Everolimus (Afinitor®) - behandling af neuroendokrin svulst

Orientering om behandlingen med Everolimus, og de erfaringer der er med hensyn til bivirkninger til behandlingen.

Denne pjece er en orientering om behandlingen med Everolimus og erfaringer med bivirkninger til behandlingen. Pjecen er tænkt, som et supplement til de samtaler du har haft og løbende får med læger og sygeplejersker i klinikken.

Dekorativt billede

Hvad er Everolimus?

Everolimus virker ved at hæmme vækst, deling og overlevelse af kræftcellerne samtidig med at blodforsyningen til kræftsvulsten hæmmes. Everolimus er i 2012 blevet godkendt i Danmark til behandling af neuroendokrine svulster (NET) udgået fra bugspytkirtlen, men har sandsynligvis også hæmmende effekt på andre NET.

Hvordan foregår behandlingen med Everolimus?

Everolimus (Afinitor) er en tablet, som udleveres i klinikken. Tabletten skal synkes hel og tages på samme tidspunkt og på samme måde hver dag. Det vil sige enten altid sammen med et måltid eller altid uafhængigt af måltider. I forbindelse med behandlingen kontrolleres sygdomsudviklingen med blodprøver og skanninger for at følge effekten.

Hvordan virker behandling med Everolimus?

Forskning på området viser, at Everolimus kan bremse yderligere udvikling af kræftsygdommen i en periode, men kun sjældent får de eksisterende svulster til at skrumpe.

Bivirkninger til behandlingen med Everolimus

Der ses bivirkninger til behandlingen, men de varierer fra person til person og næsten alle bivirkninger forsvinder, når man holder pause med behandlingen eller stopper den helt. En velkendt bivirkning er påvirkning af slimhinderne i munden. Det viser sig ved smerter, rødme, tørhed, hævelser eller sår/blister (-også kaldet aphter) i munden.

Nedsat appetit, søvnløshed, smagsforstyrrelser, kvalme, halsbrand, sure opstød, opkastning eller diarre er andre hyppigt forekommende bivirkninger ligesom udslæt, kløe eller rødme af huden – også i håndflader/fodsåler og hævelse af arme, ben og fødder. Behandlingen kan påvirke dannelse af nye blodlegemer og lever- og nyrefunktion.

Det er derfor nødvendigt at kontrollere blodprøver løbende under behandlingen. Da Everolimus kan øge sukkerniveauet i blodet, skal du følge det ved at måle blodsukker. Det lærer vi dig, og vi sørger for det rent praktiske. Har du diabetes (sukkersyge) får du måske brug for at få tilpasset din diabetesbehandling efter start på Everolimus. En sjælden med alvorlig bivirkning i lungerne kaldes ”pneumonitis”. Den viser sig ved tør hoste, åndenød og måske feber. Hvis du er ryger, anbefaler vi at du stopper med at ryge før du starter på Everolimus, fordi rygning både disponerer til øget risiko for mundgener og pneumonitis.

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge bivirkninger?

For at forebygge gener fra slimhinden i munden anbefaler vi at du gør meget ud af at holde mund og tænder rene. Vi anbefaler, at du bruger en blød tandbørste, og vi udleverer på skrift nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre for at forebygge mundgener.

For at hindre/lindre gener som følge af tør hud anbefaler vi at smøre huden på kroppen, hænder og fødder med fugtighedscreme og i det hele taget holde huden hel og smidig. Behandlingen med Everolimus nedsætter generelt evnen til at hele sår og forringer immunforsvaret, så tænk på ikke at udsætte dig for unødig smitterisiko.

Mad og drikke

Undgå at spise stjernefrugt og grapefrugt når du tager Everolimus.

Hvis du oplever gener fra munden anbefaler vi dig at spise bløde, ”våde” madvarer og undgå mad som er meget krydret, syrligt og/ eller meget varm. Du kan opleve at maden smager anderledes og får du brug for ideer til velegnede retter anbefaler personalet gerne velegnet materiale.

Det er vigtigt at få tilstrækkelig med mad og drikke for at undgå vægttab og yderligere træthed i forbindelse med kræftbehandling. Du kan blive henvist til en diætist, hvis der opstår behov for det.

Hvornår skal jeg kontakte læge eller sygeplejerske?

Opsøg altid akut hjælp ved åndenød, nyopstået hoste og høj feber (1813 udenfor klinikkens åbningstid). Oplever du generende bivirkninger kan du ringe til klinikken og få gode råd eller få en aftale om et ekstra besøg. Du skal altid rådføre dig med en læge i klinik for Neuroendokrine Tumorer før eventuelle vaccinationer, da vaccinationer generelt ikke anbefales samtidig med behandling med Everolimus.

Hvis du skal opereres eller have udført større indgreb ved tandlægen, så kontakt klinik for Neuroendokrine Tumorer for at få afklaret, om det kræver en pause i behandlingen for at optimere din mulighed for ar hele et sår. 

Hvor kan jeg læse mere? 

Yderligere information om Rigshospitalet kan ses på rigshospitalet.dk/praktisk.

Redaktør