Fedtbiopsi

Fedtbiopsi foretages for at undersøge om der findes proteinaflejring (amyloid) i vævet, som giver årsag til gener fra nerverne. Biopsien er et led i en samlet udredning, og kan ikke stå alene for at give svar på årsag til symptomer.

Til udredning af nervesygdom.

Kort om proceduren

Proceduren har til formål at undersøge om du har proteinaflejring (amyloid) i dine væv som giver årsag til de gener du har fra dine nerver.

Denne prøve er en brik i en samlet udredning, og kan ikke stå alene for at give svaret på årsagerne til dine symptomer.

Forberedelser inden operation

Noget medicin og kosttilskud kan have betydning for dit blods evne til at størkne. Det er derfor vigtigt at du oplyser lægen, om du tager blodfortyndende medicin eller fx fiskeolie. Din fedtbiopsi kan blive udsat, hvis du har taget medicin, der påvirker dit blods evne til at størkne.

På dagen for biopsi

Der er ingen fysiske begrænsninger for, hvad du kan gøre inden biopsien. Efter biopsien har man som regel ikke de store gener, og man kan transportere sig hjem som man kom. Vi anbefaler, at man bruger et transportmiddel (bus, tog eller bil) og at man går stille hen til bus/tog efter biopsien. Cykling fraråder vi de første timer efter proceduren.

Det er en god idé at have bukser på som man let kan tage af og på og som sidder lidt løst på maven.

Du kan forvente, at besøget vil vare ca. 1 time. Du må ikke have creme på maven. Du skal ligge på ryggen, mens du får taget biopsien. Du får lagt en lokalbedøvelse på den ene side af maven, cirka 10 cm udfor/ved siden af navlen.

Herefter bliver et område på ca 20 cm i diameter afvasket sterilt. Der anlægges et lille snit på 1 cm. Fedtbiopsien tages med en stor nål som stikkes ind i underhuden. Dette kan man som regel næsten ikke mærke, idet fedt ikke har nogen følenerver og derfor ej heller smertefibre.

Efter operationen

Du får ”strips” på som samler det lille sår og et vandfast plaster hen over. Plasteret kan tåle korte brusebade i 3-5 dage, men ikke at man tørrer hårdt hen over det med håndklæde. Så vær forsigtig under og efter badning. Lad plasteret side på i så mage dage det er muligt. Såret er som regel helet efter 3 dage. Hvis plasteret sidder på efter 7 dage kan du sagtens tage det af.

Hvis der opstår feber, kraftig rødme, hævelse, gult pus, røde striber på maven eller tiltagende smerter, skal du kontakte læge. Dvs. enten os (Klinik for Nerve- og Muskelsygdomme, Rigshospitalet – se nedenfor) eller 1813 (Region Hovedstaden) eller vagtlæge (Region Sjælland) aften/weekend.

Opfølgning

Efter fedtbiopsien vil du typisk blive kaldt ind til svar på prøven i Klinik for Nerve- og Muskelsygdomme, Rigshospitalet. I nogle tilfælde vil der samtidig være svar på andre prøver.

TELEFONTIDER I KLINIKKEN

Sekretariat: Tlf. 3545 8077 

Åbent daglig mellem 8.00-15.00

Redaktør