Fedt i fæces - Vejledning til patienter

Information om og vejledning til patienter om opsamling af fæces ved undersøgelse af fedtindholdet i fæces.

Vejledning til opsamling af fæces (afføring) til undersøgelse af fedtindhold i fæces.

Formålet med undersøgelsen

Du skal have foretaget en undersøgelse af fedtindholdet i afføringen (= fedt i fæces). Ved visse sygdomme i tarm eller bugspytkirtel optages fedt fra maden ikke godt nok i tarmen og udskilles i stedet i afføringen. Du skal nu opsamle afføringen i tre døgn, for at vi kan undersøge, om fedtindholdet er for højt. Det er vigtigt, du følger retningslinjerne, så resultatet bliver korrekt.

Forberedelse

Du må spise og drikke som du plejer og indtage din sædvanlige medicin. Du må dog ikke indtage afføringsmidler af nogen art (heller ikke hørfrø, Microlax, paraffinolie eller amerikansk olie) eller fordøjelsesenzymer (f.eks. Pancrease, Pankreatin eller Pankreon) i to døgn før opsamling og i de tre døgn opsamlingen varer, med mindre du har aftalt det med din læge, at det skal tages under opsamlingen.

Sådan foregår opsamlingen

Du skal opsamle tre døgn i træk. Du har fået udleveret tre spande, én til hvert døgn. Du kan med fordel benytte spandene som bækken, dog kun til afføring - urin må ikke iblandes. Toiletpapir, plastposer og lignende må heller ikke efterlades i spandene.

Opsamlingen begynder første dag på et bestemt tidspunkt (f.eks. kl. 08.00) og dette døgns opsamling slutter næste dag på samme tidspunkt. Al den afføring, du producerer i løbet af døgnet, skal opsamles. Hvis noget afføring går tabt, f.eks. ved toilet besøg uden for hjemmet, må du starte et nyt opsamlingsdøgn næste dag.

Datoen for opsamlingen, navn og cpr.nr. noteres på spanden ved starten på opsamlingen. Hvis du i et eller flere døgn ikke har afføring, noteres ”Tom” på spanden, og du afleverer spanden tom. Låget til spandene skal trykkes godt til for at slutte tæt.

Det opsamlede materiale afleveres i lukkede spande snarest efter opsamling (kan opbevares på køl ved 5 grader C i 4-5 dage).

Svar på undersøgelsen

Du får sædvanligvis svar på undersøgelsen ved næste ambulante besøg eller, hvis du er indlagt, ved stuegang, så snart svaret foreligger. Evt. laver afdelingen en anden aftale med dig. 

Redaktør