandlingen er at nedsætte mængden af chylos, således at utætheden i Ductus Thoracicus kan lukke sig af sig selv. Diætbehandlingen vil normalt forløbe over flere uger og der udtrappes langsomt over 2-4 uger.

Diætbehandlet Chylothorax betyder at kosten kommer til at sådan ud:

  • Væskerestriktion (fastsættes af læge)
  • Fedtfattig kost (meget lavt indhold af LCT)
  • Evt. tilsætning af MCT-fedtstof
  • Evt. tilsætning af kulhydrat (specialprodukt)
  • Evt. tilskud af essentielle fedtsyrer
  • Tilskud af vitaminer og mineraler

Til mindre børn op til 1 år (der stadig ammes eller får modermælkeerstatning) anvendes en special moedermælkserstatning (Monogen). Der kan formentlig stadig ammes lidt, men hovedparten af diæten gives som Monogen. Herudover kan der gives mindre mængder af grød og frugt/grøntsagsmos.

Til børn over 1 år kan Monogen anvendes som supplement til den fedtfattige kost. Alle produkter der indeholder MCT-fedt kan give ondt i maven (meget luft), kvalme og diarré i starten. Derfor optrappes mængden over nogle dage. Når der ordineres fedtfattig kost, vil lægen altid henvise til diætist, som vil vejlede i hvordan den fedtfattige kost bedst kan gennemføres for dit barn og hvilke tilskud der vil være brug for i netop dit barns kost.

Hvis der ikke opnås tilfredsstillende resultat med diæten kan lægen ordinere parenteral ernæring. Parenteral ernæring er ernæring, der gives direkte i blodet og som indeholder alle nødvendige næringsstoffer og som kan tilsættes vitaminer og mineraler, hvis dit barn ikke selv kan spise en vitaminpille.

Dagskostforslag til fedtfattig kost

Der kan vælges frit mellem de forskellige forslag til hvert måltid

Morgen

  • Cheasy yogurt m. havregryn/Frosties/Rice Crispies
  • Corn Flakes/Frosties/Rice Crispies m. skummetmælk
  • Bolle (eller rugbrød) m. syltetøj/fedtfattigt kødpålæg/honning
  • Havregrød/havregryn m. skummet mælk og sukker

Formiddag

  • Frisk frugt (f.eks æble, pære, banan, appelsin)
  • 1 knækbrød eller ½ bolle uden fedtstof m. fedtfattigt kødpålæg
  • Gnavegrønt f.eks. gulerødder, agurk, tomat, sukkerærter, peberfrugt
  • 2 riskiks m. syltetøj

Frokost

  • Rugbrød uden fedtstof med fedtfattigt kød eller fiskepålæg
  • Ris/pasta/kartofler/pitabrød m. finthakkede grøntsager og magert kød/fisk, fedtfattig dressing/tomatketchup/tomatsovs uden fedtstof
  • Omelet af æggehvide m. fedtfattigt kød i strimler og grønt

Eftermiddag

  • ½ bolle/½ rugbrød/knækbrød m. syltetøj/honning/magert pålæg
  • Frisk frugt
  • Grov fedtfattig fuldkornskiks m. syltetøj
  • Gnavegrønt (se ovenfor)
  • Cheasy yogurt

Aften

  • Magert kød/fisk m. ris, pasta, kartofler m. grøntsags-/tomatsovs uden fedtstof/mager dressing og grøntsager
  • Grød m. frugt og skummetmælk
  • Rugbrød m. fedtfattigt kød/fiskepålæg og råkost/kogte/marinerede/ovnbagte grøntsager hertil fedtfattig grøntsagssovs/fedtfattig dressing
  • Grøntsagssuppe m. kød/fisk

Kød/fisk bør enten koges, tørsteges/steges m. MCT- fedtstof eller tilberedes i ovn. Der kan tilsættes MCT olie/pulver til de fleste af måltiderne.

Drikkevarer

Skummetmælk, cacaoskummetmælk, saft, juice, sodavand, vand

Produktforslag til fedtfattig kost

Brød, cerealier, ris, pasta og kartofler

Produkter som kan anvendes

Alle nedenstående produkter med lavt fedtindhold ~ max 2 g fedt/100g, hvede- og rugbrød ris, risnudler, pasta, kartofler, cerealier (uden nødder) og knækbrød.

Brug gerne fuldkornsprodukter.

Produkter som bør undgås

Brød m. fedtindhold over 2 g pr. 100 g, kage, småkager, wafler, pandekager, croissants, muffins, kiks med højt fedtindhold.

Tips

Mange Kohbergs og Schulstads brødprodukter har lavt fedtindhold, Rice Krispies, Frosties (Kellogs) Special K , riskiks, Wasa Crisp, Original og Rågi.

Obs. nogle knækbrød har højt fedtindhold.

Frugt

Produkter som kan anvendes

Alt frisk frugt.

Produkter som bør undgås

Avocado, kokosnød, oliven, frugtpålæg og frugtstænger, dadler, tørrede frugter som figner, abrikos, rosiner, svesker.

Tips

Brug frisk frugt som snacks.

Grøntsager

Produkter som kan anvendes

Friske, frosne og grøntsager på dåse. Gerne grøntsager med mange kostfibre som rodfrugter og kål.

Produkter som bør undgås

Grøntsager hvor der er tilsat fedt, fløde, ostesovs, eller stegte grøntsager

Tips

Kog/damp grøntsager, drys med krydderurter og krydderier for at give smag.

Mælk, yoghurt, ost

Produkter som kan anvendes

Skummetmælk, også cacaoskummetmælk (minimælk), hytteost og yoghurt med lavt fedtindhold (< 2,0g/100g).

Produkter som bør undgås

Sødmælk, letmælk, fløde, alle smøre -, smelte- og faste oste.

Tips

F.eks. Cheasy mælke produkter har lavt fedtindhold.

Kød, fisk, fjerkræ, æg

Produkter som kan anvendes

Meget magert kød uden synligt fedt, f. eks. filet, inderlår, mørbrad.

Mager fisk f.eks. rødspætte, torsk, sej, rejer, tun i vand. 

Fjerkræ uden skind f.eks. kyllingefilet, kalkun.

Æggehvide, magert kød pålæg (max 3g/100g).

Produkter som bør undgås

Fedt kød, fisk i olie, pølser, pizza, bacon, æggeblomme.

Tips

Kød og fisk bør koges, dampes eller steges i ovn eller på grill. Der bør ikke anvendes fedtstof til stegning, med mindre det er MCT-fedtstof.

Snacks, slik, nødder, og drikke

Produkter som kan anvendes

Riskager, sodavand uden sukker (kan også laves til is), bolcher, vingummi og lakrids (uden olie), marengs, sodavandsis.

Produkter som bør undgås

Kager, småkager, flødeis, chokolade, slik med nødder, chips, alle nødder, jordnøddesmør, Nutella.

Tips

Små stykker frugt kan fryses og sættes på pind.

Fedtstoffer og dressinger og andet

Produkter som bør undgås

Alle fedtstoffer: Kærgården smør, margarine, olie, mayonnaise, remoulade, dressinger, saucer.

Tips

Der kan anvendes fedtfrie dressing (check fedtindhold).

Redaktør